Stojko Invest är en blogg om aktier, analyser, utdelningar och resan mot ekonomisk frihet. Målet är att i framtiden kunna leva på aktieutdelningarna från aktieportföljen.
måndag 21 oktober 2019
Telia väljer troligen Tele2:s förra VD till ny ordförande
Telia har under de senaste åren varit kantat av diverse problem. Har det inte varit mutanklagelser så har det varit den svenska rörelsen som inte utvecklats som det är tänkt. Till det har också hört att konkurrenten Tele2 kört om dem och haft en betydligt bättre utvecklingen för sin aktie de senaste tre åren.
Telias rapporten som kom för några dagar sedan tycker jag var ganska ok. Dock har man ännu inte kommit helt tillrätta med att den svenska marknaden, som också är den största, inte växer organiskt. Utvecklingen var en organisk tillväxt på -1,4% för tjänsteintäkterna och -4,4% för marknaden som helhet.
Den förre VD:n Johan Dennelind har som bekant sagt upp sig och det känns som att trots idoga försök lyckades han inte att få rätsida på den svenska verksamheten. Det stora problemet på den svenska marknaden verkar vara att man inte lyckas accelerera omsättningen från sin mobila sida samtidigt som fast telefoni går dåligt.
Därför tycker jag att det var en intressant nyhet som kom i söndags, att den förre VD:n för Tele2, Lars-Johan Jarnheimer, nu föreslås att bli ny ordförande istället för Marie Ehrling. Det är staten, i form av majoritetsägare, som till slut agerade och gav styrelsen i uppdrag att utlysa en extra bolagsstämma där en ordförande ska väljas. Anledning till varför har inte angetts, men i praktiken ger man nuvarande ordförande sparken. Med tanke på att hon har varit ifrågasatt, nu senast i och med Bonnierförvärvet, är det inte så konstigt att majoritetsägaren till sist agerar.
Själv äger jag numera inga aktier i Telia, men jag tror att en ändring av ordförande i samband med att det verkar vara klart snart med en ny VD, är den injektion som Telia kan behöva. Även om aktien är mer som en obligation, producerar Telia ett fantastiskt kassaflöde. Prognosen för det fria kassaflödet för 2019 ligger kvar på 12-12,5 miljarder kronor att jämföra med 10,8 miljarder kronor för 2018. Med en ny ordförande som gått i den Stenbeckska skolan, tror jag att detta blir det som Telia kan behöva för att börja växa organiskt och öka sin lönsamhet.
En annan viktig aspekt med kassaflödet gäller alla utdelningsinvesterare. Bolagets utdelningspolicy baseras på det fria kassaflödet och man delar ut 80% av det operationellt fria kassaflödet. Prognosen innebär att man minst kommer att kunna behålla utdelningen om inte höja den några ören.
Värt att notera är att skillnaden mellan fritt kassaflöde och operationellt fritt kassaflöde är att i det senare har man justerat för utdelningar från intressebolag, betalningar för licenser/frekvenser och återbetalning av leasingskuld. Man kan säga att kvar blir det kassaflöde som bolaget själva kan styra över helt och hållet.
Finns Telia i din aktieportfölj?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Yes, Telia finns i portföljen :) Det har inte direkt varit någon raketaktie avseende kursutvecklingen men den tuggar på med lite fina utdelningar ibland och stabilitet. Synd med det avbrutna återköpsprogrammet, men räknar med att det blir en liten utdelningshöjning till våren iaf :)
SvaraRaderaJo, det är en stabil aktie (obligation) som tickar på och avkastar en hög utdelning. Jag håller med om att det var lite märkligt att de avslutade återköpsprogrammet plötsligt.
RaderaDet där var nog en vettig rekrytering. Fast kanske lite oväntat ändå att han skulle hoppa på det jobbet?
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Tror nog att han lockades av det faktum att det var ärkerivalen som han nu ska bli ordförande för.
RaderaNej, Telia försvann ur man portfölj för länge sedan. Vid något tillfälle var jag även och lyssnade på Anna Rydergren och då kändes det som rätt beslut. Annars känns det rätt surt att man valde hög likvid innan superdumpen av svenska valutan..
SvaraRaderaDet förstår jag. Kom likviden till nytta?
Radera