Avanza

Underrubriker

fredag 15 november 2019

SBB lägger bud på Hemfosa
Idag tänkte jag att det skulle bli en lugn och skön fredagsmorgon där jag skulle kunna njuta länge av en härlig frukost. En lång och härlig frukost blev det allt, men inte direkt lugn då den rivstartade redan tidigt på morgonen med nyheten att SBB lägger ett bud på Hemfosa. 

Om det går igenom är det fjärde budet som jag varit med om i år, vilket känns som ett litet svårslaget rekord. Däremot är det första gången som både det budande och det utvalda bolaget finns i aktieportföljen.

Själva budet i sig består av både aktier och kontanter. För stamaktieägarna i Hemfosa erbjuds man 5,5 SBB B-aktier för 55% av sina Hemfosa stamaktier och för återstående 45% erhåller man 120 kronor kontant per stamaktie. De som har preferensaktier i Hemfosa får ett liknande upplägg, där man erbjuds 5,6 SBB D-akier för 55% av sina Hemfosa preferensaktier och för resterande 45% erhåller man 195 kronor kontant per preferensaktie.


Totalt värderas erbjudandet till 126,15 kronor för varje stamaktie i Hemfosa och 194,63 kronor för varje preferensaktie i Hemfosa baserat på Hemfosas slutkurser 14 november 2019. En premie på 22,7% respektive 1,1% baserat på slutkurserna. Det totala värdet på erbjudandet uppgår till cirka 23,5 miljarder kronor, varav 21,4 miljarder avser stamaktier och resten avser preferensaktier. En sammanslagning skulle skapa det fjärde största fastighetsbolaget på börsen med ett börsvärde på cirka 70 miljarder kronor.

Själv har jag 500 stamaktier i Hemfosa och SBB B handlas just nu till 21,90 kronor. Går budet igenom kommer jag alltså att erhålla 120 * (500*0,45) = 27 000 kronor kontant och 5,5 * 21,90 * (500*0,55) = 33 123,75 i SBB B-aktier. Totalt blir det 60 123,75 kronor, vilket motsvarar ett värde på Hemfosa stamaktie om 120,25 kronor. Det är nästan 6 kronor lägre än vad värdet var när budet annonserades innan börsöppningen.

I och med att en del av budet är villkorat med att man erhåller aktier gäller det att hålla koll på hur aktiekurserna för dessa bolags aktier rör sig. Skulle Hemfosas stamaktie stiga över 120,25 kronor och SBB B är oförändrad, skulle jag tjäna på att sälja Hemfosas stamaktie över börsen och inte vänta på att ett bud går igenom.

Det troliga är dock att dessa kurser kommer att röra sig i symbios så de som vill sälja av innan kommer att få göra så till ett lägre värde. Men som sagt, man vet aldrig hur marknaden agerar och kortsiktigt kan det uppstå tillfälliga förtjänster.

Själv gillar jag båda bolagen och har inget emot att vänta in en affär. Även om ett sammanslaget bolag kortsiktigt kommer att ha en liten ansträngd balansräkning är jag inte så oroad. VD har redan flaggat för synergier på uppåt 300 miljoner från dag ett och nu när man blir väldigt mycket större kommer det att bli lättare att erhålla en investment grade rating, något som kommer att minska finansieringskostnaderna. Men dels även för att verksamheten med samhällsfastigheter är lågrisk och dels för att det är andra erkänt duktiga investerare är med på tåget.

Vad tycker du om budet från SBB?

7 kommentarer:

 1. Han är duktig på att snacka den där ex-politikern. Jag litar inte ett ord på den mannen dock.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Första gången jag själv är med om ett bud. På ett sätt spännande, på ett annat lite tråkigt då Hemfosa är den aktiven som gått klart bäst för mig.
  Oavsett - det kommer att bli en tidig plusaffär och en chans att snabbare investera pengar vidare på annat håll.

  Kommer antagligen behålla SBB aktierna som jag får och sen köpa något annat kontanterna som betalas ut för ett bredda portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid lite tråkigt när det blir ett bud på ett bolag som man har i aktieportföljen, eftersom man då måste börja fundera på vart man ska investera dem. Själv har jag alltid en bevakningslista, så oftast blir det i något av bolagen på den om värderingarna är rimliga.

   Radera
 3. Jag är lite kluven till budet... Hemfosa är ett av bolagen i portföljen som jag gillar mest. 120 kr känns inte som någon superutmaning för Hemfosa själva att uppnå framöver. Jag har inte rört innehavet i bolaget än och har inte bestämt mig än för hur jag ska agera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma känsla här också. SBB känns som ett mer tillväxtbolag, men risken är hur länge håller det? Medan Hemfosa lär tuffa på uppåt och att de stiger till 120 kr lär säkert ske på 12 månaders sikt. Men kanske om man kombinerar dessa får man det bästa av två världar, ungefär som när Nyfosa var en del av Hemfosa.

   Radera
 4. Bra genomgång (y) jag äger 500 st stamaktier i hemfosa, och en herrans massa stamaktier i SBB, över 4000 st. Så jag hade helst sett att budet var 100% cash, men men. Tänker iallafall acceptera budet, och placera de nya sbb aktierna på ett separat konto, och sälja av dem senare när kursen kanske har stigit lite.

  Det är tydligt hur ogillat SBB är bland många investerare. Men jag skulle vilja se fler konstruktiva argument, istället för "dålig magkänsla" och "opålitlig ex-politiker". Som aktieägare i SBB litar jag på att VD och ledningen är kompetenta och erfarna, att de kan branschen och bolaget samt att de tar beslut som gynnar bolaget, och i förlängningen oss aktieägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, jag hade också gärna sett att det var 100% cash, men samtidigt smart av SBB att använda sin egen aktie som valuta och det är också mer positivt för nyckeltalen mot bankerna då mängden eget kapital ökar.

   Med tanke på att Iljan har med tunga investerare från Hemfosa, Balder, Fastpartner och Sagax så har jag svårt att se att SBB skulle vara opålitligt. Så länge som kreditmarknaden är som den är jag övertygad om att han kommer att lyckas. Sedan får man väl hålla koll så att man gör exit samtidigt som de stora investerarna.

   Radera