Avanza

Underrubriker

fredag 13 september 2019

Prosus handlas till rabattI onsdags noterades avknoppningen från Naspers på Euronext Amsterdam under namnet Prosus. Prosus är alltså alla internationella innehav som Naspers hade i sin portfölj, där det största innehavet är Tencent.

Öppningspriset blev 76 Euro och igår stängde aktien på 72,25 Euro. Bolagets marknadsvärde är cirka 117,4 miljarder Euro. Själva substansvärdet på Prosus uppgår till cirka 135-138 miljarder Euro, vilket ger bolaget en substansrabatt på runt 15%.

Nedan är en bild på när Prosus och Naspers VD Bob van Dijk slår i gonggongen och öppnar Amsterdambörsen, men också markerar Prosus första handelsdag.Eftersom man kan handla aktier på Amsterdambörsen via både Avanza och Nordnet trodde jag att man nu även skulle kunna handla Prosus. Men tyvärr så kan man endast handla aktier som är anslutna till Equiduct. Equiduct är en pan-europeisk plattform där europeiska börser kan ansluta sig och på så sätt göra visa aktier tillgängliga för handel över nätet. Tyvärr har Prosus inte anslutit sig till Equiduct, så vill man köpa aktier i Prosus måste man ringa in ordern.

Nu har jag kollat priserna för telefonorder och har man Avanza kostar det lite olika beroende på vilken courtageklass som man har. För telefonorders är priset minst 15 Euro för en telefonorder om man har courtageklass Medium. Det innebär en order på runt 46 000 kronor.

Nordnet har en liknande uppdelning, men de har inte courtageklass Start. Dock så är minimicourtaget lägre på Nordnet och uppgår till minst 99 kronor. Men eftersom det rörliga courtaget är högre gäller det att fundera på hur mycket man ska investera och välja mäklare därefter.


Själv funderar jag på att investera runt 50 000 kronor i Prosus. Jag har courtageklass Mellan och hos Avanza blir det rörliga courtaget 44,50 kronor, men eftersom de har ett lägsta courtage på 15 Euro, motsvarar det cirka 160 kronor. Hos Nordnet blir det rörliga courtaget 125 kronor, vilket är över minimicourtaget, men lägre än hos Avanza. Jag kommer alltså att handla via Nordnet denna gång.

Kommer du att köpa in dig i Prosus? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

11 kommentarer:

 1. Går att handla via nätet hos degiro. Brukar vara ok courtage och 0,15% valutaväxling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du nöjd med Degiro? Krångligt att bli kund eller fungerar det smidigt?

   Radera
  2. Mycket arbete för att bli kund, sidor som ska skrivas ut, skivas under och scannas och skickas. Gränssnittet är inte i närheten av Avanza. Ska jag köpa en aktie via degiro kollar jag diagram och orderdjup hos Avanza. De redovisar inte courtage i samband med köp som Avanza gör, vilket jag gillar hos Avanza. Men jätteskönt att slippa courtagenivåerna och allt grubblande kring det inför ett köp. Och så klart riktigt lågt (ofta inget) courtage. Kundtjänsten tycker jag är lika bra som Avanza

   Radera
 2. 58.6 euro var referenspriset, vad nu det innebär. Så en rejäl uppgång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer ett indikativt riktpris och jag håller med, den stack rejält.

   Radera
 3. Hej! Vet du något mer om Prosus utifrån utdelningsperspektiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om de kommer att ge en utdelning, men den enda info som jag funnit på hemsidan är "TBC" i deras finansiella kalender, dvs man ska kommunicera det. Bolagsstämman är i augusti, så senast där får vi reda på det slutligen.

   Radera
  2. Okej, tack. FYI, mejlade jag Prosus direkt för att fråga om deras framtida dividend policy (för de nämner den i sina rapporter, men skriver inte ut den faktiska policyn). Jag blir hänvisad mellan olika mejladresser och till ett företag som heter Computershare: "We refer to your below email enquiry and advise that Prosus shares are administered by Computershare, please send an email to(...)". Det hela slutar med att Computershare inte svarar överhuvudtaget. Inte direkt något bra intryck eller ens seriöst intryck.

   Radera
  3. Det låter ju inte direkt förtroendeingivande. Själv funderade jag på köpa Prosus då jag vill åt Tencent och det är lättare att köpa Prosus än Tencent (man slipper ringa in order och kan ha det på en ISK eller KF). Dock är jag inte så sugen på resterande innehav i Prosus längre och om deras IR inte kan svara så enkelt som "vi håller på och utreder frågan eller liknande" ger detta inte något vidare förtroende. Blir nog att jag köper Tencent direkt i sånt fall.

   Radera
  4. Ja, det börjar luta åt det. Skulle du kunna ha några fler tips för en som är relativt ny på utdelningsinvestering, hur man kan få lite fin exponering mot just Kina och Asien? Österländernas stigande stjärna känns som en megatrend värd att hoppa på. :P Hade tidigare tänkt mig att Prosus skulle vara ett bra alternativ..

   Radera
  5. Svårigheten med just Kina är tillförlitligheten i siffrorna, så jag har själv bara ägt Alibaba och funderar på att köpa Tencent via telefonorder. Däremot är dessa inga utdelningsaktier direkt. Ett singaporiskt bolag som heter Sea Limited är rätt så spännande. De har både ehandel, payment och gaming. I övrigt är jag inte så beläst på just investeringar i Asien. Kan tipsa om Ara Mustafa (finns på Twitter), han är kunnig på just att hitta spännande asienbolag.

   Radera