Avanza

Underrubriker

tisdag 13 augusti 2019

SSAB har många triggers som lockar till köp


Källa: SSABs bildbank

Ett bolag som jag följt en tid nu är SSAB, vars B-aktie rasat från runt 33 kronor till 22,50 kronor på cirka fyra månader. I detta inlägg kommer jag att gå igenom varför jag tycker att bolaget är ett intressant investeringscase.

Kort om SSAB


Bolaget har sitt ursprung från 1878 då Domnarvets Jernverk påbörjade sin verksamhet. Först 1988 börsnoteras bolaget och då under nanmet SSAB (Svenska Stål AB). 2007 går man in på den amerikanska marknaden genom köpet av IPSCO. 2014 förvärvar man finska Rautarukki och 2016 bildar man samriskbolaget Hybrit med LKAB och Vattenfall. Syftet är att skapa världens första fossilfria ståltillverkningsprocess.

SSAB är alltså ett gammalt svenskt företag, men numera är ett högspecialiserat globalt stålföretag som utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestenda, särskilt utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

SSAB är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål, tunnplåt, grovplåt och rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn.

Bolagets produktionsanläggningar finns i Sverige, Finland och USA och har en årlig produktionskapacitet på cirka 8,8 miljoner ton.

Själva bolaget är uppdelat i SSAB Special Steel, SSAB Europe, SSAB Americas, Tibnor och Ruukki Construction.

Kvartalsrapporten för andra kvartalet 2019Försäljningen ökade 7% det första halvåret i år jämfört med året innan, främst drivet av utvecklingen av SSAB Americas. Däremot var minskningen i rörelseresultatet hela 19,2%, på grund av utvecklingen av SSAB Europe.

Den europeiska marknaden har just nu problem, och i Q2 minskade rörelseresultat från 907 miljoner kronor till 66 miljoner kronor. Orsakerna är främst att järnmalmpriset skjöt i höjden under Q2 på grund av handelskriget mellan USA och Kina, svagare efterfrågan från bilindustrin och att stålpriserna försvagats.

Osäkerheten i konjunkturen gör också att många distributörer är mer avvaktande och håller igen på sina beställningar, vilket driver ned efterfrågan och priset.

Positivt i rapporten var ändå att man ökade det operativa kassaflödet från 1,3 miljarder till 1,7 miljarder kronor.

För det tredje kvartalet flaggar man dock för en ytterligare minskad efterfrågan och fortsatt marginalpress inom vissa produktkategorier, så troligen kan även rapporten för Q3 vara svag jämfört med året innan. Kommande kvartal kommer även att drabbas av planerade underhållsstopp.

Investeringscaset


Det är mycket möjligt att jag är ett kvartal för tidig i SSAB B, men min teori är att när järnmalmspriserna väl vänder ned, kommer detta få ett ordentligt genomslag på SSABs resultat eftersom denna insatsvara har så stor påverkan.

Om man tittar på hur järnmalmspriset rört sig under de senast tre åren, kan man se att det verkar ha legat runt 65 USD och där 75 USD har agerat som en tak, varifrån priset vänt ned ifrån. Men i januari i år klev priset över 75 USD upp till runt 86 USD.

Två månader senare tog priset ytterligare ett skutt till runt 95 USD och fram till juni i år klättrade det vidare till 100 USD för att sedan stiga brant till upp över 120 USD i juli. Men nu verkar trenden ha vänt och i dagsläget ligger järnmalmspriset på cirka 94 USD och trenden verkar vara fortsatt fallande.

Källa: Businessinsider.com

Om man tar fram en graf över samma tidsperiod för SSAB B kan vi de första 1,5 åren inte direkt se någon korrelation med järnmalmspriset. Istället hade SSAB haft andra lönsamhetsproblem och man gjorde en nyemission för att komma tillrätta med dem i mitten av 2016. Detta har gillats av marknaden och kursen gick upp nästan 100%.

Däremot från mars/april 2018 har aktiekursen i SSAB varit i en fallande trend och tittar vi på järnmalmspriset så är det väl där omkring som det börjar sin resa uppåt. Nu ska det tilläggas att det inte enbart är järnmalmspriset som påverkat SSAB utan även inbromsningen i bilindustrin har gjort sitt. 

Källa: Avanza
Hur som helst tycker jag mig nu se en vändning i trenden för järnmalmspriset och jag tror nog att det kommer fortsätta nedåt mot 75-80 USD. Om så sker tror jag nog att vi närmat oss botten för aktiekursen runt nivåerna 20-22 kronor. 

Följande punkter tycker jag därför lockar till köp i aktien:
  • Bolaget handlas nu till historiskt låga nivåer
  • Järnmalmspriset har gått ned och är fortsatt på väg ned
  • Bolaget har en stark balansräkning med en soliditet på 62%
  • Net debt/EBITDA är på 1,2, vilket är lågt historiskt sett
  • Direktavkastningen är uppe på 6,8% och jag tror att man kan minst behålla nuvarande utdelning även nästa år vilket agera som kudde mot allt för stora kursfall
  • Mcap är 23,3 miljarder kronor och Industrivärlden vill sälja sin andel och skulle värderingen fortsätta ned kan det öppna för ett bud på hela bolaget

Men som sagt, kanske är jag ett kvartal för tidigt, dock har jag tagit en första position i bolaget idag och köpt 1000 SSAB B aktier.

Disclaimer: Detta inlägg ska inte ses som någon rekommendation för köp utan som ett inlägg till varför jag tycker att SSAB B just nu är intressant. Du måste alltid själv göra din egen analys innan du fattar ett beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar