I det tidigare inlägget Skapa jämvikt i Spiltan Aktiefond Investmentbolag skrev jag om hur man kan minska tyngdpunkten mot Investor och Industrivärden i fonden genom att komplettera med investeringar i enskilda investmentbolag. Anledningen till att man vill göra det är för att fonden består till cirka 27% i vardera Investor och Industrivärden och det gör att den blir skevt fördelad.
Om man investerar säg 50 000 kronor i fonden har man 13 500 kronor investerat vardera i Investor respektive Industrivärden. Men bara 5000 kronor i exempelvis Lundbergs och vad gäller Latour endast 2 200 kronor.
Denna skevhet avhjälpes lättast genom att man köper aktier i Lundbergs för 8 500 kronor och aktier i Latour för 11 300 kronor. Då har man lika stor exponering mot alla dessa fyra investmentbolag.
Istället för att köpa fonden
Men om man inte vill köpa fonden och komplettera med enskilda investmentbolag, vad kan man då istället? Det är något som jag har funderat på ett tag. Ett sätt kan vara att man investerar lika mycket i varje enskilt investmentbolag som man vill äga, så kallad likaviktad investering.
Ett annat alternativ att man investerar från en värdeperspektiv, vilket kan innebära att det investmentbolag som har störst marknadsvärde får den största investeringen och så vidare.
I detta inlägg gräver jag djupare i vad man egentligen äger när man köper ett investmentbolag. De investmentbolag som jag själv är intresserad av är Investor, Industrivärden, Lundbergs, Latour, Svolder och Bure.
- Om jag då investerar 10 000 kronor i varje bolag, vad är det jag egentligen äger och till hur stor del?
- Vilka är de största innehaven?
- Är ägandet jämnt fördelat mellan innehaven i varje investmentbolag och totalt sett?
- Är det någon sektor som är överrepresenterad?
Dessa frågeställningar ska jag försöka belysa.
Vilka är innehaven i varje investmentbolag?
Om man börjar med att titta på hur 10 000 kronor i varje investmentbolag ser ut får vi följande bilder:Investor
I Investor är nästan 40% onoterade innehav och sedan kommer det tre-fyra storbolag. Den onoterade delen i sin tur består till nästan hälften av innehavet i Mölnlycke. En annan större onoterad del är Investors investeringar i EQTs olika fonder, där en hel del fokuserar på infrastruktur bland annat.
Industrivärden
Detta bolag är koncentrerat kring fyra storbolag, som alla är runt en femtedel var av det totala bolaget.
Lundbergs
I Lundbergs är den största delen onoterad och här är det främst investmentbolagets fastighetsbolag som avses. I övrigt är det fyra storbolag som sticker ut och som utgör den större massan. Värt att notera är att Lundbergs också äger ett annat investmentbolag, Industrivärden.
Latour
I Latour ligger fokus på den onoterade delen precis som i Investor. I övrigt är består 30% av portföljen av ett storbolag, nämligen Assa Abloy. Sedan följer innehaven i Tomra och Sweco, som tillsammans är nästan lika stora som innehavet i Assa Abloy.
Svolder
I Svolder är det fokus på medelstora och små bolag med en större spridning på många innehav. Fyra bolag står dock för cirka 40% av portföljen, där största innehavet är 15%. Svolder tillsammans med Bure är det enda bolag som har en positiv nettoskuld, dvs kassa.
Bure
Bolaget består främst av två medelstora bolag, Vitrolife och Mycronic och en stor del som är onoterat, där även en viss kassa finns.
En slutsats man kan dra är att de flesta bolag är rätt så koncentrerade och består av runt tre innehav som utgör den större del av investmentbolag. Som en parentes, tvärtemot vad man får som råd om man är småsparare. Där brukar man prata om att man bör ha runt 12 till 18 bolag i fem till sex branscher för att sprida riskerna.
Tittar man på dessa sex investmentbolag har de en bra spridning över olika branscher, men cirka hälften av alla innehav har något att göra med verkstad. Det är värt att tänka på och därför bör man komplettera med att investera i ytterligare bolag som inte är relaterade till verkstad. På sätt minskar man branschrisken i sin totala aktieportfölj.
Totalt om man köper dessa sex investmentbolag kommer man att ha en portfölj av investmentbolag som består av med 61 noterade bolag och en onoterad del. Den onoterade delen är strax över en femtedel och uppgår till 11 584 kronor eller 19,31%. Den totala nettoskulden är förhållandevis låg och uppgår till -1 375 kronor eller -2,29%. Med andra ord, får man en väldigt bra spridning på en mängd olika innehav.
Topp 10 listan
Om man sedan tittar på hur stor del av varje enskilt investmentbolags investering är av det totala beloppet på 60 000 kronor, får man fram följande topp 10 lista.
Klart största exponering får man mot Bures två innehav, Vitrolife och Mycronic. Helt enkelt för att deras innehav i sitt bolag är så koncentrerat till just två innehav. Dock uppgår dessa investeringar sett till hela den skapade portföljen av investment till cirka 5%, att jämföra med runt 30% om man bara skulle ha ägt Bure. Genom att kombinera flera investmentbolag till en portfölj har man alltså lyckats med att få ned exponering kraftigt mot enskilda innehav.
På plats nummer tre kommer Latour med sitt innehav i Assa Abloy, som nästan är lika stort som Bures två innehav i vår skapade portfölj. Resten av topp 10 listan knips av Industrivärden och Lundbergs, där Fredrik Lundberg basar över båda bolagen.
Den skarpsynte noterar att varken Investor eller Svolder är med på topp 10 listan. Det beror på att inget av deras innehav är så koncentrerat att det utgör en stor del i det enskilda investmentbolaget.
Svolder hittar vi fört på plats nr 11 med sitt innehav i Garo, som tack vare en mycket bra kursutveckling hamnar så högt. Normalt sett har Svolder inte en så stor koncentration i sina innehav utan i investmentbolaget är ett enskilt innehaven max 10%.
Investor dyker upp först på plats nr 12 och då är det investering i Atlas Copco, som för övrigt är Investors största innehav, med strax över 14% av bolaget. Ungefär som Svolders innehav i Garo.
Om man inte vill investera i så många investmentbolag räcker det att man tar rygg på Fredrik Lundberg och investerar i Industrivärden och Lundbergs för att täcka in 70% av topp 10 listan.
För min del är syftet med att investera i många investmentbolag att få en spridning mot så många innehav som möjligt med så få investeringar som möjligt. Därför vill jag helst inte att samma innehav ska finna i två eller flera investmentbolag.
Men totalt sett är det ändå sju av de 60 innehaven som finns i mer än ett investmentbolag. Återigen är Fredrik Lundberg upphovsmannen till det, då han gillar att äga ett mindre antal bolag.
När det gäller Sandvik, Handelsbanken och Skanska finns dessa bolag i både Industrivärden och i Lundbergs. Troax är en favorit hos Latour och Svolder. SAAB är något som både Investor och Svolder gillar. Slutligen, när det gäller Ericsson och Husqvarna delas detta intresse av både Wallenbergna genom Investor och Fredrik Lundberg genom Industrivärden/Lundbergs.
Mina tankar
Fördelarna med att äga investmentbolag är att du kan köpa de enskilda innehaven till rabatt jämfört med att äga dem direkt och du får personer som är experter på att sköta om investeringarna åt dig till en väldigt låg kostnad. En annan fördel är att du slipper ha många enskilda bolag i din portfölj, då det räcker med i detta fall sex olika investmentbolag för att få exponering mot 60 noterade bolag samt en stor del onoterat.
