Avanza

Underrubriker

onsdag 27 mars 2019

Dödstöten för Swedbank?


Källa: Realtid media

Det känns som att problemen bara blir fler och fler ju mer man letar i Swedbank. Nu senast idag strax innan lunch gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

Syftet med razzian är att säkra material i samband med det pågående förundersökningen mot Swedbank för obehörigt röjande av insiderinformation i slutet av februari av detta år. Parallellt med detta gör Finansinspektionen en utredning av Swedbank angående dess kontrollsystem för att upptäcka misstänkt penningtvätt.

Läs mer: Razzia på Swebanks huvudkontor

Efter Uppdrag Gransknings film om Swedbanks misstänkta penningtvätt för ett antal veckor sedan har mer och mer uppdagats, som visar på att Swedbanks ledning valt riskfyllda höglönsamma kunder och varit medvetna om hur illa det var ställt samt att man undanhållit det för myndigheter och ägare.

Redan 2013 började problem dyka upp med affärerna i Estland. Efter den interna granskning som gjordes samma år av Swedbank om misstänkta kopplingar till Magnitskijaffären, kom den estniska finanspolisen fram till att det inte förekommit några fel, mycket baserat på just Swedbanks interna granskning.

Det som tidigare dock inte varit känt är att den nya chefen för estniska finanspolisen tidigare var chef för Swedbanks antipenningtvättsarbete enligt material som Sveriges Television tagit del av.

Läs mera: Swedbank friades 2013 i Estland

Sedan i samband med Panamaskandalen 2016 skrev delstaten New Yorks finansinspektion (DSF) till en rad banker, där Swedbank var en av de som mottog en skrivelse. I skrivelsen frågade DSF om banke någonstans i världen haft kunder med koppling till Mossack Fonseca.

Banken svarade att det fanns inga skäl till att misstänka penningtvätt. Men i själva verket tycks banken ha haft ett hundratal Mossack Fonseca-kopplade kunder i Baltikum. Om nu Swedbank också medvetet har vilselett amerikanska myndigheter är detta ett grovt brott.

”Om man ljuger är det väldigt allvarligt. Och det kommer inte att ignoreras. Om man ljuger så döljer man någonting hårresande”

Detta säger Jim McGovern, kongressledamot som engagerat sig mot korruption, till Uppdrag granskning.

Fortsatt läsning: Swedbank hemlighöll kunder för amerikanska utredare

Även Torsten Fensby, expert från bland OECD på internationell skatteflykt, säger som en kommentar till att Swedbank ska ha vilselett de amerikanska myndigheterna att banken nu är ute "på riktigt djupt vatten". 

Det kan vara så att det nu längre inte bara är en fråga för bolagsstämman, utan också en svensk "systemhotande fråga som våra politiker borde ta på största allvar".

Läs hela: Skatteexpert säger att Swedbank är ute på djupt vatten

Nu ska man inte dra några slutsatser ännu och komma ihåg att sättet som tidningar skriver på är för att väcka rädsla. Innan röken skingrats är det långt kvar.

Kortsiktigt, ett till två år, kommer vi nog få sen en aktiekurs, som efter utdelningen kommer att röra sig mot 100-120 kronor, vilket är ungefär vad som hänt för Danske banks kurs.

Men den långsiktiga risken, vilken är den klart allvarligaste om allt visar sig stämma, är att det skulle leda till att USA förbjuder Swedbanken att handla med USD.

Om så sker, är det troligen dödsstöten för banken men det får även en enorm påverkan på resten av Sverige med tanke på att Swedbank har nästan 25% av den svenska bolånemarknaden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar