Avanza

Underrubriker

tisdag 1 oktober 2019

Norske skog till börsen




I juli skrev jag ett långt inlägg om det gröna guldet på börsen där jag lyfte fram sju intressanta skogsbolag. I inlägget tog jag även upp andra intressanta skogsbolag, där ett av dem finns i vårt grannland Norge. Bolaget i fråga är Norske Skog, som än så länge är privatägt.

Redan i somras släppte man information om att man planerade att introduceras på börsen. I förra veckan kom en pressrelease där bolaget lite närmare specificerar sina planer och att erbjudandet kommer att kvantifieras under Q4 2019.

Om bolaget


Norske Skog är inte så gammalt jämfört med vissa svenska skogsbolag utan det bildades 1 mars 1962 som Nordenfjelske Treforedling AS. Bolagets första pappersmaskin i Skogn togs i bruk 1966 och 1972 ändrade bolaget namn till Norske Skogsindustrier AS.

1989 är ett viktig årtal i norsk skogsindustri. Det var året då den stora konsolideringen skedde. Norske Skog gick samman med Follum Fabrikker och köpte 50% av aktierna i Saugbrugsforeningen. Året efter började det nya bolagets europeiska expansion då man startade verksamhet i franska Golbey.



1996 fortsatte expansionen till ett bruk i Bruck i Österrike och året efter öppnade man i tjeckiska Steti, som dock såldes 2007. 2001 fortsatte man expansionen och köpte bruk i tyska Walsum och holländska Parenco.

Redan 1998 började man att också expandera utanför Europa, när man köpte bruk i Kina, Korea, Malaysia och Thailand. Två år senare köptes Fletcher Challenge Paper med bruk i Australien, Nya Zeeland, Chile och Brasilien. Bruken i Korea och Kina såldes dock 2008 respektive 2009.

Efter Norske Skogs konkurs 2017, är det nu 100% ägt av investmentbolaget Oceanwood, som efter en rekonstruktion nu vill sätta bolaget på börsen.

Verksamhet


Dagens Norske Skog har idag efter rekonstruktionen sju lönsamma pappersbruk. Fyra finns i Europa, två i Australien och ett på Nya Zeeland. Totalt har dessa bruk en produktionskapacitet på 2,7 miljoner ton pappersmassa, varav 1,8 miljoner ton är för tidningspapper och resten är för tidskriftspapper.

Bolaget äger själv ingen skog utan köper in det material som de behöver, vilket gör dem beroende av virkespriserna, såväl som av priset på pappersmassa.

Omsättningen på årsbasis uppgår till cirka 13 miljarder norska kronor med en vinst på cirka 2,5 miljarder kronor. Det är helt klart en förbättring än när man växte sig för stora under tidigare år, vilket sedan ledde fram till konkursen.

Men man bör ha i bakhuvudet att bolagets ägare är ett investmentbolag, som vill göra en exit genom en börsnotering. Det finns med andra ord risk för att man klätt upp bruden inför den kommande introduktion.


Tabellen ovan utgår från helårssiffror, men av det första halvårets försäljning på 6,4 miljarder norska kronor stod Europa för 76% av intäkter och Australien/Nya Zeeland för resterande. Vad gäller EBITDA på 874 miljoner kommer 93% från Europa, så de är helt klart lönsammast, med en EBITDA-marginal på 16,6% jämfört med 4,1% för Australien/Nya Zeeland. 

Ser man på avkastning på sysselsatt kapital är avkastningen 31,2% mot 2,9%. En avsevärd skillnad. Framtida efterfrågan på tidnings- och tidskriftspapper minskade dock på alla bolagets marknader, mest för tidskriftspapper i Europa där efterfrågan föll med 11-12%.

Bolagets balansomslutning uppgår till nästan 9,4 miljarder norska kronor, där cirka 48% utgör eget kapital. Totalt har man 2,4 miljarder i långfristiga skulder varav 1,5 miljarder är räntebärande. Av de korta skulderna är 0,3 miljarder räntebärande. En kassa om 0,86 miljarder ger en nettoskuld på cirka 0,9 miljarder norska kronor och en Net debt/EBIDTA på strax över 1,0. Med ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten skulle jag säga att bolaget har en bra finansiell ställning.

       Senaste rapporten: Norske Skog Q2 2019

Utdelningspolicy


Bolaget har som mål att betala en attraktiv utdelning till sina aktieägar efter det att bolaget har kommit in på börsen. Den nuvarande utdelningspolicy säger att man har som policy att betala utdelningar med hänsyn till bolagets kapitalbehov, finansieringsbehov och bibehållande av en strategisk flexibilitet inom gruppen. Jag tolkar den policyn som att man vill betala och kommer att göra det om det finns möjlighet.

Mina tankar


Själv tycker jag det är kul att ytterligare ett skogsbolag kommer att noteras. Dock är det synd att bolaget inte äger någon skog, för att det är det jag letar efter som komplement till att äga skog själv.

Att äga ett rent pappersbruk som fokuserar på tidning- och tidskriftspapper känns inte direkt lockande. Då hade jag hellre ägt det om de hade jobbat med kartong istället, för att jag tror att det är en större marknad som kommer att växa när man går bort från plastförpackningar.

Ett bolag som till exempel finska Metsä Board med en direktavkastning på 5,3% känns därför mer intressant.

Vad tycker du själv om Norske Skog? Är det ett bolag som intresserar dig? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

3 kommentarer:

  1. Det hade jag inte koll på, men som du beskriver det så låter det inte som att jag kommer titta närmre på detta heller.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. äntligen kom en bra nyhet om Norske skog. Ska tita närmare och köpa aktier. intressant vad ska man sätta pris på aktien

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var en rejäl utdelning de kom med. Själv trodde jag inte att de skulle dela ut så mycket av det som de fick in från försäljningen utan haft mer en "normal" utdelning och använt överskottet för att investera mer i verksamheten.

      Radera