Avanza

Underrubriker

söndag 1 september 2019

Sista draget från Latours avgående VD

Igår var sista dagen för Jan Svensson som VD för Latour. En post som han haft i 16 år och där Latours totalavkastning varit runt makalösa 1 800%. Som avslutning meddelade igår Latour att dotterbolaget Hultafors förvärvar amerikanska bolaget Custom LeatherCraft Mfg. LLC, förkortat CLC. Ett bolaget som är baserat i Los Angeles. 

Latour skriver följande om CLC i sin pressrelease:


"CLC är en branschledande designer, utvecklare och marknadsförare av verktygsbärare (t.ex. verktygsbälten och verktygsväskor), personlig skyddsutrustning (t.ex. knäskydd och handskar) och produkter inom outdoor kategorin. Bolaget grundades 1983 och produkterna marknadsförs under varumärket CLC i USA och Kuny’s Leather i Kanada. Nettoomsättningen uppgick till 53 mUSD 2018 med en lönsamhetsnivå väl i linje med Hultafors Group. Bolaget har cirka 60 anställda."

Går man in på CLCs hemsida är det produkter som är anpassade för mer utmanande jobb och där praktisk användning och hållbarhet är viktiga parametrar för dessa produkter. De ser ut att klara hårda och tuffa krav samtidigt som de ger ett stabilt och pålitligt intryck. 

Förvärvet är en del av Hultafors plan för att stärka närvaron i Nordamerika. Genom detta köp kommer Hultafors stärka sina relationer med nyckelkunder och öka sin försäljnings- och marknadsföringskapacitet. 

Vidare kan man läsa i pressreleasen:


”Vi är mycket glada över det här förvärvet eftersom vi är övertygade om att CLC kommer vara en betydande del av pusslet för att realisera vår Nordamerikastrategi. CLC har en enastående meritlista i branschen när det gäller förstklassiga produkter, kvalitet och innovation vilket gör att bolaget kommer passa väl in i Hultafors Group” säger Ole Kristian Jødahl, VD på Hultafors Group AB."

Själva förvärvet kommer att öka nettoskulden i Latour med cirka 1 miljard kronor till 5,6 miljarder kronor. Baserat på den senaste rapporten skulle nettoskulden då ha uppgått till strax över 7% av substansvärdet, vilket jag tycker är rätt så lågt.  Jag gillar förvärvet och tror också att det kommer att passa bra in i Hultafors samt möjliggöra för att fler kommer att få upp ögonen för de övriga produkter som Hultafors säljer.

På ett sätt känns det som att istället för att köpa Swedol, vilket är populärt inom vissa delar av finanstwitter, kan man lika gärna köpa Latour. Då får man "Swedolverksamheten" via Hultafors plus en massa annat godis.

Själv kommer jag att fortsätta att utöka mitt innehav i Latour så länge som aktien handlas till max 3% premie. Detta är ett kvalitetsbolag och det blir spänande och se hur den nya VDn från Fagerhult, Johan Hjertonsson, kommer att leda Latour framåt.

2 kommentarer:

 1. Ny vd. Törs man undra ifall det blir som vanligt, eventuella lik i garderoben skrivs ned? :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den risken finns ju alltid men känslan är att Johan har skolats in under längre tid och jag tror att det rullar på simundervisning Jans tid.

   Radera