Avanza

Underrubriker

torsdag 17 oktober 2019

OEM tuffar på trots en viss avmattning
Idag på eftermiddagen kom OEM med sin niomånaders rapport för 2019. Bolaget är för övrigt ett bolag som återfinns i Tractions portfölj. Rapporten för de nio månaderna kan sammanfattas med (motsvarande period inom parantes):


 • Orderingången ökade med 5% till 2 468 (2 342) miljoner kronor
 • Nettoomsättningen ökade med 7% till 2 470 (2 307) miljoner kronor
 • Rörelseresultatet ökade med 13% yill 290 (256) miljoner kronor
 • Resultat efter skatt ökade med 13% till 224 (198) miljoner kronor
 • Resultat per aktie uppgick till 9,68 (8,56) kronor. 


Sverige är bolagets största marknad och står för cirka 60% av den totala omsättningen. Denna marknad har successivt mattas av och även om tillväxten var 7%, var den organiska bara 1%. Men trots avmattningen så finns det ändå ett flertal verksamheter inom regionen som visar på fortsatt god utveckling. Tillsammans med det och förbättrade bruttomarginaler ökade rörelseresultatet i snabbare takt.

När det gäller Finland, Baltikum och Kina minskade omsättningen något och den organiska tillväxten var negativ med 4%. På dessa regioner märks den rådande konjunkturavmattningen tydligare, särskilt i de större verksamheterna.

I den sista regionen, Danmark, Norge, Storbritannien och östra Centraleuropa ökade omsättningen med 3% varav 1% organiskt. Där är det främst delar av Centraleuropa och Storbritannien som har det tuffare.

Även om man skönjer en avmattning mer och mer, tycker jag att VD Jörgen Zahlin sammanfattar situationen bra:

"Tittar man på OEM över en längre period ser man att det sällan är någon större dramatik. Vi har en modell som fungerar och vi kan anpassa oss till verkligheten både vid hög efterfrågan och när vi möter avmattningar i konjunkturen. Det är ofta olika verksamheter som från ett kvartal till ett annat gör starka resultat vilket ger oss trygghet och arbetsro att fokusera på de områden där vi behöver göra insatser. Vi har tidigare sagt att vi inte har något emot när marknaden viker, i och med att det då ofta skapas nya möjligheter."

Hela rapporten: OEM Q3 2019

Mina tankar


OEM är ett bolag som jag alltid gillat och vid olika tillfällen också ägt. Själv tycker jag att rapporten var ok och även om man ser en avmattning i nära tid, tycker jag ändå att bolaget har lyckats att bevisa sin affärsmodell under så många år att jag har tagit en första position i bolaget igen. Idag köpte jag 130 aktier för 199 kronor styck. Om aktien faller är jag inte främmande för att fortsätta att öka min position.

4 kommentarer:

 1. Bra inlägg och jag håller med en hel del.

  Följer OEM sedan en tid tillbaka och försöker just nu förstå hur företaget fungerar och vad de sysslar med.

  Har du skrivit något mer om OEM tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar inlägget Daniel. Det är det första som jag skrivit om OEM även om jag ägt bolaget förut. Sedan dess har det funnits på min radar och nu kändes det rätt att gå in i det med en första position. Troligen blir det fler inlägg om bolaget framöver.

   I dina funderingar, hur ser du på bolaget och vad är det du vill se som investerare i OEM?

   Radera
  2. Hittade det när jag sökte efter fler bolag i mitt närområde. Bor mitt i Småland med mindre än en timme till bolag som Nibe, Garo och OEM.

   Vid en första anblick tycker jag bolaget påminner om Bufab och deras affärsmodell. Även om produkterna skiljer sig. Bufab är ju också i mitt närområde.

   En undran jag har är varför kursen stack iväg så tidigare i år och nu ”dyker”, är det avmattning på gång tro?

   Sen vill jag se hur ledningen är och agerar inför en ev lågkonjunktur. Vidare så vill jag läsa på om hur de skapar aktieägarvärde, de är ju trots allt ifrån Småland.

   Radera
  3. Då bor du mitt bland många fina och framgångsrika bolag, härligt! Jag kan hålla med om att OEM liknar Bufab på ett sätt och det är också ett bolag som finns på min radar. Sedan är det alltid trevligt med en storägare som kontinuerligt köper fler aktier.

   Jag tror att vi kommer att få se en avmattning i siffrorna inom kort och därför tog jag bara en mindre position i bolaget nu i dagsläget. Men bolaget är ett fint bolag som kommer att komma igen utifall det blir en dipp pga konjunkturen.

   Radera