Avanza

Underrubriker

söndag 29 september 2019

Nobina rullar vidare med ytterligare ett bra kvartal
I fredags morse kom Nobina med sin kvartalsrapport för det andra kvartalet 2019. Bolagets verksamhet forsätter att växa och återigen var detta en bra rapport från börsens bussbolag.

Kvartalet kan sammanfattas med (förra årets kvartal inom parentes):


 • Nettoomsättningen uppgick till 2 528 MSEK (2 224)
 • Tillväxt i kvartalet var 13,7%, varav 10% är från förvärv, 4,3% från valuta och -0,6% organiskt
 • EBITA uppgick till 162 MSEK (127)
 • EBIT uppgick till 156 MSEK (127)
 • Resultat efter skatt uppgick till 81 MSEK (62)
 • Resultat per aktie uppgick till 0,92 SEK (0,70)


Under själva kvartalet har Nobina genomgått en omfattande kontraktsmigrering. Det innebär flera stora kontraktsstarter samt kontraktsavslut. Totalt har kontrakt för 395 bussar startats samtidigt som man har avslutat 378 kontrakt.


Kontraktportföljen har med andra ord genomgått en föryngring, vilket säkerställer att man kommer att kunna leverera bra intäkter under en lång tid. Dock bör man vara medveten om att intjäningen under ett kontrakt inte är linjärt. Som VD Magnus Rosén förklarar det hela:

"Lönsamheten i nya kontrakt är alltid lägst i början av kontraktsperioden för att sedan successivt öka, och med höga krav på vilka kontrakt vi vill vinna kombinerat med det faktum att volymen växer, kommer nuvarande migrering bidra positivt till att nå våra finansiella mål."

Enligt VD har det inte varit någon direkt påverkan i kvartalet från migreringen, men under de kommande två sista kvartalen kommer effekten blir negativt mer kännbar.

I Finland har Nobina fått gehör för sin klagan hos EU om att subventioner till offentligt ägda operatörer inte är tillåtna då de snedvrider konkurrensen. Därför har ett före detta finskt kommunalt bussföretag tvingats återbetala 54,2 MEUR till Helsingfors kommun för otillåtet offentligt stöd.

Marknadsmässigt är den svenska marknaden den största av de fyra nordiska marknaderna. Den växte starkt tack vare förvärvet av Samtrans. Även den danska marknaden visade liknande effekt tack vare förvärven av DBO och Örslev. Ökningarna på den norska och finska marknaden beror mer på ökningar i trafiken från nystartade kontrakt förra året likväl som extratrafik under kvartalet.

      Hela kvartalsrapporten från Nobina finner du här: Nobina Q2 2019

Mina tankar


Tidigare under året fanns Nobina i min utdelningsportfölj, men jag har sålt av innehavet just för att jag känner mig osäker på hur kontraktsmigreringen kommer att slå på resultatet under Q3 och Q4 2019. I fredagens rapport tycker jag heller inte man kvantifierar hur effekten blir på marginal och resultat annat än att den blir negativt mer kännbar. Som investerare vill jag få en mycket bättre förståelse än så. Innan jag kliver in i aktien igen vill jag nog ser hur bolagets Q3 rapport ser ut, som kommer den 20 december.

Men det positiva i den senaste rapporten är att bolaget är redo att växa genom nya förvärv. I Sverige är det inom omsorgstrafik medan det i övriga Norden rör sig om förvärv för ren volymtillväxt. Kopplar man det till det stora antal nya kontrakt som man tecknat ser de kommande åren bra ut.

Sedan pratar VD också om att man ska utveckla en MaaS-tjänst. Tanken är att man som resenär ska kunna koppla ihop olika transporttjänster och på så sätt kunna hantera alla sina biljettköp oavsett färdmedel (som taxi, hyrbil, buss och tåg) i en enda app. Nu framgår det inte så mycket mer om det i rapporten, men jag tycker att det är positivt och spännande att Nobina fortsätter att utvecklas och finna nya områden att tjäna pengar på.

Finns Nobina i din aktieportfölj? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant.

4 kommentarer:

 1. Har ca 2% av portföljen i Nobina. Skälet till att jag äger dem är den ocykliska verksamheten och den höga utdelningen. Det finns risker med bolaget. Kontraktsmigreringen är en sådan. Bolagets svaga finanser en annan. Kommuner kommer framöver få sämre ekonomi och min gissning är att busslinjer kommer läggas ner. Bygga en MaaS tjänst kan bli dyrt. Är de inte duktiga IT beställare kommer någon konsult lura dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina kommentarer. Jag håller med dig i dina risker om bolaget.

   Radera
 2. Bra summering! Haha, intressant med rapport så nära julafton - hoppas det blir en fin julklapp :) Skämt å sido. Jag gillar Nobina och tror på dem långsiktigt. Jag tycker om de megatrender som urbanisering och ökad befolkning samt klimatfokus som gynnar bolaget. Kontraktsmigreringen hoppas jag kommer sätta lite press på aktien då jag ännu inte är fullinvesterad och vill köpa billigare :)

  SvaraRadera
 3. Tackar :).

  Jag gillar bolaget också och hoppas att de rapporter som kommer blir svagare (vilket jag tror) leder till köptillfälle. Nobina är en bra aktie att ha i aktieportföljen.

  SvaraRadera