Avanza

Underrubriker

måndag 7 oktober 2019

Storytel växer mer än prognosenIdag släppte Storytel sina preliminära siffror inför Q3 rapporten som kommer den 12:e november. Det är något som jag gillar hos ett bolag och det är klart aktieägarvänligt. Det ger oss investerare en chans att redan på ett tidigt stadium förbereda oss för hur den kommande kvartalsrapporten kommer att bli. Fler bolag borde annamma den här principen och komma med liknande pressmeddelanden.

Under det tredje kvartalet hade Storytel för första gången över 1 miljon betalande abonnenter i genomsnitt. Totalt uppgick antalet abonnenter till 1 014 400, vilket slog prognosen på 1 005 000. Om man jämför med det andra kvartalet är det en tillväxt på 14,2% eller 126 900 stycken.

När det gäller streamingintäkterna kom de in på 399 miljoner kronor att jämföras med prognosen på 395 miljoner kronor och upp 24,7% mot kvartalet innan. Jämför man mot tredje kvartalet 2018 är ökningen hela 43%.


Anledningen till att bolaget slår sina prognoser är en starkt tillströmning av kunder. Men även för att bokmomsen sänkts i Sverige, Norge och Finland under kvartalet. Något som märktes då den genomsnittliga intäkten per kunden (ARPU) ökade från 138 kronor till 154 kronor.

Bokmomsen kommer i november att sänkas i Polen och Nederländerna förväntas sänka i januari nästa år. Detta kommer hjälpa till med att öka Storytels lönsamhet kommande kvartal och det blir intressant att se hur mycket det slår på ARPUn.

Fortfarande är det Norden som är Storytel klart största marknad jämfört med bolagets övriga marknader. Dock växer de övriga marknader mer än dubbelt så snabbt mellan kvartalen, drivet av att bolaget adderar nya marknader löpande. Nu senast under kvartalet lanserade man streamingtjänsten i Brasilien.

Bilden nedan är en sammanfattning av bolagets nyckeltal för Q3 2019 och de fyra senaste kvartalen dess för innan.


Själv har jag en liten andel av Storytel i min aktieportfölj numera och tanken är att öka upp den andel. Idag är aktien dock upp 4,2% så jag avvaktar nog lite innan det fylls på med fler aktier.

Finns Storytel i din aktieportfölj? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar