Avanza

Underrubriker

fredag 15 november 2019

Uppdrag granskning skördar nästa offer
Ni som följer mig vet att jag har gått hårt åt Swedbank och deras inblandning i penningtvättshärvan som nystades upp av Uppdrag Granskning. Särskilt hårt har jag gått åt deras totala misslyckande kring hur detta har kommunicerats och speciellt hur verklighetsfrånvarande de verkar vara från problematiken med sin inblandning i detta. Gång på gång säger man att de ska lägga korten på borden och vara transparenta, men ändå slirar de när det gäller öppenhet.

Nu visar det sig inte bättre än att även SEB kommer att kölhalas i Uppdrag Gransknings kommande sändning i november om misstänkt penningtvätt i Baltikum. Skillnaden mot Swedbank är att SEB direkt valde att gå ut på ett pressmeddelande på förmiddagen att de har blivit kontaktade av Uppdrag Granskning med ett antal frågor om penningtvätt.


Banken har alltså fått frågor från SVT:s redaktion men inte närmare information om innehållet. För att vara transparenta med marknaden valde dock SEB att gå ut med denna information direkt och det tycker jag de ska ha en eloge för. Ungefär på samma sätt som när finska UG granskade Nordea angående misstänkt penningtvätt och Nordeas VD satt i en TV-studio direkt efter programmet för att diskutera frågorna.

Enligt pressmeddelandet från SEB säger man att:
"om det skulle framkomma ny information som vi inte haft kännedom om sedan tidigare kommer SEB omedelbart att vidta åtgärder. SEB har ett stort ansvar när det gäller att upptäcka och rapportera misstänkt penningtvätt eller annan finansiell brottslighet till relevant finanspolis. Misstänkta transaktioner anmäls alltid och kan leda till avslutade kundrelationer."
Vidare berättar banken att den gör kontinuerligt egna analyser av sin verksamhet och
"SEB har under lång tid strävat efter att ha ändamålsenliga rutiner och processer för att motverka penningtvätt och annan finansiell brottslighet. Däremot kan vi inte, lika lite som någon annan bank, garantera att vi varken har blivit eller kommer att bli utnyttjade. Nya utmaningar och risker uppstår ständigt. Utvecklingen av SEB:s förebyggande arbete mot penningtvätt varken kan eller kommer därför att upphöra."

Mina tankar


Själv äger jag aktiet i SEB direkt, men även via Investor. Jag är besviken på att SEB förknippas med penningtvätt, men med tanke på att de är den andra stora aktören förutom Swedbank med verksamhet i Baltikum, vore det konstigt om de inte skulle drabbas. Det som har skett kan man inte göra så mycket åt. Men det viktiga är hur banken hanterar denna kris. Är de förtroendegivande eller ej?

Så långt tycker jag att de agerar förtroendegivande då de valde att kommunicera till marknaden direkt istället för att göra som Swedbank, som lät nyheten brisera genom TV-programmet. Här märker man skillnad på storägare av kött och blod till skillnad från Swedbanks sossestyre.

Trots det valde jag ändå att sälja av hela mitt direktinnehav i SEB. Även om de agerar på ett förtroendegivande sätt vad gäller kommunikationen nu, vill jag inte äga bolag som inte har bättre kontroll.

Det är en sak om man råkar utnyttjas av kriminella trots att man gör allt man kan för att utvika det. Men med tanke på SEBs inblandning i cum-cum och cum-ex affärerna i Tyskland, så lär de nog ha varit lite slappa i kontrollen i Baltikum också, precis som Swedbank. Det är inget fel med att vilja tjäna pengar, men man ska hålla sig borta från gråzoner och slapphet.

Har du SEB i din aktieportfölj och hur agerar du?

8 kommentarer:

 1. Hej Stojko. Ägde SEB under ett par timmar idag. Köpte 1400 aktier för 80.04 kr st. Såldes senare 1 kr dyrare. Eftersom jag tog krediten till portföljen vågar jag inte ligga lång i aktien. Tycker som dig att det är trist med denna typ av nyhet. Svårt att säga hur aktien ska gå framöver. Beror nog mycket på vad som kommer fram i UG. I värsta fall blir det en katastrofal utveckling i aktien likt Swedbank. I dagsläget är det bara Handelsbanken jag litar på till 100 % när det gäller penningtvätt så mina pengar satsas i första hand där.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och snygg trade!

   Med tanke på att inget belopp specificerats känns det olustig att vänta på "yxan" från ett TV-program. Jag hoppas verkligen att det inte finns liknande i SHB, men med tanke på att Lundberg köpte 1 miljon aktier i banken nyligen får man väl tro att han inte skulle slänga pengar i sjön.

   Radera
 2. Trist såklart men vi vet ju inte än vad det är som UG har nosat fram. I vissa av deras program är det "mycket väsen för ingenting" medans i andra är det faktiska skandaler. Jag tycker inte heller att det är konstigt att banker råkar ut för detta, lika lite som jag tycker det är konstigt att det begås brott i Sverige. I båda fallen finns det lagar och poliser som ska utöva tillsyn på dessa lagar. Ändå begås det brott? Kanske det snart är dags för svenska myndigheter att bli granskade av UG? För några månader stals det 6 st Glock 17 från regeringens byggnad, en riktig praktskandal kan jag tycka och en stor pinsamhet för svenska regeringen. Hur kunde detta gå till?

  Det kommer alltid finnas de som lyckas hitta kryphål i alla säkerhetsrutiner som finns, och jag anser inte att någon av de svenska bankerna är så pass korrupta att man behöver vara orolig. Snarare är det en överdriven oro för vad som ska hända med bankerna gällande böter. Detta kommer i så fall vara en engångshändelse, och inget som belastar banken under många år framöver.

  Vi får väl se vad som händer nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att det ligger i banker affärrisker att bli utsatta för försök till bedrägeri, men man kan också välja hur man vill göra affärer och där tycker jag att SEB ändå ibland väljer att ligga i gråzon som tex med cum-ex historien i Tyskland. Men som du säger lär detta nog bli en engångshändelse med en bot. Dock så kommer nog kursen att fortsätta att pressas och nu kunde jag komma ut på -1%, så bättre att låta pengarna få jobba på annat håll.

   Radera
 3. Bra fundering ovan av Snålgrisen. Hur kommer det sig att SVT sätter dit just bankerna så pass hårt?
  Samtidigt låter man DÖ &PÖK gänget komma undan totalt obehindrat med oerhört grova lögner, varje dag. Jag kan faktiskt inte ens påminna mig en enda av Sossarnas lögner som fått media efter sig sista åren. Trots det oerhörda misslyckande på i stort alla fronter i landet.
  Det ska nog mycket till ifall SEB kommer att missköta detta ärende lika mycket som sossarnas egen bank, ja.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Snålgrisen också och tittar man på det finansiella så borde ledningen i FI granskas. Detta har varit på tapeten tidigare och myndighetens egna utredare ville bötfälla bankerna tidigare, men skrivningarna mildrades av ledning.

   Fördelen med Wallenbergarna är att de kommer att sköta detta på ett bra sätt tror jag, men ser inte riktigt någon vidare framtid för storbankerna vad gäller kursen. Pengarna gör sig bättre på annat håll istället.

   Radera
 4. 2019-11-17:
  SEB bank ägs av Cia-anknutna ägare: Wallenbergs.
  Penningtvätt har icke ännu upphört och har pågått i DECENNIER sen dokument bevisat det pågått sen 1943, med omstrukturering 1970, och fortsätter pågå 2007/2008, och än idag...trots Anmält swelag.
  Inte bara Baltikum de tvättade pengar ur.
  De äldre kommer från ett helt annat håll.

  SvaraRadera
 5. -Böter kommer bli ansatta om inte åtgärder hanteras, på SEB bank.
  (SEB - Skandinaviska Enskilda Banken, reg. Sweden).
  Ägare: Wallenberg.

  SvaraRadera