Avanza

Underrubriker

tisdag 17 september 2019

Är EQT värt att teckna
Sedan det blev klart att EQT skulle noteras har jag väntat på att de ska släppa villkoren för själva teckningen. Idag kom dessa och minsta teckningspost är 150 aktier och priset kommer att hamna inom intervallet 62-68 kronor. Det innebär att en teckningspost kommer att kosta mellan 9 300 - 10 200 kronor.

EQT kommer att erbjuda både befintliga aktier men även emmitera nya aktier. Totalt kommer cirka 190,6 miljoner aktier att erbjudas. Anmälningstiden för allmänheten är 13-20 september och aktien beräknas att noteras den 24 september.Genom börsintroduktionen synliggörs EQTs värde och det kommer att hamna runt 59,1-64,8 miljarder kronor beroende på teckningskursen. Investors andel av EQT uppgår till 23%, vilket gör att när väl noteringen är klar kommer det att lyfta substansvärdet för Investor. En annan fördel med noteringen är att nu kommer fonderna inte bara ha Investor att förlita sig på när mer kapital behövs utan också börsen i sig.

En intressant iakttagelse i prospektet är att EQT har följande utdelningspolicy:

"Att generera en stabilt ökande årlig utdelning i absoluta eurodominerande termer"

För 2019 har man redan bestämt att man kommer att dela ut 200 miljoner euro under två tillfällen 2020, under det andra och fjärde kvartalet. Med totalt 952 983 900 aktier efter emissionen av de nya aktierna motsvarar det en utdelning på 0,20-0,21 Euro per aktie eller cirka 2,25 kronor per aktie. Direktavkastningen i erbjudandet är 3,29-3,62%, vilket klart godkänt för ett bolag som har som affärside att växa.

EQTs affärsmodell är att skapa fonder som investerare kan investera pengar i. Dessa fonderna investerar i sin tur i bolag utifrån vissa inriktningar och riktlinjer. Det hela sköts av ett management team  med Conni Johnson i spetsen till en viss avgift. Detta har teamet gjort framgångsrikt under många år.

De ledande personerna inom EQTs förvaltning har också ägt andelar i EQT och nu vill man kunna göra en exit och få betalt för sitt arbete. Visserligen kommer man att kvarstå som ägare, men själv tycker att när riskkapitalister vill sälja ska man vara lite försiktig.

Personligen lockar det mig mer att äga EQT indirekt genom Investor. Däremot så har emissionen i EQT redan övertecknats och jag kommer se det som en möjlighet att kortsiktigt göra en bra affär. Chansen att få tilldelning är nog ganska liten. Har man tur får man nog 50 aktier som småsparare då EQT vill se en ordentlig ägarspridning. Därför tecknar jag 150 aktier och hoppas på en snabb vinst.

Tecknar du EQT? Kommentera gärna i bloggen hur du ser på emissionen och hur du kommer att agera.

2 kommentarer:

 1. Jag resonerar väl ungefär som du i detta fall. Men kul att det kommer in ett nytt bolag/sektor till index i Sverige, det behövs.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut och spännande att man får möjlighet att kunna investera i dem.

   Radera