Avanza

Underrubriker

lördag 23 november 2019

Alla sparare får lägre skatt nästa år på sitt sparkapital
Per den sista november fastställer Riksgälden statslåneräntan och det är den som ligger till grund för skatten på ISK och KF för 2020. Med tanke på att det inte är troligt att räntan höjs innan dess, vet vi redan nu vad skatten på ISK och KF kommer att bli. Det blir en sänkning.

I början av året skrev jag om hotet mot spararna då man ville höja kapitalskatterna ytterligare, särskilt skatten på ISK-sparandet. Tanken med ISK var att sparande på sånt konto skulle främja fler till att spara pengar istället för att låna pengar för konsumtion.

I samband med detta uttalade sig Ulla Andersson, ekonomisk talesperson från Vänsterpartiet, att det rörde sig bara om 2 påsar ostbågar mindre. Underförstådd var att det inte är mycket får oss höginkomsttagare att gnälla om. Nu är det inte bara den lilla grupp som sparar på ett sånt konto, utan det gör också den stora massan av svenskarna. Det innebär att det slår även mot grupper som hon inte tänkts sig och det sänder fel signaler till de som tar ansvar för sina liv och inte spenderar pengar hej vilt.
Hur beräknas skatten för ISK och KF?


Skatten beräknas utifrån ett kapitalunderlag som i sin tur beskattas med 30%. Istället för att staten tittar på vinster och förluster på dina placeringar, som sedan beskattas med 30% utgår man istället från sparkapitalets värde varje kvartal.


Man räknar fram vad man kallar för ett kapitalunderlag. Det tar sikte på hur mycket pengar man har haft på kontot vid ingången av varje kvartal plus summan av alla insättningar under året, som sedan divideras med fyra.


Kapitalunderlaget beskattas enligt modellen: (statslåneräntan + 1 procentenhet) x 0,3.


Enligt gällande regler får statslåneräntan plus en procentenhet inte understiga 1,25. Den regel kom till i och med att negativa räntor har dykt upp. Tidigare fanns inget golv, så teoretiskt sett skulle man kunna ha fått betalt för att spara av staten. 
Med tanke på att Riksbanken har sitt nästa räntemöte i mitten av december är det inte troligt att räntan kommer att höjas innan utgången av november. Eftersom vi har en negativ ränta i Sverige kommer troligen även statslåneränta vara negativ, vilket gör att golvet i beräkningen av skatten för ISK och KF slår till. Därför vet vi redan nu med stor sannolikhet att räntan kommer att bli 0,375% (1,25 x 0,3) för 2020. Under 2019 har skatten på ISK och KF varit 0,453%, så det blir en sänkning med 0,078%.

Vad innebär det för alla oss med ett sparkapital?


Nedan har jag ställt samman en tabell för hur stor skatten blir beroende på storleken på kapitalunderlaget. Kapitalunderlag är förenklat hur mycket pengar man har på kontot vid vissa givna tidpunkter. Som tabellen nedan visar minskar skatten med 7,80 kronor för varje 10 000 kronor som man har i sparkapital på sin ISK och/eller KF.

Med tanke på Ulla Anderssons jämförelse med priset på ostbågar, kollade jag vad en påse OLW Ostbågar 220 gram kostar på Willy's. Totalt kostar en påse 19,50 kronor. Det innebär att om du har 25 000 kronor i sparkapital, så får du en gratis påse med ostbågar nästa år från Ulla.

Hur många påsar med ostbågar får du gratis nästa år?

6 kommentarer:

 1. Haha, snyggt inlägg! Fredagsmyset är räddat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, visst är det skönt att ha det avklarat :)

   Radera
 2. kommunister sparar inte, de slösar pengar o är alltid panka

  SvaraRadera
 3. Jag tror att du kollade på fel ränta, även om resultatet blir detsamma. Det är statslåneräntan som ISK-skatten är baserad på. Enligt https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/statslanerantan/ så är den just nu -0,09% och den ändras varje torsdag så den kommer vara -0.09% imorgon också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Daniel, jag förtydligare i inlägget.

   Radera