Avanza

Underrubriker

torsdag 5 september 2019

Kladdigt värre i Swedbank
För någon vecka sedan annonserade nuvarande ordförande i Swedbank att nu var det klart med en ny VD. Valet föll tydligen på Jens Henriksson efter att tre andra kandidater tackat nej. Jens är VD för Folksam, som  föga förvånande är en av storägarna i Swedbank. Jag har tidigare skrivit att ett av problemen med Swedbank är att de lägger så mycket vikt vid den socialdemokratiska rörelsen. Det blir lätt kladdigt när relationer med politisk bakgrund används för att tillsätta ledande befattningshavare.

Socialdemokratin har nu lyckats få en före detta statsminister, Göran Persson, som ordförande och en ny VD som tidigare varit statssekreterare åt Göran Persson. För att göra saken ännu kladdigare var Jens Henriksson ordförande i Swedbanks valberedning, som stöttade Anders Sundström innan han tvingades bort. Samme Sundström var tidigare ordförande i Folksam.
Sedan fortsatte Jens sin stöttning av Swedbanks nyligen avsatta ordförande Lars Idelmark och VD Birgitte Bonnesen, där valberedningen föreslog ansvarsfrihet för båda, trots penningtvättsskandalen. Själv hade jag en häftig diskussion på Twitter med Folksams ägaransvarige Cecilia Lundberg Markow, om hur de fortfarande kunde ha förtroendet kvar för den förra ordföranden och VDn. Själv tyckte jag att det var uppenbart att förtroendet var mer än förbrukat.

Ny VD på Swedbank


Eftersom Jens kliade Görans rygg, retunerade Göran tjänsten och gjorde Jens till ny VD. Även här blev det snurrigt, då man gick händelserna i förväg. Det är nämligen Finansinspektionen som måste godkänna ny bank-VD först. När pressmeddelandet gick ut om ny VD hade Swedbank inte ens skickat in ansökan till Finansinspektionen.

Normalt sett är det mer en formalitet även om det hänt nu senast i Danmark att danska finansinspektionen sa nej till Danske Banks förslag på ny VD. Men för Göran och Jens är det nog inga större problem med att få ett ok trots Jens ringa erfarenhet av att driva bank.

För att i Finansinspektionen har de kompisarna Erik Thedeen som generaldirektör och Sven-Erik Österberg som ordförande. Sven-Erik har tidigare varit biträdande finansminister i Göran Perssons regering. Erik i sin tur blev utsedd till VD för KPA Pension av ordförande Jens Henriksson.

Summering


För att summera allt, är det en kladdig röra som kännetecknar Swedbank och dess ledande befattningshavare. Banken har alltså fått en ny VD som ska utreda och komma tillrätta med penningtvättsproblemen, som han indirekt har varit med och skapat genom att inte föreslå bättre lämpande styrelseledamöter och genom att agera passivt som storägare. Till marknadens hjälp har vi Finansinspektionen som ska kontrollera och följa upp detta, där VDs kompisar sitter i ledande positioner. Det tragikomiska i allt är att ingen av dessa fyra herrar ser någon jävsproblematik!

De enda positiva är väl att Göran Persson köpt Swedbankaktier för 3 miljoner kronor och att man nyligen gjort sig av med sin kommunikationschef Gabriel Francke Rodau. Om man hade haft en bättre kommunikation tidigt, likt den Nordea hade i penningtvättsfrågan, tror jag att förtroendet för Swedbank inte blivit lika skadat.

Vad tycker du om Swedbank? Har du aktien i din portfölj? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.


4 kommentarer:

 1. Ja, kladdigt var ordet sa Bull.
  Jag har faktiskt en mindre post i Swedbank, men just nu blundar jag bara när jag ser den raden på Avanza och hoppas att någon gång i framtiden kan jag öppna ögonen och se ljuset...

  Tack för alla informativa inlägg! Hoppas ok om jag länkar till dig!

  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar inläggen och klart du får länka till mig.

   Radera
 2. Ja, det där ser minst sagt riktigt, riktigt illa ut. Av flera än en anledning. Förmodligen så förstår de inblandade inte ens vad som avses när man anser det heller.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt och hållet med dig och det är det som gör det tragiskt.

   Radera