Avanza

Underrubriker

torsdag 15 mars 2018

Ett smart sätt för att undvika att kasta pengar

Att inte kasta bort pengar har man hört ända sedan man var liten. Föräldrarna var på en om att man ska vara rädd om saker och att man inte ska slösa pengar i onödan. Redan där blev man matad med tanken kring #sparadkrona! Plus att man har inte mössa på sig inomhus!

Känslan av att ha pengar


För mig fastnade inte bara det utan jag har alltid gillat känslan av att ha pengar och att göra en bra affär. Privatekonomi är helt enkelt något som ligger mig varmt om hjärtat. Det är därför jag köper saker när de är nedsatta, som till exempel kläder, mat med kort datum (in i frysen med det bara), mm.  Eftersom jag inte har ett behov av att ha det absolut senaste hela tiden finns det pengar att tjäna då det allt som oftast är rea på kläder. Det är samma sak med skor. #sparadkrona helt enkelt!

Fynd på rean


Nu senast köpte jag två tröjor och en väst från Gant till kraftigt rabatterade priser. Dessa plagg har jag scoutat under en lång tid och plötsligt infann sig rätt ögonblick där rea på rea fick ned priset med ca 60%. #sparadkrona ✔En lektion i privatekonomi


Jag kommer att tänka på en rolig historia om hur man kan se på pengar och på så sätt undvika att kasta dem. Det var en sommar när jag precis hade fyllt några och 20 år och jag hade fått ett sommarjobb innan universitetsstudierna skulle börja. En av de som jobbade där kom från Sydamerika. Vi kan kalla honom Pedro. 

Innan Pedro kom till Sverige drev han ett bageri. Och en dag skulle han åka på semester och bad en av sina farbröder om denne kunde se efter bageriet så att allt flöt på. Det var absolut inga problem, sa hans farbror.

När sedan en vecka gått och Pedro kom hem sa hans farbror,"Pedro, vad håller du på med här i bageriet?".
"Vad menar du?", frågade Pedro
"Jo, det jag menar är att dina bagare är de bäst betalda bagarna av alla bagare i staden, men de respekterar inte dig", svarade farbrorn. "Du är för snäll i ditt ledarskap".
"Det gör de väl visst det", envisades Pedro om än lite osäkert.
"Kom med här ska jag visade dig vad jag menar".

Pedro och hans farbror gick in där alla bagare stod och fixade med bröden. Runt en av bagarna hade det ramlat ned deg på golvet. Pedros farbror flög på den bagaren och vrålade pekandes ned på degen på golvet,
"SER DU VAD DET HÄR ÄR?"
"Ja, det är deg", svarade den skräckslagne bagaren.
"Nej, det är MINA PENGAR som du kastar! Gör du om det igen får du sparken", vrålade farbrorn.

Nu sålde i för sig Pedro bageriet efter ett tag och flyttade till Sverige, men om man tänker i liknande termer, att saker som man slänger, tappar, kastar, inte utnyttjar och så vidare, faktiskt är pengar, tror jag att man får en annan syn på att inte slösa i onödan och att vara rädd om saker. Återigen #sparadkrona ✔

Öre på öre blir krona till slut


Jag brukar vara på mina barn om de slänger pantflaskor i soporna genom att fråga varför de håller på och slänger pengar. Ser jag någon som slängt en tomburk på gatan tänker jag direkt, titta, där ligger ju en krona och skräpar :).

Öre på öre blir krona sa alltid min pappa och detta har mina barn fått höra också. För oss gillar privatekonomi, gäller devisen att ränta på ränta blir ekonomisk frihet.

Fantastiske farbror fri har skrivet ett väldigt bra blogginlägg om hur man kan tänka när det gäller saker som slängs i sin fredagsfundering. Länk

Hur tänker ni själva när det gäller att inte kasta bort pengar i onödan och kring #sparadkrona? Kommentera gärna i bloggen och kom med era bästa tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar