I morse sändes Uppdrag gransknings (UG) program om SEBs inblandning i den estniska penningtvättsskandalen. I SEB har runt 130 kunder under perioden 2005-2018 haft en sådan hög risk att det borde ha tilldelats en varningsflagga. Ändå var SEBs VD Johan Torgeby säker när han för ett år sedan uttalade sig att banken inte hade några röda flaggor att oroa sig för från 2008 till idag. Vidare konstaterade han att banken inte systematiskt har utnyttjats för penningtvätt.
Det är nog därför som SEBs aktiekurs har klarat sig förhållandevis bra om man jämför med Swedbanks. Detta stämde fram till för två veckor sedan när det blev klart att UG skulle sända ett program om vad de funnit om SEB. Då försvann cirka 25 miljarder i börsvärde och många ansåg att detta troligen var en överreaktion.
I UGs program som finns tillgängligt på SVT Play redan nu framgår det att SEB visst haft ett misstänkt antal "non-resident"-kunder under alla dessa år. UGs kartläggning kommer fram till att det rör sig om runt 130 av 194 kontohavare som borde har lett till varningsflaggor och däribland även de ökända målvakterna Erik Vanagels och Stan Gorin, som också noterats hos Swedbank.
Igår släppte SEB en pressrelease, som var lite unik för att vara banker, där de öppet redogjorde för hur stora flöden man haft från Estland under perioden 2005-2018.
Totalt rör det sig om 84,6 miljarder euro för "non-resident"-kunder. Av detta belopp anser banken att cirka 30% (25,8 miljarder euro) är kunder där man haft liten kännedom om dem. Som tabellen visar har den stora volymen varit mellan 2005-2009. Banken jobbar aktivt med att stänga ned dessa konton och från 2010 har de misstänkta volymerna klart minskat.
Från 2016 är de i alla fall mindre än 100 miljoner euro. Dock vill man inte gå ut med hur mycket banken har tjänat på dessa affärer, men sett i backspegeln och effekten på börsvärdet lär det inte längre någon vinst att skryta om.
Om man jämför med Danske Bank och Swedbank är det helt klart mindre volymer av misstänkt penningtvätt i SEB och banken jobbar löpande med penningtvätt och anmäler misstänkt verksamhet till myndigheterna. Men helt klart har de inte varit tillräckligt på alerten och att det pågått under ett decennium kan bara förklaras med att banken inte tagit detta på ett sånt stort allvar som det kanske borde ha gjort.
Det är något som till viss del bekräftas av Gent Jansson, chef för regelefterlevnad. Han säger att i efterhand borde banken ha reagerat snabbare och hårdare i vissa fall. Men i dagsläget är 95% av de misstänkta 194 kunderna inte längre kunder i banken. Men som aktieägare skulle man nog gärna vilja veta vad statusen är på de övriga 5% misstänkta kunderna.
I programmet skjuter UG in sig på är att SEB har utnyttjats på ett värre sätt än Swedbank när det gäller den så kallade Sergej Magnitskijaffären. Totalt rör det sig om cirka 475 miljoner kronor och 190 transaktioner som har slussats via SEB i Estland.
Magnitskijaffären ledde bland annat till att USA införde sanktioner mot Ryssland och det tragiska i det hela är att Rysslands förre vice centralbankschefen Andrej Kozlov redan 2006 varnade estniska myndigheter för att ryska brottslingar använde SEB-ägda Uhispank för att tvätta pengar, men detta togs inte på allvar av myndigheterna. Några månader senare hittades han ihjälskjuten. Hade man agerat på informationen, skulle denna historia inte briserat som den nu gjort, 10 år senare.
I programmet medverkar även den brittiske penningtvättsexperten Graham Barrow, som är en internationellt erkänd expert. Han anser inte att SEBs vd Johan Torgebys uttalande under hösten 2018 varit sanningsenliga.
Till UGs reporter säger han:
De har visst röda flaggor. Om de hade bett mig att göra en utredning åt dem hade jag inte gjort ett sådant uttalande, baserat på den information ni har visat mig. Hade de ändå gått ut med den informationen hade jag avsagt mig ett sådant uppdrag, säger han.
Själv sålde jag mina SEB-aktier för cirka två veckor sedan när det blev känt att SEB skulle medverka i UGs program idag. Som tur är kom jag ur positionen plus minus noll och känner efter idag inte något sug att köpa in mig på nytt i banken.
Jag tror att penningtvättshärvan kommer att ligga som en våt filt över den nordiska bankerna under flera år framåt. Sedan har jag svårt att se någon någon eventuell uppsida annat än en hög utdelning. Det får räcka med exponeringen via Investor.
Hur tänker du kring SEB?
Jag är mest evigt trött på detta ständiga harvande om händelser mer än 10 år tillbaks.
SvaraRaderaDet vore dock mycket intressant att se om SVT avser följa upp politiker och myndigheters mycket stora ansvar beträffande kriminaliteten i Sverige idag. Dvs de reella problem som skenar i samhället. Varför är det helt tyst på den fronten? Eller tyst är det inte, media förnekar istället helt och hållet de problemen och dess orsak. Varför tro?
Mvh investera-pengar.blogspot.com/