Avanza

Underrubriker

onsdag 18 september 2019

Kinnevik ändrar policy och delar ut Millicom
Det svänger fort i hockey brukar man säga. Det kan man också säga när det gäller Kinnevik. Igår morse meddelade Kinnevik att man valt att minska ned exponeringen i Zalando genom att sälja drygt 13,1 miljoner aktier. Det motsvarar 5,2% av aktiekapitalet i Zalando och 16,7% av Kinneviks innehav.

Själva affären gjordes till cirka 6,5% rabatt mot Zalandos stängningskurs på måndagen i Frankfurt. Kinnevik kvarstår fortfarande som största ägare i Zalando och efter försäljningen motsvarar Zalando runt 32% av Kinneviks substansvärde. Totalt var försäljningen värd cirka 5,9 miljarder kronor, ungefär lika mycket som vad man försökte sälja en stor del av Millicominnehavet för några månader sedan, men misslyckades.Jag har själv ägt Kinnevik tidigare men sålde innehavet dels för att Zalando blev för stor del av substansvärdet och dels för att Christina Stenbeck valde att lämna styrelsen. En tredje anledningen var det misslyckade försöket att sälja av stor del av Millicom. Det känns som att ledningen slaktade kassakorna och bara behöll förhoppningarna.

Personligen tror jag att den typ av verksamhet som Kinnevik bedriver, där man vill satsa på privata bolag inom digital teknik, kräver att man också har en eller flera kassakor i portföljen för ett jämnt kassaflöde.

Så, efter försäljningen av en del av Zalando känns Kinnevik mer intressant då balansen mellan Zalando, Tele2 och Millicom blir jämnare. Det känns bra att Tele2 och Millicom står för nästan hälften av substansvärdet, eftersom  dessa bolag representerar kassakorna.

Men, det dröjde inte mer än till eftermiddagen innan Kinnevik basunerade ut nästa nyhet. Man kommer att föreslå att innehavet i Millicom delas ut till Kinneviks aktieägare genom en extra bolagsstämman innan året är slut. Det motsvarar en värdeöverföring på 69 kronor baserat på Millicoms slutkurs den 16 september.

Som att det inte var nog, kommer man även att föreslå en ändrad utdelningspolicy där den ordinarie utdelningen tas bort och istället inför man en ny utdelningspolicy. I den nya policyn betalar bolaget ut överskottskapital från investeringsverksamheten genom extrautdelningar.

Syftet med att dela ut Millicom är för att dess verksamhet och marknader inte passar in i affärsmodellen där man vill investera i de bästa entreprenörerna som bygger ledande digitala företag i Europa, Norden och USA enligt Kinneviks VD Georgi Ganev.

Och anledning till att ändra utdelningspolicyn är för att kunna behålla den utdelning som Kinnevik erhåller från Tele2 inom bolaget istället för att slussa vidare till aktieägarna. På så sätt kommer man få mer kapital för att kunna göra investeringar.

Nu antar jag att den utdelning för 2019 som klubbades igenom på bolagsstämman i maj inte kommer att påverkas. Det innebär att den andra halvan av utdelningen kommer att betalas till Kinneviks aktieägare i november som fastslaget.

Slutsats


Innan eftermiddagens besked var jag sugen på att köpa in mig i Kinnevik då man hade minskat ned exponeringen mot Zalando. Med en substansrabatt på runt 15% och en direktavkastning på strax under 3% tyckte jag att det kändes som en bra investering för att få exponering mot deras onoterade del.

Men nu vet jag inte riktigt vad jag ska tycka i och med att man vill göra sig av med Millicom och slopa den ordinarie utdelningen. Institutionerna tycker beslutet är bra även om om kraven nu ökar på Kinnevik att verkligen hitta investeringar som ger bra avkastning.

Både Kinnevik och Millicom föll på nyheten. Mest föll Millicom där jag tolkar det som att om Kinnevik försvinner som storägare blir Millicom mer ett herrelöst bolag. Liberty Latin America var ju intresserade av att köpa Millicom tidigare fast affären stöp på prislappen. I och med att Kinnevik försvinner som storägare blir det kanske lättare att få igenom ett bud.

Frågan är då om man ska köpa Millicom istället och har man tur kanske ett bud kommer. Om inte så känns Millicom som ett klart intressant bolag med en tillväxtstrategi och som även har en direktavkastning på nästan 5%.

Vad tycker du om turerna i Kinnevik? Hur agerar du? Köper du Kinnevik eller Millicom istället? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar