Avanza

Underrubriker

onsdag 30 oktober 2019

Uppdatering av aktieportföljen efter F.I.R.E.




Det var ett tag sedan som jag uppdaterade min aktieportfölj slog det mig. Eftersom jag numera har uppnått F.I.R.E sedan en dryg månad har mycket tid lagts på att fundera på optimal fördelning av aktieportföljen. Så att jag både kan leva på utdelningen och även återinvestera.

Den största skillnaden är helt klart att jag inte längre kan skicka in en större summa pengar varje månad. Att mäta sparkvot är plötsligt inte lika intressant. Eftersom jag är otålig har detta varit en klurig nöt att knäcka, för man vill ju kunna fortsätta att få aktieportfölj att växa genom att skjuta till mer pengar. Även om ett litet belopp är bättre än inget, så är den omställningen svår.



Samtidigt vill jag heller inte investera bara i högutdelare utan även om jag ska leva på utdelningar, är ändå totalavkastning det viktigaste. Därför har jag kommit fram till att en del av aktieportföljen helt enkelt får klassas som rena kassaflödesinvesteringar. Hit räknar jag mina innehav i preferensaktier, men även det stora innehavet i Resurs Holding.

Anledningen till att jag tar med den aktien här, är för att den envist beter sig som en obligation trots att vinsten ökar år efter år. Utdelningarna från kassaflödesinnehaven motsvarar hälften av det årliga belopp som jag behöver för att klara mig.

Den andra hälften kommer från att jag har avsatt 5 år av likvider på diverse bankkonton. Nu kan man alltid argumentera att jag borde lagt dessa likvider i exempelvis preferensaktier då de ger en bättre avkastning än vad ett bankkonto ger. Anledningen till att jag ändå valt att inte gör så är främst:

  • Eftersom utdelningarna kommer kvartalsvis kommer jag alltid att behöva flexibiliteten som kontanter ger för att jämna ut mellan månaderna
  • Genom att ha kontanter säkerställer jag att jag kan klara mig i 5 år oavsett vad som händer på börsen. Det förutsätter att preferensaktierna och Resurs Holding fortsätter att betala sin utdelning som den är idag under dessa 5 år. Annars täcker kontanterna 2,5 år av mina fasta, rörliga levnadskostnader. Det är en skön "försäkring".

I samband med att jag kom fram till ovan har jag också gjort om klassningen av mina innehav. Nu klassar jag innehaven inom följande grupper:

  • Kassaflöde
  • Investmentbolag
  • Fastighet
  • Tech
  • Övriga
  • Fonder

Den första gruppen har vi redan gått igenom och när det gäller kategorin investmentbolagen är det Investor, Industrivärden, Lundbergs, Latour, Svolder och Bure som finns i aktieportföljen. Fördelningen mellan dessa sex bolag har jag skrivet en hel del om i följande inlägg om man vill läsa mera. 



Jag kommer att börja med en jämvikt mellan dessa sex bolag. Sedan kommer mitt nysparande endast användas till att fylla på i Investor och Latour. Anledningen är att jag tycker att dessa bolag är de som har presterat bäst över tid. 

När det gäller kategorin fastighet är Cibus Nordic Real Estate huvudinnehavet och i övrigt kommer jag att ta in fastighetsbolag som ger en bra spridning mellan olika fastighetskategorier. Men även fokusera på duktiga fastighetspersoner som Selin, Wallenstam, Arnhult, etc.

Kategorin Tech kommer att innehålla fem innehav, Mastercard, Apple, Microsoft, Shopify och Atlassian. Kvar att ta in är Apple och dessa fem bolag är sådana som man kan äga i 5-10 år utan att behöva oroa sig allt för mycket tror jag.

Kategorin Övrigt är dels bolag som har funnit tidigare, men här har jag försökt använda Buffetts metod från boken The Warren Buffett Stock portfolio som man kan läsa i inlägget nedan:

     Warren Buffetts köpanalys förklarad

Med andra ord har jag med hjälp av Börsdata filtrerat fram bolag som under 1-10 år haft en hyfsat jämn vinsttillväxt. Därefter efter har jag funderat på om dessa bolags produkter kommer att finnas om 5 år och fortfarande vara eftertraktade.

Nästa steg har varit att funderat på hur mycket dessa bolag kan öka sin vinst i snitt per år under en 5 års period. Om de lyckas, vad kommer vinsten då vara och hur mycket kommer aktien att kosta givet ökning. Det är något som jag räknar fram genom att ta ett rimligt P/E-tal och multiplicera det med vad vinsten förväntas vara om 5 år.

Här har jag försökt vara rätt så konservativ. När det gäller utdelningen jag också räknat fram hur mycket utdelning kommer jag att få under dessa 5 år givet en viss tillväxt på utdelningen.

Sedan har jag lagt ihop den totala utdelningen och den framtida prognosticerade aktiekursen och fått ett slutligt totalbelopp.

Slutligen har jag räknat fram vilken genomsnittlig årlig avkastning jag får om jag köper aktien idag för vad den handlas på börsen. Blir den årliga avkastningen 10% eller mer tycker jag aktien är köpvärd. Blir den lägre innebär det troligen att kursen är för hög idag och då är det lätt att få fram vilken kurs som är en rimlig köpkurs. Ungefär som Buffett säger, det gäller att veta när man ska svinga och vänta till dessa att rätt boll (i detta fall kursnivå) kommer.

Detta sätt att se på aktierna har gjort att jag har köpt in mig i bland annat Addtech, VBG, Enea, Lagercrantz, OEM, Trelleborg och TF Bank. Av den utdelning som överstiger vad jag behöver under 5 år kommer med största sannolikhet användas för att öka på befintliga innehav samt ta in nya innehav i kategorin Övriga.

I kategorin fonder finns Spiltan Aktiefond Investmentbolag (för att få exponering mot de övriga investmentbolag jag inte äger direkt), Xact Högutdelande och SEB Sverigefond Småbolag C/R. Här kan jag även tänka mig att också lägga till Länsförsäkringar Fastighetsfond.

Min uppdaterade aktieportfölj kan ni hitta här: Min aktieportfölj

7 kommentarer:

  1. Har du lagt ned tradingportföljen redan?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kände att det är inte min investeringsstil och jag har svårt att lyckas när jag försöker mig på trading. Vill hellre äga bolag på lång sikt a la Buffettstilen.

      Radera
  2. Riktigt inspirerande läsning! Fina innehav och jag gillar upplägget på portföljen. Grym approach på analyserna á la Buffett med :) Jag tror också att det är bra att ha lite buffert vid sidan om börsen när man exekverar FIRE, känns som du har ett sunt och bra upplägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och det känns bra med att applicera Buffetts köpanalys. Även om marknaden inte skulle hålla med, har jag i alla fall fattat ett fundamentalt köpbeslut och kan sova lugnt. Då blir min roll mer att följa upp och se att verksamheten utvecklas som förutspått och inte fokusera på aktiekursen.

      Tror också att det är bra med cash på sidlinjen och innan FIRE ordnade jag med en 20%-ig kredit på portföljen, så skulle det bli en sättning har jag torrt krut att stoppa in.

      Radera
  3. Härligt.
    Kul att du tagit steget och lever på din portfölj.

    Hur ser vardagen ut idag?
    Vad är det bästa och finns det något som inte blev som du tänkte dig?
    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Pappa betalar. Jag kommer att komma med ett inlägg lite längre fram som fokuserar på hur vardagen nu ser ut och hur det känns att inte jobba längre.

      //M

      Radera
    2. Det ser jag framemot att läsa!
      Mvh PB?

      Radera