Avanza

Underrubriker

torsdag 1 augusti 2019

Akelius ger ut D-aktier
Det har tidigare spekulerats i om Akelius kommer att lösa in sin preferensaktie till 345 kronor eller vänta till 2024 för att lösa in den för 330 kronor istället. Idag kom kanske första steget mot att preferensaktien kommer att lösas in inom en snar framtid, när bolaget skickade ut kallelse till extra bolagsstämma.

Eftersom Akelius preferensaktie är en av de preferensaktier som bidrar till mitt regelbundna kvartalsvisa kassaflöde blev jag nyfiken på vad som är tänkt att avhandlas på den extra bolagsstämman.

Den extra bolagsstämman kommer att hållas 2 september 2019 på hotell Scandic Anglais i Stockholm. Huvudpunkten i kalleslsen är att bolaget vill ge ut ett nytt aktieslag, nämligen så kallade D-aktier. Totalt vill man kunna ge ut 330 miljoner D-aktier fram till bolagsstämman 2020.

Antalet D-aktier som man ger ut får max motsvarande 30% av bolagets vid varje tillfälle utestående A-aktier. Vad gäller preferensaktier får max 30 miljoner preferensaktier ges ut och idag finns det 18,8 miljoner preferensaktier utestående.

D-aktier är som en vanlig stamaktie, men där utdelningen har ett övre tak på hur mycket den får uppgå  till. Enligt kallelsen får utdelningen vara max 5 gånger så står som utdelningen för en vanlig stamaktie men max 0,10 Euro per år och aktie. Avstämning för utdelningen på D-aktier skall vara februari, maj, augusti och november.

Givet en direktavkastning på 6% kommer D-aktien att emitteras till 1,67 Euro eller cirka 17,50 kronor. Det troliga är nog att ägare till preferensaktier kommer att erbjudas att konventera dessa till D-aktier där en preferensaktie ger 20 stycken D-aktier.

Idag handlas Akelius preferensaktie till 356 kronor och givet att Akelius betalar mellanskillnaden ned till inlösenkursen samt ger 20 stycken D-aktier för varje prefensaktie är det en bra deal tycker jag. Men om mellanskillnaden inte kompenseras för, vilket han inte behöver, bör man nog fundera på om det inte är bättre att sälja sina preferensaktier om man har ett GAV över 345 kronor och invänta utgivandet av D-aktier som sedan köps in.

Själv har jag ett GAV under 345 kronor och valde att sälja av mina preferensaktier för att ta kursvinsten och invänta utgivandet av D-aktier.

Vad tycker du om beskedet från Akelius? Hur tänker du kring dina preferensaktier. Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

5 kommentarer:

 1. Jag har också en hyfsad stek i Akelius sedan länge, då jag betraktar dem som tämligen säkra med ett bra och väl diversifierat kassaflöde. Jag avvaktar nog med beslutet dock.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din input. Jag velade lite fram och tillbaka om att sälja eller inte men kom fram till att det kändes bättre att säkra kursvinsten.

   Radera
 2. intressant inlägg! Jag äger själv inga Akelius då jag normalt inte investerar i noterade fastighetsbolag. Sen blev jag lite oroad när jag såg SVT-dokumentären, de verkar väldigt desperata att låna pengar vilket jag inte gillar trots att jag verkligen gillar Roger.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Aktiepappa. Jag såg också SVT-dokumentären, men upplevde inte dem som desperata att låna pengar utan mer fokuserade på att få upp ratingen och få ned låneskulden.

   Radera
 3. Jag behåller tills vidare. Förväntar mig ett marknadsmässigt erbjudande om att växla pref till D.

  SvaraRadera