Avanza

Underrubriker

onsdag 25 september 2019

SBB ökar utdelningen med 140% nästa år
Igår släppte Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) nya finansiella och operationella mål samt en ny utdelningspolicy. Anledningen är att bolagets B- och D-aktier nu handlas på Stockholmbörsens huvudlista. Tanken med dessa mål är att ge kapitalmarknaden och oss övriga investerare en uppdaterad bild av bolags riktning framåt.
Nya finansiella mål


De nya finansiella målen som presenterades är (tidigare mål anges inom parentes nedan):


 • Tillväxt i substansvärde per stamaktie exklusive utdelning på stamaktier, som över en femårsperiod i genomsnitt uppgår till minst 12 % per år (oförändrat)
 • Belåningsgrad lägre än 50% (oförändrat)
 • Soliditet om minst 45% (Nytt, tidigare mål minst 35%)
 • Generera en intjäning från försäljning av byggrätter om i genom snitt 250 till 400 miljoner kronor per år (oförändrat)
 • Säkerställd belåningsgrad lägre än 30% (Nytt, tidigare mål lägre än 40%)
 • Räntetäckningsgrad om lägst 3,0 gånger (Nytt, tidigare mål lägst 2,5 gånger)

Om man jämför de nya målen mot hur det såg ut per 30 juni 2019 ser man att bolaget redan kommit en bra bit på väg.

Uppnådda mål

 • Belåninggrad - 43%
 • Soliditet - 43%
 • Säkerställd belåningsgrad - 19%

Ännu ej uppnådda mål


 • Tillväxt i substansvärdet - 9,8%
 • Räntetäckningsgrad - 2,2 ggr
 • Försäljning av byggrätter - inga sålda under första halvåret

Störst fokus ligger helt klart på att öka räntetäckningsgraden genom en förbättrad rating. På så sätt kommer finansieringskostnaderna att minska, vilket allt annat lika leder till en ökad räntetäckningsgrad. Med en högre rating kommer bolaget också kunna låna upp mer för att på så sätt driva tillväxt i substansen. Tillväxt kommer också komma från renoveringar av lägenheter, vilket leder till högre hyresvärde på beståndet. 

Nya operationella mål


De nya operationella målen som presenterades är (tidigare mål anges inom parentes nedan):


 • Ett fastighetsbestånd om 55 miljarder kronor till år 2021 med bibehållen BBB+ rating (Nytt, tidigare mål sa 40 miljarder kronor till 2023 med bibehållen investment grade rating)
 • Renovering av minst 600 lägenheter per år (oförändrat)

Ännu uppnådda mål

 • Fastighetsbestånd - 30,3 miljarder kronor
 • Renovering av lägenheter -  248 stycken påbörjade varav 98 stycken är färdiga

Nu har bolaget satt ett tufft tillväxtsmål och lyckas man växa substansen enligt plan finns det goda chanser att uppnå målet om ett fastighetsbestånd på 55 miljarder kronor om några år.

Ny utdelningspolicy


SBB:s nya utdelningspolicy innebär att man årligen vill generera en stabilt ökande utdelning, vilket är en ändring mot tidigare utdelningspolicy. Den förra policy sa att bolaget långsiktigt har som mål att dela ut 40% av det utdelningsgrundande resultatet inklusive utdelning på preferensaktier.

Som första utdelning inom den nya utdelningspolicyn förväntas därmed bolagets styrelse att föreslå en utdelning på 0,6 kronor per A- och B-aktie för räkenskapsåret 2019. Vidare kommer man också att införa kvartalsvisa utbetalningar under 2020/2021

Mina tankar


Själv äger jag aktier i SBB sedan tidigare, både B- och D-aktier. Som utdelningsinvesterare är det helt fantastiska nyheter med den nya utdelningspolicyn. Utdelningen som kommer nästa år innebär en ökning med hela 140%! Det är det inte många bolag som kan stoltsera med.

Om man tittar på utdelningen sedan 2017 och den ännu ej beslutade utdelningen för 2019 innebär det en årlig utdelningstillväxt på 87,1%. SBB är helt klart ett aktieägarvänligt bolag som delar med sig till sina ägare.När man tittar på bolagets finansiella och operationella som har ändrats sedan tidigare, slår det mig att även om SBB kommer att lägga mycket fokus på att växa verksamheten rejält, vill man göra det med kontroll. Fokus kommer att vara på att erhålla en högre rating, vilket göra att bolaget kommer att kunna låna till ännu bättre villkor och till en lägre ränta. Det är ambitiösa mål som bolaget har satt upp, men lyckas man att exekvera på dessa mål kommer man nästan att ha dubblat fastighetsbeståndet på mindre än två år.

Tack vare VDs goda kontakter med kommuner men även med politiker tror jag nog att det finns en god chans att man uppnår målen. Även om det sedan kanske det blir till år 2022. Oavsett kommer det att innebära en trevlig resa för oss aktieägare.

Enligt VD ligger fokus förutom på transaktioner, även på att skapa värde genom att renovera och optimera det befintliga beståndet. Ambitionen är att bolaget ska vara inkluderat i FTSE EPRA Nareit Global Real Estate Index inom en snar framtid. Det kommer nog att göra att fler utländska investerare får upp ögonen för SBB.

Vad tycker du om SBB som bolaget och dess framtida planer? Kommentera gärna i bloggen.

6 kommentarer:

 1. VDs bakgrund är det som verkligen avskräcker mig. En gång politiker, alltid opålitlig och/eller korrupt! I hans fall gav han väldigt konkreta bevis på sin i grunden obehagliga personlighet på det vis de hanterade inlösen av preferensaktierna. Är man seriös så agerar man inte med rena gangstermetoder. Man gör inte det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du känner då det är också en faktor som tidigare hindrat mig från att investera. Men med tanke på alla insiderköp som varit och pågår känns det ändå som en risk värd att ta. Man får bara följa VDs agerande noga om historien skulle upprepa sig.

   Radera
 2. Intressant information. Kommer även D-aktierna att påverkas av denna utdelningshöjning, eller är de fixerade sedan innan likt preffar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Vad gäller D-aktien är den utdelningen redan maxad till 2 kr per aktie och år, så ingen skillnad där.

   Radera
 3. bra sammanfattning (y) jag tror att SBB kommer fortsätta att ge god avkastning till aktieägarna under ganska många år framöver. Intäktskällorna är extremt förutsägbara. ledningen är mycket erfaren och man har bevisat sin kompetens. Säga vad man vill om Ilija Batljan, men han är målmedveten, driven, han håller sig till reglerna. Det finns betydligt fulare fiskar bland börsbolagen. Sorry för haussandet, men aktier i SBB tror jag är en vinstlott : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar E. Jag har kommit till samma slutsatser som du och som du säger lyckas man uppnå sina mål blir detta en fin resa under kommande år.

   Radera