Avanza

Underrubriker

onsdag 4 september 2019

Prosus - nytt spännande bolag till börsen
Ett bolag som jag tidigare velat handla har varit Naspers. Men då det är noterat i Sydafrika känns det som att courtaget blir för högt och så måste man ringa in ordern.

I somras tog Naspers beslut om att de skulle notera sina internationella innehav på en annan marknad. Anledning är att bolagets del i det Sydafrikanska börsindexet (JSE) har helt enkelt blivit för stort och dominerande sett till börsvärde. Det står för ungefär en fjärdedel av indexet.

Storleken har lett till problem för kapitalförvaltare som haft aktien i sina portföljer. Anledning är att de behöver följa riktlinjer för hur stort ett enskilt innehav får vara. Något som i sin tur har inverkat negativt på Naspers kursutveckling då förvaltare har varit tvungna att sälja av andelar i Naspers. Till stor del är det den lyckade investeringen i Tencent som har drivit utvecklingen i Naspers över tid.Valet av ny marknadsplats blev Amsterdambörsen. Man väljer också att notera det under det nya  namnet Prosus. I Prosus kommer man att lägga alla internationella investeringar i. Kvar i Naspers blir investeringar i Sydafrika samt innehavet i Prosus, där Naspers kommer äga cirka 73%. Exempel på investeringar som blir kvar i Sydafrika är bland annat Media24, takealot.com, M D Food och Property24.

Investeringarna som flyttas till Prosus spänner över ett brett spektrum, som bilden nedan visar på.


Värdemässigt sett är innehavet i Tencent klart störst och det i sig är som ett investmentbolag. Annars har man investeringar i annonsplatser, betallösningar, matleveranser, resor och e-handel. Några innehav som är värda att nämna lite närmare är:

Mail.ru - ett internetbolag som vänder sig mot rysktalande och som använder det kyrilliska alfabetet. Bolaget når över 85% av ryska internetanvändare och äger delar i de tre största sociala nätverken Vkontakte, Odnoklassniki och Moi. I mars 2019 värderades det till 1,5 miljarder USD och Prosus ägarandel är 28% köpt för 166 miljoner dollar.

Delivery Hero - en leveranstjänst och plattform för matleveranser. Sätet är i Tyskland men man når 250 000 restauranger i 40 länder. Delivery Hero äger varumärkena Onlinepizza, Foodora, Foodpanda och Hungerstation. Prosus ägarandel uppgår till 10%.

Avito - känd som den ryska Blocket.se-kopian. Avito säger sig ha 10,3 miljoner unika besökare varje dag och 47 miljoner varor listade på plattformen. Prosus köpte hela bolaget för 1,16 miljarder dollar.

Dubizzle -  är som Avito, men fokus på Förenade Arabemiratet och områden som Dubai, Abu Dhabi, Al Alin och Ras Al Khaimah. Prosus äger 100%.

OLX - bolaget äger annonsplatser på 45 marknader där bolagen Avito och Dubizzle ingår. Prosus äger 100% av OLX

Payu - fintechbolag som levererar bland annat betallösningar för handeln. Styrkan är att de kan integreras i webb- och mobilapplikationer. Bolaget är aktivt på 18 snabbväxande marknader, exempelvis Indien, Rysslan och Brasilien. Prosus äger 98,8%.

Mina tankar


Själv tycker jag att detta är ett intressant investmentbolag. Det påminner lite om Kinnevik och dess onoterade innehav och jag kommer att köpa in mig i Prosus när det noteras 11 september, vilket är nästa vecka.

Risken är att det blir en hype eftersom free floaten är ganska liten, men jag hoppas att kursen inte sticker hejdlöst.

Förutom alla intressanta investeringar för man också tillgång till Tencent till ett rabatterat pris. I Prosus kategori som de kallar Ventures har de samlat investeringar i vad de hoppas bli morgondagens stjärnor och är tänkta att driva tillväxten framåt. Det är något som jag tycker är spännande och själv är det svårt att hitta dessa bolag. Även om man hittar dem är de inte noterade, vilket gör att man ändå inte kan köpa in sig.

Kommer du att investera i Prosus? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant.

15 kommentarer:

 1. Ja, man kanske borde titta på det ivartfall. Men i nuläget är jag definitivt för lite påläst för att göra något där.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Vart kommer man kunna handla denna? Avanza/Nordnet?
  Vet man pris per aktie redan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag har förstått så kommer man att kunna handla både hos Avanza och Nordnet. Det är ingen IPO de gör utan befintliga aktieägare i Naspers får en aktie i Prosus som sedan listas på Amsterdambörsen. Man pratar om en värdering på 100 miljarder USD. Men däremot inte om vilket pris som den noteras till. Jag tolkar det som att stängningskursen för Naspers dagen innan blir öppningskursen den 11 september.

   Radera
  2. Avanza erbjuder köp via mäklare. Du kan handla direkt via DeGiro.

   Radera
 3. Vi får hoppas Avanza gör den tillgänglig för köp från start. Hoppas någon kan få fram IPO pris och suvstansrabatt vid den kursen. En viss substansrabatt är motiverad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oklart med pris då det inte är en IPO utan mer en listning på annan börs. Den värdering man pratar om är 100 miljarder dollar och jag ska gräva vidare angående substansvärdet.

   Radera
  2. Fann att Naspers har en substansrabatt på runt 30% idag.

   Radera
 4. Jag ser nu att Naspers har gått 10% senaste veckan, så substansrabatten har redan minskat, och kommer kanske bli ännu mindre efter noteringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns det nog risk för då det blir lättare för investerare att handla när de listas på Amsterdambörsen

   Radera
 5. Stämmer det att den är värd ca: 237 000SEK?
  Eller kommer dem gå efter OTC priset.

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Kursen listas som i UK, så priset är ca 3560 ZAR, vilket blir runt de 2370 SEK som du nämner.

   Radera
  2. Alright, någon mer info ifall man kan handla imorgon via Avanza/Nordnet?

   Radera
  3. Bara via mäkleriet tyvärr än så länge :(

   Radera