Avanza

Underrubriker

söndag 17 november 2019

Investera som Erik Selin





För att bli en bättre investerare försöker jag att läsa och lära mig mer hur duktiga investerare gör, men framför allt tänker kring investeringar. Vilken är deras investeringsfilosofi? Den som de flesta säkert kommer att tänka på är Warren Buffett och hans fantastiska skapelse i Berkshire Hathaway. 

En som påminner lite om Buffett är Lennart "Akties-Stinsen" Israelsson. Hans strategi var att aldrig sälja utan bara att köpa aktier, en så kallad buy and hold strategi. Främst placerade han sina pengar i investmentbolag och fastighetsaktier. När han gick bort var hans förmögenhet värd över 100 miljoner kronor som numera är den uppdelad i ett antal stiftelser. I alla utom en, är Latour det klart största innehavet, följt av Industrivärden och Lundbergsföretagen.


Fastighetsaktier var alltså en stor del av hans aktieportfölj och en annan intressant investerare som också har ett riktigt långsiktigt tänk är Erik Selin. Han är främst känd för sitt enorma innehav i fastighetsbolaget Balder. Totalt uppgår det till runt 24,5 miljarder kronor. Men det som man kanske inte känner till om Selin är att han har en rätt så stor börsportfölj privat.

Balder, som äger och förvaltar bostäder, kommersiella fastigheter och hotell i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien och Norge, uppgår till drygt 88 procent av hans privata börsportfölj. Bara i år har den aktien stigit lite över 50%. 

Anledningen till att jag fick upp ögonen för att Erik Selin kunde vara en intressant investerare, var när han började investera stort i Resurs Holding. Det är min enskilt största investering och trots att de växer år efter år, vill marknaden inte uppvärdera dem. Därför blev jag nyfiken på att försöka förstå hur han ser på bolaget och vad det är som lockar med det.

När man läser mer om Selins sätt att se på investeringar är det inte något magiskt utan hans investeringsfilosofi kan kort sammanfattas med:


  • Investerar i stabila och hyfsat förutsägbara branscher
  • Investera på lång sikt, vilket är + 5 år
  • Ignorera kortsiktiga svängningar på marknaden
  • Köp när det är billigt


För att gå tillbaka till Resurs Holding, så är det ett bolag med en verksamhet som växt i 30 år och troligen kommer att fortsätta att växa i liknande takt framöver. Det är alltså hyfsat enkelt att förutspå de framtida kassaflödena och priset på aktien är fortfarande lågt. Till slut kommer uppvärderingen att komma. Svårare än så är det inte om man ska knyta det till hans investeringsfilosofi.

Ett annat sätt att sammanfatta det hela är med Warren Buffetts kända citat om värdeöverföringar:

"The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient."

Förutom innehavet i Resurs Holding, äger han även större poster i TF Bank och Collector (även via Balder). Men också i närliggande bolag som Hoist Finance och Intrum. Just finansierings- och inkassobranschen gillar han.

Återigen, det är en hyfsat förutsägbar verksamhet, lätt att räkna på kassaflödena och just nu är bolagen billiga då de flesta andra investerare mest ser risker med dessa bolag. Totalt har investerat cirka 1,3 miljarder i dessa fem bolag.

Men eftersom fastigheter är han huvudverksamhet finner man också en hel del aktier i övriga fastighetsbolag, som Sagax, NP3, Pandox, Nyfosa, Fabege, Wihlborgs, Hemfosa, K2A och Wallenstam. Totalt uppgår dessa investeringar till cirka 1,2 miljarder kronor. 

Andra bolag som finns i hans börsportfölj och som kanske är lite otippade är Nilsson Special Vehicles, Capacent Holding, Wonderful Times Group, Concordia Maritime och Bergs Timber. Gemensamt för dessa fem bolag är att de har gått riktigt dåligt på börsen i år.

Tidningen Placera gjorde en genomgång av Selins aktier per oktober i år och då innehöll börsportföljen följande svenska aktier.


Det som tillkommit är köpet i Resurs Holding för ytterligare 130 miljoner kronor. I en intervju under hösten berättade Selin att han numera börjar titta efter aktier på den amerikanska marknaden. Återigen är det finansbolag som Moody's och Standard and Poor som lockar, men även konglomerat som 3M, Johnson and Johnson och järnvägsbolaget Union Pacific.

Erik Selin sammanfattar dessa investaringar med att "det är stora, tråkiga och förutsägbara bolag, no brainer-investeringar" och om du "gör en korg av dem och ligger på det, så går du bra över tid".

Investerar du också som Erik Selin?

4 kommentarer:

  1. Ja, jag gillar Eriks filosofi krig aktier, även om jag kört ett flertal inriktningar själv. Det är på lång sikt förmögenheter byggs. På kortare sikt är det bara intäkter som skapas. Intressant att han även äger aktier i K2A, det tror jag starkt på inför framtiden.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har en sund syn på långsiktighet och att gå sin egen väg när det gäller case som man gillar. K2A är ett ett klart intressant bolaget och gillar också att de lägenheter de bygger lägger de in i egen förvaltning. På så sätt ökar förvaltningdelen i bolaget och projektsidan minskar. Lägre risk och högre kassaflöden.

      Radera
  2. Väldigt intressant! Jag gillar Selin. Personligen gillar jag också fastigheter och har stor exponering mot bank :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, kul att du gillade inlägget. Det känns som man är som en Selinare själv när man tittar på aktieportföljen. Nästa sak att jobba med är att verkligen äga innehaven på lång sikt och där är du duktig. Tänker på Björn Borg, SJR, Kindred och Nordea. Bolag som jag också haft men som fick åka när det började slira. Kanske skulle man haft kvar dem :)

      Radera