Avanza

Underrubriker

tisdag 27 augusti 2019

Fortsatt stabilt kvartal från Lundbergs


Logo Lundbergs


Idag släppte Lundbergföretagen eller bara Lundbergs som bolag mer heter i dagligt tal sin kvartalsrapport för det andra kvartalet 2019. Utvecklingen är lika stabil och tråkig som dess kvartalsrapport. Här slösar man inte på onödiga bilder och fyrfärg utan kort och koncist berättar hur det gått. Själv gillar jag det då man inte råkar ut för en massa obehagliga överaskningar.Under det senaste kvartalet har det inte hänt något som direkt sticker ut. Istället tuffar det på stadigt uppåt. Det första halvåret kan sammanfattas som:


  • Substansvärdet på 30 juni 2019 uppgick till 342 kronor
  • Nettoomsättningen uppgick till 11 387 miljoner kronor
  • Resultat efter skatt uppgick till 7 424 miljoner kronor
  • Vinst per aktie blev 24,07 kronor
  • Nettoskulden uppgick till 4 441 miljoner kronor


I det andra kvartalet har Lundbergs gjort en mindre investering i Husqvarna B till ett värde på 15 miljoner kronor. Efter kvartalets slut, i juli och augusti har 3 miljoner aktier i Handelsbanken A köpts. Här tog jag själv rygg på Fredrik Lundberg och handlade 1500 aktier i samma aktie.

Det som dock sticker ut lite är att nettoskulden nu har minskat med runt 20% och är nere på 4,4 miljarder kronor eller cirka 5% av marknadsvärdet. Egentligen är det inte konstigt då Fredrik Lundberg är en försiktig general och gillar att samla i ladorna till dess att köpläge uppstår.

Substansvärdet har sedan 30 juni i år till 338 kronor och med tanke på att aktien steg nästan 3% idag, upp till 362 kronor handlas bolaget numera till en premie på 7,1% vilket är rätt så högt historiskt sett.

Kursen 362 kronor har aktien inte varit uppe i under de senaste fem år och därför valde jag att sälja av mitt innehav i bolaget och istället invänta bättre köplägen för att köpa tillbaka aktien till den långsiktiga aktieportföljen.Är man intresserad av att följa utvecklingen i substansvärdet dagligen kan jag rekommendera sidan Ibindex, där samtliga investmentbolag finns med.

Vad tycker du om Lundbergs? Finns det bolaget i din aktieportfölj? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar