Avanza

Underrubriker

måndag 9 september 2019

Cibus får köprekommendation av Dagens Industri
Idag är det lite extra kul att vara ägare i Cibus Nordic Real Estate när Dagens industri kommer med en köprekommendation. Cibus är ett svenskt fastighetsbolag som främst verkar på den finska marknaden. Där har man investerat i fastigheter som sedan hyrs ut till matbutiker.

Kesko är den största hyresgästen med 54% av hyresintäkterna, följt av Tokmanni på 28%. I övrigt är det sedan mindre hyresgäster som representerar runt 5-7% av hyresintäkterna.

Durationen på hyreavtalen är drygt 5 år, vilket ger en viss trygghet i och med koncentrationen till två hyresgäster. Nu har dessa hyresgäster 111 av bolagets 139 fastigheter, vilket gör att om de skulle säga upp en fastighet, faller inte intäkterna platt på en gång.Bolaget har som mål att växa sin utdelning med 5% per år och delar nu ut 0,84 euro per aktie fördelat på fyra tillfällen. Vinsten per aktie uppgår till cirka 1,07 euro på årsbasis, vilket ger en utdelningsandel på strax under 80%.

Jag gillar Dagens Industris sammanfattning av Cibus:

"Cibus liknar en preferensaktie med tanke på den höga stabiliteten och utdelning fyra gånger per år. Men preferensaktierna har ökat kraftigt i pris i år och direktavkastningen har för de flesta pressats ned till drygt fem procent. I preferensaktierna är utdelningen konstant medan målet för Cibus är att höja utdelningen med fem procent per år."

Själv började jag köpa Cibus i våras och kompletterade med ett tredje köp i mitten av juli.Förutom den fina utvecklingen och höga direktavkastningen finns det ytterligare några triggers som jag hoppas kan driva kursen ytterligare. Dessa är:

 • Upptagande i FTSE EPRA indexet
 • Listbyte till huvudlistan på Nasdaq Stockholmsbörsen

För de som vill läsa mer om Cibus kan jag rekommendera dessa inlägg

Nytt intressant bolag som jag snubblade över
Cibus - Första kvartalet 2019
Cibus växer vidare

Finns Cibus Nordic Real Estate i din aktieportfölj? Kommentera gärna vad du tycker om bolaget. Din åsikt är viktig.

5 kommentarer:

 1. Jag har Cibus i min portfölj, men tyvärr bara en väldigt liten post. Först kändes det lite tråkigt med uppgången på nästan 10% imorse, men nu har den fallit tillbaka en del så då kan man kanske fortsätta köpa.

  SvaraRadera
 2. Hej Stojko,

  På Avanza kan man läsa att vinsten per aktie är 4,5 kr och de delar ut nästan det dubbla. Var hittar du informationen att de endast delar ut 80 % av vinsten? Stämmer inte Avanzas uppgifter?

  Med vänlig hälsning
  DTI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Vinsten är rätt på Avanza men 2018 var de igång i princip bara under H2, så därför blir det missvisande. Om du kollar i deras Q2 2019, så ser du att de tjänar ca 0,3 Euro per aktie och delar ut 0,21 Euro.

   Radera
  2. Tack för klargörandet. Tillåt mig vare den dryga personen som söker ytterligare förtydligande. Vad baseras Avanzas siffror på? De fyra senaste kvartalsrapporterna eller baseras de på årsrapporten från 2018?

   Radera
  3. Årsredovisningen för 2018, men då det bara var verksamhet i ca 2 kvartal motsvarar inte det du ser på Avanza ett helt år. För 2019 räknar man med en vinst per aktie på runt 1,07 euro som det ser ut i senaste kvartalsrapporten.

   Radera