Avanza

Underrubriker

tisdag 24 september 2019

Succe för den hajpade börsnoteringen av EQT

I morse var det spännande när man vid frukosten loggade in på Avanza för att se om det fanns några EQT aktier i depån. Jag hade ansökt om 150 stycken, men när jag tidigare läst att emission övertecknats redan efter någon dag tänkte jag att det är nog kört att få några aktier. Om man har tur kanske man lyckas få 50 aktier.

Däremot blev jag glatt överraskad när depån visade att jag fått 150 aktier. Trots att emissionen övertecknades 10 gånger, har styrelsen i EQT valt att prioritera småspararna framför andra. Det tycker jag är snyggt gjort! Tydligen har alla kunder i Avanza som visat intresse fått tilldelning. Självklart finns det också ett egenintresse från EQTs sida att spridningen blir så stor som möjligt. Då det borgar för ett stort intresse och denna emission är i klass med Telias emission för en massa år sedan. Kanske blir EQT Sveriges nya folkaktie? Om så, hoppas jag att det epitet inte innebär samma resa som för Telia.

Priset fastställdes till 67 kronor per aktie, vilket var i det övre intervallet om 62-68 kronor per aktie. Totalt ger det EQT ett börsvärde på cirka 63,8 miljarder kronor och antalet ägare uppgår nu till runt 40 000 aktieägare.

Enligt bolagets styrelseordförande Conni Jonsson kommer EQT fortsätta att förvalta och utveckla bolaget för att fånga upp nya möjligheter till att bygga EQT fortsatt framgångsrikt. Här märks verkligen Investortänket vad gäller långsiktig förvaltning för tillväxt.

EQTs VD Christian Sinding säger följande om bolagets notering:

"I dag börjar ett nytt kapitel i EQT:s historia, där vi välkomnar en ny investerarbas att få tillgång till EQT:s unika investeringsstrategi inom privatmarknaden. I linje med vårt mantra om att ”allt alltid kan förbättras” kommer den förstärkta balansräkningen som noteringen innebär göra det möjligt för oss att fortsätta investera i EQT:s plattform och stödja vår långsiktiga tillväxt. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att skapa marknadsledande avkastning genom att framtidssäkra bolag."

I samband med denna notering kommer Investor att äga 176 739 596 aktier i EQT AB, vilket motsvarar ett ägande om 18,5%. Av Investors substansvärde utgör innehavet i EQT cirka 3,3%, men så har man också investerat direkt i EQTs olika fonder. Dessa investeringar uppgår till cirka 5% av substansvärdet. Vill man inte äga EQT, kan man ändå så få en hyfsad exponering mot bolaget genom att istället köpa Investor. Då får man också en ytterligare riskspridning, vilket jag tycker är bra.

I samband med emission sålde Investor aktier som kommer att inbringa totalt cirka 1,6 miljarder kronor. Enligt emissionsprospektet kan Investor under oktober sälja ytterligare 2 451 580 aktier till noteringskursen om så behövs. Det skulle ge dem ytterligare 164 miljoner kronor. Det blir spännande att se vad Investor gör med de pengar som de nu erhållit.

Hur gör jag med mina aktier


I det tidigare inlägget Är EQT värt att teckna resonerar jag kring hur jag tänker med denna emission. Själv är jag alltid lite skeptisk till när riskkapitalister vill sälja. Särskilt nu när det pratas mycket om en kommande lågkonjunktur och eventuell recession.

Bolag som EQT, Nordic Capital, med andra är specialister på att just veta när de ska gör en exit. Sedan tycker jag att det är lite svårt att få grepp över de investeringar som finns i alla fonderna. Att på det också betala en ganska saftig förvaltningsavgift till partners känns inte så lockande.

Därför satt jag som klistrad vid skärmen nu när börsen öppnade. Det var riktigt spännande att följa den hets av köpare och säljare. Första avslut gjordes på 80,50 kronor och själv sålde jag av mina 150 aktier som jag fått till 80 kronor jämnt.

Tacksam för 20% (1950 kronor) i avkastning utan någon större insats. Och som jag spekulerade i tidigare, så blev detta en snabb affär. Vinsten samt insatsen kommer jag nu investera i fler andelar av fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Fick du någon tilldelning i emission? Om så, vad gör du med dina aktier? Kommentera gärna i inlägget då din åsikt är viktig och intressant.

6 kommentarer:

 1. Jag fick också tilldelning via Avanza och sålde för 84,07 vilket hittills verkar vara bra :-). Det var en spännande morgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till en snabbt vinst och jag håller med om att det var verkligen en spännande och trevlig morgon.

   Radera
 2. Sålde till 84.80. Hade tecknat för mycket mer men... Hade behållit om jag kände till vad det var jag hade. Har som regel att jag ska veta vad bolaget gör om jag ska stoppa en aktie i byrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en klok princip och grattis till en fin vinst.

   Radera
 3. Fick 150 aktier som såldes för 84,23 kr. Dum som jag var tecknade jag inte upp mig på alla våra konton, då hade det tydligen varit möjligt att få fler aktier. 2500 kr rakt ner i fickan, tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med facit i hand så skulle man ha gjort det då i princip alla som ville fick 150 aktier. Men grattis till snabb vinst.

   Radera