Avanza

Underrubriker

måndag 30 september 2019

Swedbank verkar sakna sjukdomsinsiktSwedbank har verkligen varit och är ute på djupt vatten vad gäller hela penningtvättskandalen. För aktieinvestare har detta hittills kostat dem runt 20% av börsvärdet innan skandalen briserade. Och då är framtida böter inte medräknade. Själv har jag skrivit en hel del kritiska inlägg om banken, de populäraste finns att läsa här:


Dödstöten för Swedbank?
Uppföljnning: Hur kan vissa storägare ha fortsatt förtroende för Swedbanks högsta ledning
Kladdigt värre i Swedbank


Men jag har även haft en het debatt med Cecilia Lundberg Markow på Twitter. Hon är ägaransvarig på Folksam, vilka är näst största ägare i Swedbank. Jag ifrågasatte starkt hur de som ägare kunde uttrycka förtroende för bankens VD och styrelse med tanke på allt som kommit fram.


Givetvis tog hon inte åt sig av kritiken utan det kändes som att om jag pushar det hela ytterligare blir jag nog blockad. Hur som helst, till sist tvingades Folksam krypa till korset och inse att förtroendet inte längre kunde upprätthållas eller hävdas.

Den stora utmaningen för Swedbank är att försöka återskapa förtroendet för banken och att visa att man som bank har förstått. Helt enkelt att få en sjukdomsinsikt. När man tror att de är på god väg i och med att man tagit in Göran Persson för att städa upp i röran, faller man dit igen.

Nu är det den nye ordföranden själv som saknar insikt i att sitta som ordförande på en av Sveriges största banker samtidigt som man även är ordförande för största ägaren av Ålandsbanken inte kan vara en intressekonflikt. Visst kan man tycka att det kan vara lite hårt då det inte är som att han är ordförande i Ålandsbanken. Men det viktiga är att inte sätta sig i situationer som kan ifrågasättas.

Nu har Göran Persson avsagt sig ordförandeskapet i Ålandsbankens största ägare. Men det värsta är nog att Göran Persson, fullt medveten om att Swedbank har en förtroendekris, väljer att slira på sanningen om varför han gjort det. Enligt honom är det helt enkelt en fråga om att tiden inte räcker till. Men i själva verket är det Finansinspektionen (FI) som ställt ett ultimatum till honom att antingen kliver han av frivilligt eller också kommer FI att tvinga honom.Enligt en artikel i Dagens industri har Swedbank försökt övertala FI att låta Göran Persson ha kvar uppdraget för Ålandsbanken och sken gavs att det inte förelåg någon intressekonflikt eller att han inte skulle ha tid. Endast Aktiespararna har varit ute och ifrågasatt de dubbla rollerna, men från storägarna är tystnaden kompakt, precis som tidigare. Själv tycker jag att det är svagt av ägare som Folksam, Alecta och Sparbanksgruppen, att man inte ställer krav. Inser de inte att detta fläckar ned dem också?

Vad tycker du om Swedbank? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

6 kommentarer:

 1. Sålde mina sista swedbank idag. (iof sålde jag de mesta av mina vanliga aktie , känner inte riktigt styrkan i börsen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man går själv i sådana tankar ibland med tanke på hur Q4 blev förra året

   Radera
 2. Skulle inte lägga så mycket vikt på vad dagens industri skriver då det sällan är hela sanningen. Med stor betoning på hela skiten. Sedan kan han knappast göda sig själv på de sitsarna så Folksam m.m. tänkte antagligen som jag, får han så får han, får han inte så får han inte helt enkelt. Men helt klar att en del gräshippies i foliehattar tycker det är någon konspiration. Så jag väntar med glädje in ett ypperligt köpläge. Men helt klart att Danskebank lyckades bättre i sin härva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, men ändå vore det skönt om bolaget kunde rensa ut all skit från toppen så att man kan titta framåt. Allt sådant här tar kraft och energi från det som de borde fokusera på.

   Radera
 3. Alltså så som Folksam verkar fungera! Inga som helst moraliska betänkligheter överhuvudtaget verkar vara det som gäller där. Att bara ha mage att ens ifrågasätta dem? En sak är klar, jag kommer aldrig ha något att göra med Folksam som kund. Ett företag som tycks grundmurat när det kommer till acceptans av korruption, intern som extern.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig helt och hållet och Folksam är inget bolag som jag kommer att ha försäkringar eller annat sparande i.

   Radera