Avanza

Underrubriker

måndag 26 mars 2018

FAANG, FANGMAN eller BAT investerare?


Gillar man Techbolag och känner att man vill investera i de största ledande bolagen, men kanske inte i de olika Techfonder som finns, är troligt att man kanske har hört uttrycken, FAANG, FANGMAN och BAT.

Någon kanske säger: "Jag har öppnat en ny KF på Nordnet och kör en Fangmanportfölj i den, kryddat med valda delar av bat och toppat med lite semi. Det ger mig en bra exponering mot Tech".

Det där säger kanske inte så mycket för en oinvigd. Men bakom dessa ord döljer sig ett antal Techbolag, där man helt enkelt har tagit den första bokstaven i varje företags namn och satt ihop till dessa akronymer.

  • FANGMAN- Består av bolagen Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple, Nvidia
  • FAANG- Består av bolagen Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google
  • BAT -  Består av bolagen Baidu, Alibaba, Tenchent

Vad är dessa bolag och hur tjänar de främst sina pengar. Nedan är en kort beskrivning om vad bolagen gör och hur de tjänar sina pengar:
  • Facebook – är ett socialt nätverk där syftet är att umgås med andra över internet. Bolaget tjänar sina pengar på att sälja annonser. Är nu i blåsväder då de har delat med sig av användares data utan deras godkännande.
  • Amazon – började som en handelsplats för att köpa böcker på nätet, men numera säljer olika varor via sin webbplats. Men en stor del av intjäningen kommer från deras molntjänster via Amazon Web Services
  • Apple – Säljer mobiler, datorer, surfplattor, med mera. Har ett eget ekosystem för alla sina produkter som gör det lätt att använda dem tillsammans
  • Netflix – Streamingtjänst för filmer och serier via nätet. Tjänar pengar på egenproducerat material samt på prenumerationer på deras tjänst
  • Google – Är världens största sökmotor för internet. Tjänar pengar på annonsering, men även på olika kringtjänster som deras appar tillhandahåller
  • Microsoft – Ett av de största bolagen inom mjukvara till datorers operativsystem samt arbetsprogram. Men har även byggt upp en stor molnlösning (Azure) där en stor del av intjäningen kommer ifrån
  • Nvidia – Ett elektronikföretag som alla gamers känner till. Bolaget tillverkar grafikprocessorer och chipsets till moderkort. Storsäljare är grafikkortet GeForce.
  • Baidu – Är Kinas motsvarighet till Google
  • Alibaba –Är Kinas motsvarighet till Amazon, men de har även betallösningar, sökmotor och bank
  • Tencent – Är ett kinesiskt konglomerat som äger bolag inom IT, internet, sociala medier och telefoni. Bolaget äger även stora andelar i spelbolagen Riot Games och Supercell.

Så med andra ord, dessa akronymer är helt enkelt förkortningar för några av världens största Techbolag. Om håll med om, det är enklare att använda sig av dessa förkortningar och det låter lite häftigt också.

Det bolag som jag saknar är sydafrikanska Naspers, som kan beskrivas som ett konglomerat med investeringar i internet- och mediabolag. De har bland annat investerat i Tencent och Facebook.
Med bolag inom semi, menas bolag som är semiconductors, dvs bolag som tillhandahåller elektronikkomponenter som har förmåga att leda ström, så kallade halvledare 

Denna typ av komponenter finns överallt, men ett område som har gjort att bolag inom denna industri är ökningen inom Automation. I en modern bil till exempel sitter det en uppsjö av komponenter och sensor tack vare alla hjälpsystem som moderna bilar har i sig. Och mer lär det bli. Exempel på bolag inom Semi är Qualcomm, NXP Taiwan Semiconductors, Micron och Microship.

De flesta bolagen är noterade i USA, men just Tencent och Naspers kan man inte handla från Sverige då ingen av de svenska handelshusen har avtal med de marknadsplatser som aktierna är listade på. Men, för att komma runt det finns det ett antal fonder som har investerat i dessa bolag, som till exempel Länsförsäkringar TillväxtnäraIndexfond, Swedbank Robur Access Asien och Carnegie Afrikafond. De är fonder med bra performance och vettig förvaltningskostnad. Och så får man även spridning mot andra spännande bolag inom techsektorn.

Själv har jag valt Carnegies fond, fast då inom PPM, för att få en ännu billigare förvaltningkostnad. Fördelen med PPM är att fonderna måste ge ordenliga rabatter till oss sparare för att ingå i PPM. Fördelen blir att vi dels får möjlighet att spara i roliga fonder med innehav som vi är intresserade av, och det görs till en billeg kostnad. Nästan som ett kinderägg. I övrigt är jag en blanding av en FANGMAN och BAT.

Vad är du? In och kommentera på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar