Avanza

Underrubriker

måndag 28 oktober 2019

Nibe växer på den amerikanska marknaden

Nibe är ett fint småländskt bolag som har funnits i aktieporföljen tidigare, men som nog väntar på att tas in igen. Bara kursen faller tillbaka lite. Det är också ett bolag vars huvudkontor jag alltid passerar när jag åker ned till Simrishamn. Många gånger har jag funderat på att höra av mig och fråga om man skulle kunna få en rundtur, men än så länge har det inte blivit av. Så Gerteric, om du mot förmodan följer denna blogg, så vore det kanon om man fick sig en guidad tur :).

Men nu är det inte det som inlägget ska handla om utan istället ska det handla om den pressrelease som kom idag. I den informerar Nibe om att de har köpt 51% av aktierna i det amerikanska bolaget Therm-X of California Inc. Man har också undertecknat en option om att få förvärva resterande 49% av bolaget längre fram.


Therm-X är ett bolag som bildades 1983 och har cirka 340 anställda i USA och Vietnam. Huvudkontoret ligger i Hayward, Kalifornien. Bolaget är en vertikalt integrerad utvecklare och tillverkare av temperatursensorer, värmeelement och processkontrollsystem för halvledarindustrin. Man tillverkar även produkter som kräver noggrann temperaturreglering för den avancerade industrin.

Nibes mångåriga VD Gerteric Lindquist kommenterar på följande sätt:

"Therm-X representerar ytterligare ett steg i vår strategi att etablera oss som en av de ledande leverantörerna till den viktiga halvledarindustrin som är en viktig tillväxtmarknad med god efterfrågan på högteknologiska lösningar. Therm-X närhet till Silicon Valley med dess utvecklingscenter för halvledarindustrin kombinerat med våra andra nordamerikanska enheter såsom BriskHeat och Heatron, vilka redan är aktiva i denna marknad, kommer att innebära intressanta framtida synergier och tillväxtmöjligheter."

Något annat som jag uppskattar vid sådana här förvärv är också om det förvärvade bolagets VD stannar kvar. Så kommer att ske denna gång men även den utvecklingsansvarige stannar kvar.

Den förväntade försäljning för Therm-X för 2020 är över 60 miljoner USD med en förväntad rörelsemarginal på 10%, något som är i linje eller strax över vad Nibe som koncern själva producerar.

Det förvärvade bolaget kommer att ingå i Nibe Elements, vilket gör att Nordamerika blir det största området inom den division. Själva förvärvet kommer att konsolideras in 1 november 2019 under förutsättning att berörda myndigheter ger sitt godkännande och i Nibes rapport för det sista kvartalet borde vi alltså se en högre omsättning för Nordamerika inom divisionen Nibe Elements.

Finns Nibe i din aktieportfölj?2 kommentarer:

 1. Självklart finns även folkaktien Nibe i portföljen. Ännu ett fint Småländskt bolag. Tack för upplysningen, jag hade missat denna nyhet annars.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att jag kunde hjälpa till och förhoppningsvis kommer Nibe in i min aktieportfölj också.

   Radera