Svårigheten ligger i hur du ska allokera medel till dessa sex investmentbolag. Ska man likavikta det genom, att som jag visat i inlägget, köpa för 10 000 kronor i varje bolag. Dock blir då Industrivärden och Lundbergs lite överrepresenterade precis som Bure. Kanske är det bättre att man försöker allokera olika belopp till varje investmentbolag. Om man fördelar mer till Investor och Svolder samt mindre till Bure, Industrivärden och Lundbergs, kan man jämna ut topp 10 listan så att fler investmentbolag är representerade på den. Man kanske till och med kan laborera med att skapa en topp 20 lista där samtliga sex investmentbolag är rimligt representerade?
Problemet är ju att man inte vet vilka investmentbolags innehav som kommer att gå bäst och därför är den enklaste strategin att likavikta. Sedan kan man omallokera vid bestämda intervall så att samtliga bolag blir likaviktade.
För att finna information om investmentbolagen och dess innehav kan jag rekommendera att man använder sidan ibindex.se. Där får man reda på vilka innehav varje investmentbolag har och hur stor del av substansvärdet som varje enskildt innehav utgör. Men än viktigare, så räknas även substansrabatten ut dagligen, vilket underlättar då man inte behöver vänta på att dessa ska publiceras en gång i kvartalet.
Hur tänker ni när ni investerar i olika investmentbolag? Vad tycker ni är en bra strategi? Kommentera gärna inlägget då er åsikt är viktig och intressant.
Personligen skulle jag nog lagt till en del utländska investmentbolag i en sådan mix.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Vilka tycker du är intressanta?
RaderaHade för mig att Latour hade Tomra?
SvaraRaderaSom ovanstående skriver, nått är galet med Latour, enligt deras hemsida är Tomra innehavet värderat till 305M, Assa 210M...
SvaraRaderaJag igen, läste från börskursen...12 miljarder på Tomra och 22 på Assa är mer korrekt om man läser från rätt kolumn...
RaderaTack för att du noterade det. Jag tog datan från Ibindex och där har man klumpat ihop Tomra under rubriken onoterat och noterade utomlands, vilket jag inte var tillräckligt uppmärksam på. Uppdatering av inlägget kommer under dagen.
RaderaJag tror på att handla när investmentbolag när de handlar till större rabatt än normalt, och låta det styra vilket investmentbolag som köps. Just nu skulle det bli Bure och Svolder. Men risken blir som du redogjorde för att vissa underliggande aktier får för stor vikt
SvaraRaderaJag håller med dig. Själv köper jag alltid dessa bolag till rabatt och nyligen kunde du även fylla på med Industrivärden C som var nere runt 197 kr.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaHärligt inlägg.
Många fina investmentbolag men som du skriver är det mycket verkstad.
Kanske skulle vara en idé att ha med Spiltan och Kinnevik också!?
Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi
Kul att du gillade det. Absolut kan man ha med flera bolag men även mindre bolag. Tanken var att man väljer de investmentbolag som man själv är intresserad av och så gör man liknande analys. När det gäller Kinnevik gillar jag dem inte då jag tycker att inriktning är för mycket förhoppningsbolag och att man har sålt ut kassakorna. Hellre kompletterar jag portföljen med investmentbolag med ytterligare bolag inom telekom. T ex Tele2 och Millicom. Spiltan är för fokuserad på Paradox så det skulle ge en för stor exponering mot ett investmentbolag. Då köper jag heller Embracer för att få exponering mot gamingsektorn.
RaderaTänkte mest för att du tycker att det var mycket verkstad i portföljerna.
RaderaGillar som sagt ditt inlägg och tycker att det var ett riktigt bra sätt att tänka vid investeringar i IB.
Man blir ju sugen att skapa en egen portfölj och vikta lite olika IB på detta sättet.
Mvh PB?
Tackar.
RaderaPrecis, nästa steg blir att fundera på en bra mix och även vilka bolag att lägga till.
Räknas inte Traction som ett ib bolag? Eller hur kommer det sig att de inte är med i sammanställningen?
SvaraRaderaAbsolut, bara att jag inte är direkt förtjust i deras innehav så därför är de inte med. Självklart kan du lägga till dem och justera analysen för dem och på så sätt se hur det slår.
Radera