Avanza

Underrubriker

lördag 31 augusti 2019

Tips som hjälper dig i analysen


Rapporteringstider tycker jag är de bästa tiderna på året. Även om det kan bli väldigt stressigt att hinna läsa igenom alla rapporter som kommer. Främst från de bolag som man äger men också från de bolag som man är intresserad av.

En sak som jag finner väldigt intressant och som är mitt tips är att kolla/lyssna på bolagens presentationer av kvartalsrapporterna.

Det är en annan sak att höra VD och CFO berätta om kvartalet som gått och även höra vad det är som de lyfter fram. Det mesta kan man läsa om i rapporten, men ibland under en presentation kan de sväva ut lite mer om hur utvecklingen har varit. Framförallt får man en känsla för om VD inger förtroende eller ej. Personen ska ju trots allt se till att min investering växer över tid.

Den största behållningen med att lyssna på presentationen är det som kommer i slutet. Det är då analytikerna ställer sina frågor. Det ger en inblick i hur de jobbar med att analysera bolaget.

Vilka frågor är viktiga för dem? Sedan jämför jag det med vad jag tycker är viktigt. Tänker vi på samma sätt? Är det något jag missat i min analys? Varför tycker analytikerna detta är viktigt? Osv.

Alla dessa frågor gör det sedan lättare att analysera bolaget man äger eller funderar på att köpa. Givetvis är det ingen garanti för att det blir en bra investering, men det ökar förståelsen för verksamheten och det ger en annan dimension till analysen.

1 kommentar:

  1. Håller med, jag gillar också mycket att lyssna på dessa presentationer och (som du skriver) framför allt på frågestunden :)

    SvaraRadera