Avanza

Underrubriker

lördag 26 oktober 2019

Telia toppar laget med ett verkligt dream team

För några dagar sedan blev det klart att tidigare VD:n Lars-Johan Jarnheimer kommer att föreslås som ny ordförande på den extra bolagsstämma som kommer att vara i november. Det är helt klart en intressant värvning då Tele2 alltid har legat steget före Telia vad gäller lönsamhet. Telia har känts som den oviga kolossen medan Tele2 har känts som gymnasten.

Nu var kanske inte ordförandeposten som var det som har skapade de kraftigaste spekulationerna, utan det var vem som skulle bli den nya VD:n. Här var också Jarnheimer tydligen med att han skulle se till att ha något att säga till om, även om det är den avgående ordföranden Marie Ehrling som formellt utser ny VD.Igår släpptes så "bomben" att det är tidigare Tele2 VD:n Allison Kirby, som blir ny VD för Telia. Hon kommer att börja på Telia under andra kvartalet och det är en klar revansch för henne som blev bortvald av Kinnevik i samband med sammanslagningen av Tele2 och ComHem. Närmast kommer hon från TDC där hon varit VD sedan slutet av 2018 och hittills gjort ett bra jobb med deras uppdelning av verksamheten.

Richard Bråse i Dagens Industri tycker jag beskriver Telia på ett målande och bra sätt när han jämför dess aktie med "en aktie som tidigare mest har verkat intresserad av att gå på maskerad utklädd till obligation". Allison kommer alltså inte att komma till något dukat bord och det är främst fyra stora utmaningar som hon måste lösa som jag ser det.

Lönsamheten i Sverige - hennes föregångare har trots idoga försök aldrig lyckats få upp lönsamheten här, trots att det är Telias största marknad. Att göra denna del riktigt lönsam är kritiskt och risken finns att här måste man kanske tvingas skära en hel del och fokusera på ett mindre antal saker som man blir bäst på. Fördelen är att hon känner Tele2 utan och innan och kan säkert få användning för det i sin nya roll.

Investeringar i Eurasien - Dessa investeringar klassas som Assets held for sale. Det innebär att de finns som en tillgång i balansräkningen då de ännu inte är sålda/avvecklade. Här måste Allison se till att alla dessa tillgångar sälj eller avvecklas samt att eventuellt nya mutskandaler inte uppstår från dessa äventyr. Helt enkelt se till att städa ut och klart!

Förvärvet av Bonnier broadcasting - Detta jätteförvärv som tidigare ordförande och VD gjorde, men staten var emot måste nu Allison hantera på ett sätt så att hon får största ägaren nöjd samtidigt som att aktieägarna ska bli nöjda med att detta jätteförvärv verkligen gynnar Telia på sista raden. Många säger att telekombolag inte ska investera i mindre content då de aldrig kommer att kunna mäta sig med jättar som Netflix och Disney. Men förhoppningsvis kan Allison lösa detta pussel.

Hantera största ägaren svenska staten - Den stora fördel som Tele2 har är att de har en finansfamilj som största ägare medan Telia har svenska staten som största ägare. Det gör att Telia blir mer trögrörligt och att det kommer in politik i besluten. För att få Telia lönsamt gäller det att svenska staten inte lägger sig i utan låter den nye VD:n och ordföranden få sköta om förvandlingen. Frågan är hur passiva staten kommer att vara om det skulle krävas en större omstrukturering för den svenska delen av Telia?

Lyckas Allison Kirby med hjälp av Lars-Johan Jarnheimer att lösa de fyra, som jag ser det, stora utmaningarna hoppas man att Telias kursgraf kommer likna den kursgraf som Tele2 haft de senaste tre åren. Själv äger jag i dagsläget inga aktier i Telia, men i och med det nya dream teamet är det en stor sannolikhet att Telia kommer att finnas i min aktieportfölj inom en snar framtid. Kanske är Telia2 det nya epitet för Telia?


Tror du att Telia kommer att finnas i din aktieportfölj?

4 kommentarer:

 1. Hej Stojko.

  Äger Telia via Avanza Zero och det får räcka för egen del. Får hoppas att nya VDn lyckas bra med Telia nu framöver. Det blir iallafall spännande att fortsätta följa bolaget.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis, det är ett bra sätt att få exponering mot Telia. Ett annat är genom att äga Xact Högutdelande som är populär bland finansbloggare.

   Radera
 2. Hej!
  Jag har ägt Tele2 ett bra tag och blev förvånad att Kirby inte blev kvar.
  Jag tycker hon var tydlig och verkade ha bra ordning på torpet.
  Tror detta är en kalasvärvning av Telia.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag håller med dig och det kändes som att Kinnevik gjorde ett felaktigt beslut. Men kul för Telia i alla fall.

   Radera