Avanza

Underrubriker

onsdag 6 november 2019

Investmentbolaget Latour växer vidare




Igår kom Latour med sin rapport för det tredje kvartalet. Investmentbolaget växer vidare och substansvärdet ökade till 127 kronor per aktie att jämföra med 100 kronor per aktie vid årsskiftet. Ökningen motsvarar nästan 30% inklusive utdelningar jämfört med SIXRX som ökat med 23% under samma period.

Substansvärdet per den 4 november uppgår till 133 kronor per aktie och Latours aktie handlas idag till strax över 134 kronor per aktie, så nu äntligen handlas Latour till rabatt igen.


Tittar man på den noterade portföljen som Latour har är det Sweco, Assa Abloy och Nederman som har stått för den stora uppgången i år. Tomra var tidigare också en stor bidragsgivare, men efter att aktien fallit tillbaka under Q3, hamnar den först på fjärde plats.

Återigen är det Fagerhult som går dåligt, men den Q3-rapport som de kom med var hyfsat bra så förhoppningsvis vänder det snart för dem.



När det gäller den onoterade delen ökade orderingången med 13% till 3 134 (2 787) miljoner kronor, vilket är en ökning på 4% för jämförbara enheter justerat för valutaeffekter. I övrigt kan det tredje kvartalet för industrirörelsen sammanfattas enligt följande:


  • Nettoomsättningen ökade med 15% till 3 276 (2 857) miljoner kronor, vilket motsvarar 6% för jämförbara enheter justerat för valutaeffekter
  • Rörelseresultatet ökade med 16% till 464 (399) miljoner kronor
  • Rörelsemarginalen ökade till 14,2% från 14,0%


Under kvartalet skedde en del förvärv av industribolagen. Swegon förvärvade norska Klimax AS i augusti. Hultafors Group förvärvade Custom LeatherCraft Mfg. LLC (CLC) i USA i september. I september förvärvade Latour Industries brittiska SyxthSense Ltd.

Och efter kvartalets slut förvärvade Latour danska Caljan som kommer att bli ett nytt affärsområde. Vidare i oktober förvärvade Bemsiq inom Latour Industries tyska S+S Regeltechnik. Man har också höjt rambeloppet för det befintliga MTN-programmet från 4 miljarder till 6 miljarder SEK.

     Länk till hela rapporten: Latour Q3 2019

Själv kommer jag att passa på att fylla på med lite fler aktier i Latour nu när den handlas till rabatt även om den är minimal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar