Avanza

Underrubriker

fredag 18 oktober 2019

Investmentbolaget Investor levererar enligt plan
Idag kom kronjuvelen i mångas aktieportföljer med sin rapport. Jag pratar givetvis om Investor, som levererade en niomånders rapport som visar att investmentbolagets substansvärde växer stabilt uppåt. Själva rapporten kan sammanfattas enligt följande (motsvarande period inom parantes):


 • Det justerade substansvärdet ökade med 8% till 596 (551) kronor per aktie.
 • Det rapporterade substansvärdet ökade 5,8% till 507 (479) kronor per aktie.
 • Totalavkastningen uppgick till 8% under kvartalet jämfört med SIXRX som ökade med 2%.
 • Aktier i ABB förvärvades för 1,3 miljarder kronor.
 • Noterade bolag genererade en totalavkastning på 2% och onoterade Patricia Industries bidrog med 13%.
 • EQT AB noterades på Nasdaq Stockholm och Investors andel uppgår till 15 miljarder kronor. Totalt med fondinvesteringar uppgår exponeringen mot EQT till 37 miljarder kronor.
 • Skuldsättningsgraden minskade något till 4,6 % (4,9 %).
 • Vinst per aktie minskade till 26,94 (33,47) kronor. Anledningen är att man samma kvartal året innan hade en högre vinst per aktie tack vare gynnsammare värdeförändringar för innehaven.


I övrigt kan nämnas att Sobi har gjort sitt största förvärv i och med att man köpte Dova Pharmaceuticals. Det kommer att stärka Sobis erbjudande inom hematologi och ytterligare bredda Sobis produktportfölj.Inom Electrolux fortsätter man stötta bolaget i arbetet med att dela upp verksamheten. Under kvartalet presenterade Kai Wärn (VD Husqvarna) att en särnotering av Electrolux kommer att ske under nästa år.

När det gäller Ericsson, har de tvingats att göra en reservering på 11,5 miljarder kronor efter uppgörelse med amerikanska Securities and Exchange och Department of Justice. Anledningen är för att bolaget inte lyckats efterleva amerikanska Foreign Corrupt Practices Act under perioden fram till och med första kvartalet 2017.

I Patrica Industries, som innehåller de onoterade innehav kan nämnas att de flesta dotterbolag utom Piab och Laborie visade på organisk tillväxt och högre försäljning. De största innehaven Permobil, BraunAbility och Sarnova växte organiskt runt 6-8%.

Hela rapporten: Investor Q3 2019

Mina tankar


Själv tycker jag att det var en bra rapport som Investor kom med och med tanke på att de växer med 8% under kvartalet så är jag mer än nöjd. Sedan pågår det en hel del spännande saker i deras noterade och onoterade innehav, särskilt intressant tycker jag utvecklingen i Sobi är. På pappret känns det som en klockren investering, men på grund av att Roches medicin Hemlibra mot hematologi finns, är marknaden iskall mot aktien. Som aktieägare i Investor är jag självklart nyfiken på att läsa mer om hur de ser på den investeringen. Detsamma gäller innehavet i finska Wärtsilä.

Men totalt sett som investering, har Investor knappast varit en besvikelse och det är tabellen nedan som gör mig till en långsiktig aktieägare. Investor kan det här med att bygga värde långsiktigt. Sedan gillar jag att VD börjar och avslutar sitt VD-ord med "Kära medaktieägare".Som lite kuriosa kan jag även meddela att på investorab.com finns årsredovisningar från 1917 och framåt. Om man är nyfiken kan man läsa här läsa Investor årsredovisning 1917.

4 kommentarer:

 1. Trevligt läsande och bra sammanställning.

  Det gillas att VD har rätt fokus när han öppnar och avslutar med de fraserna.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och det är så en VD bör vara. Sedan äger han en del aktier också, vilket inte gör saken sämre.

   Radera
 2. Tack för bra summering! Det är verkligen en imponerande historik de har :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, Investor är verkligen ett bolag som år efter år levererar.

   Radera