Avanza

Underrubriker

måndag 23 september 2019

Vonovia slår till igen, köper upp svenska Hembla
I morse kom nyheten att tyska Vonovia köper majoriteten i fastighetsbolaget Hembla för 215 kronor per aktie och tvingar fram en budplikt på bolaget. Förvärvet sker genom att Vonovia köper Blackstones kontrollpost. Därmed kommer Vonovia inneha 69,3% av rösterna och 61,19% av kapitalet i Hembla. 

I om med förvärvet fördubblar man det fastighetsbestånd som man kontrollerar i Sverige och får upp till nästan 38 000 lägenheter. Dock behöver affären förklaras ovillkorad, vilket innebär att den måste godkänns av berörda myndigheter. Det beräknas ske inom fyra veckor och då kommer Vonovia att lägga ett bud på Hembla i och med budplikten som är tvingande.

Vonovia har tidigare gjort sig kända på den svenska marknaden när de köpte ut Victoria Park från börsen, vilket skedde för drygt ett år sedan.


Det överenskomna priset för Blackstones kontrollpost i Hembla är 215 kronor per aktie, och beräknat till fredagens stängningskurs motsvarar det en premie på 11,5%. Totalt uppgår värdet på transaktionen till 12,225 miljarder kronor. Det  blir intressant att följa affären och se vilket bud som de kommer att komma med för att komma över de resterande aktierna.

Anledningen till att Vonovia finner Sverige intressant och att man väljer att köpa Hembla är enligt Vonovias VD Rolf Buch:

"Vi är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och erbjuder attraktiva bostäder av hög kvalitet. Efter förvärvet av Victoria Park förra året har vi märkt att vår strategi att erbjuda våra hyresgäster hög kvalitet och en god boendemiljö har fullt stöd av våra svenska kollegor. Vår investering i Hembla kompletterar vår nuvarande närvaro i Sverige. Vi har lång erfarenhet av att skapa värde för både hyresgäster och aktieägare, något vi uppnår genom vår långsiktiga expertis och våra heltäckande tjänster samt med bättre upphandlingar och finansiering. Med denna hållbara och mycket långsiktiga inriktning lever vi upp till vårt sociala ansvar."

Att man väljer att förvärva Hembla är alltså inte så konstigt. Med köpet av Victoria Park förra året fick Vonovia kontroll över stora enheter med hyreslägenheter i företrädes miljonprogramområden. Victoria Park hade sina bestånd i främst Malmö, Göteborg och Stockholm. Med köpet av Hembla får man ytterligare bestånd i Stockholmsregionen och Mälardalen, vilket gör att de båda förvärvade verksamheterna kompletterar varandra.

Kort om Vonovia


Vonovia är Europas ledande fastighetsbolag för bostäder där fokus är hyresrätter. Man äger nästan 400 000 lägenheter i attraktiva städer och regioner i Tyskland och Österike, men sedan 2018 även i Sverige. Till det har man nästan 80 000 lägenheter under förvaltning. Den total fastighetsportföljen uppgår till cirka 47,4 miljarder euro.

Bolaget är baserat i tyska Bochum och har varit börsnoterat sedan 2013 och ingår sedan 2015 i DAX30 indexet. Aktien handlas till strax över 44 euro och har en utdelning på 1,44 euro per aktie. 2013 var utdelningen 0,67 euro och varje år som Vonovia nu har varit noterat har man höjt utdelningen.

Bilden nedan visar några viktiga nyckeltal för bolaget.


Kort om Hembla


Hembla är ett fastighetsbolag inriktat på att äga och utveckla miljonprogrammens hyresbostäder i främst Stockholmregionen men även i Mälardalen. Förutom att vara långsiktiga ägare är en del av affärsmodellen att man skapar sin egen tillväxt genom att renovera på rot. Det innebär att när en hyresgäst flyttar ut, renoverar man lägenheten och kan höja hyresvärdet med upp till 45%. Fördelen är att man inte behöver tvinga på befintliga hyresgäster höga hyreshöjningar eller att erbjuda extraboende under tiden som en hel fastighet renoveras.

Hembla har cirka 21 400 fastigheter med ett marknadsvärde på nästan 33 miljarder kronor. Bolaget har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan 2014, men då under namnet D. Carnegie. I och med dagens affär handlas Hembla till runt 215 kronor per aktie och eftersom bolag befinner sig i en expansiv fas har ingen utdelning getts historiskt.

Bilden nedan visar några viktiga nyckeltal för bolaget


Börslunch först på bollen


I onsdags såg jag på EFN Börslunch och jag måste ge kredd till dem som, inte för att de förespådde ett bud i programmet, men för att de belyste att Hembla är en bra investering.

09:06 in i programmet pratar Stefan Olofsson från Sensor Fonder om just Hembla, som lite bortglömd. Det som jag fastnade för var just hans kommentar om att Hembla kan skapa sin egen tillväxt. Eftersom de renoverar på rot genom frivillig överenskommelse med fastighetsägaren lägenhet för lägenhet kan de sedan höja hyresvärdet med upp till 45%.

De behöver heller inte stänga ned hela fastigheter under tiden de renoverar. Det i kombination driver tillväxten i substansen rejält och med tanke på att det saknas runt 600 000 lägenheter runt i Stockholmsregionen är det heller ingen vakans att prata om.


När jag såg detta program tänkte jag att Hembla verkar vara ett intressant bolag att titta närmare på. Dessvärre var jag sen på bollen och jag får gratulera er läsare som redan hade Hembla i aktieportföljen. Själv får jag ta lärdom att när jag väl finner något intressant, att jag kollar upp och agerar snabbare.

Finns Hembla i din aktieportfölj? Kommentera gärna vad du tycker om Vonovias köp då din åsikt är viktig. 

2 kommentarer:

  1. Ja, med kronans urholkade värde så rear vi ju ut våra tillgångar i största allmänhet tyvärr. Det gäller ju inte enbart fastigheter.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera