Avanza

Underrubriker

tisdag 19 februari 2019

Hotet mot sparandet

Hotet mot sparandet väcktes på nytt igår och idag, då både statsministern och finansministern tog upp frågan om att höja skatterna på kapitalinkomster. Som vanligt utan att närmare presentera vad det innebär. Inställningen är bara att man vill se mer skatt på kapitalinkomster och från finanssektorn. 

För lite mer än sex år sedan infördes sparformen ISK (Investeringssparkonto) och syftet var att stimulera sparandet i aktier och fonder utan att man som enskild sparare drabbas av krångliga deklarationsregler. 

Istället betalar man en årlig skatt på hela sitt sparkapital och slipper deklarera enskilda affärer. Skatten är 30% av statslåneräntan för varje enskilt år. Men med tanke på att Sverige haft/har minusränta blev skatteprocenten alldeles för låg och då införde S/MP-regeringen ett påslag på 0,75 procentenheter, som sedan höjts till 1 procentenhet.

Förra året var statslåneräntan 0,51%. Det innebär att man idag betalar, för sitt sparande i ISK (0,51%+1%)*0,3 = 0,453% på det totala sparkapitalet. Detsamma gäller för om man har en kapitalförsäkring.

Skatten tas ut oavsett om kapitalet har ökat eller minskat. Visserligen är denna sparform fortfarande gynnsam och jag tycker att sparande ska premieras. Men när regeringen nu pratar om höjd skatt på kapitalinkomster skickar det fel signaler.

Slösa är bra och spara är dumt?


Vem minns inte Ulla Anderrsons förraktfulla liknelse av ökningen av det andra påslaget med att höjningen endast är som två påsar ostkrokar. För någon som tar eget ansvar för det som staten tidigare ansvarat för, är detta ett hån.

Källa: TT
Båda sparekonomerna Frida Bratt från Nordnet och Johanna Kull från Avanza tar upp det på ett bra sätt i följande tweets

Länk: Twitter

Länk: Twitter

 

Som utdelningsinvesterare med fokus på ekonomisk frihet, samt ett eget ansvarstagande kring min pension, vänder det sig i magen när eget sparande ytterligare ska bestraffas. Sparande ses som något fult och kan man spara så kan man bidra ännu mer.

Det staten glömmer är att man redan har och redan bidrar med mycket pengar. Att bidra ännu mer tycker jag inte är en självklarhet utan snarare bör man avkräva att de pengar som staten tar in i form av olika skatter används på ett ansvarstagande sätt.

Jag har alltså inget emot att betala skatt, men det finns gränser och som Leif Östling sa, "Vad fan får jag för pengarna?" är något som fler borde ställa de styrande av detta land. 

Ett misslyckande


Man får det att låta som att man vill säkra välfärden med en översyn över skattesituation för samtliga.  När det istället är de styrandes totalt misslyckade migrations- och energipolitik, mm samt diverse högkostnadsprojekt som ligger bakom.

Nu senast är det förslaget om en högkostnadsbana för 700 miljarder kronor. För att finansiera allt, så plockar de småspararna på mer pengar, som redan beskattats en gång! Det är helt fel väg att gå. Istället borde eget ansvarstänkande premiereras.

Vad tycker du? Är du orolig för hur en ökat kapitalskatt ska slå och vad det ska göra med ditt framtida pensionssparande? Kommentera gärna då din åsikt är både viktig och intressant.

8 kommentarer:

 1. Hej!!
  Man läser nästan dagligen om olika privat ekonomer som pratar om vikten av att spara till pensionen speciellt för dom yngre där det tydligen gäller andra regler än för oss äldre. Att då försämra möjligheten till sparande då man istället borde förbättra möjligheten blir bara så fel tycker jag/mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig. Jag håller helt och hållet med dig.

   Radera
 2. Hur sjutton är det tänkt att vanligt folk ska kunna spara ihop till en dräglig tillvaro på ålderns höst när staten nu ska tjuva ännu mera av folks sparade pengar?
  Att man dessutom planerar att ta bort värnskatten visar ju bara att sossarna tar ifrån de fattiga och ger till de rika, en stor skam är vad det är.
  Vi har ju dessutom fått höra ifrån diverse politiker att invandringen av vuxna män ifrån tredje världen har varit så otroligt gynnsamt för landet, så då kan man ju fråga sig varför inte skatterna sänks istället....eller kan det vara så att politikerna medvetet har ljugit folk rakt upp i ansiktet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig. Det känns helt galet att man straffas för att vara sparsam.

   Radera
 3. Tack för ett läsvärt inlägg. Det här representerar allt som är så fel med Sverige. Företagande, ansvar och besparingar ses som något fult som bör motverkas och bestraffas. Vi ser redan konsekvenserna av detta, när vi redan innan lågkonjunkturen är här sitter med eus lägsta tillväxt och hög arbetslöshet. Jag tycker situationen i vårt land är så pass allvarlig att jag har börjat förbereda för utlandsflytt i en framtid. Risken är för hög att Sverige spårar ur fullkomligt.

  En sak vore om politikerna levererade god samhällsservice tillbaka, men idag ser det ut precis tvärtom. Politikerna missbrukar våra pengar och resurser. Det är inget jag kan acceptera utan motåtgärder.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jag önskar att man införde tjänstemannaansvaret igen. Jag tror att det skulle leda till att politiker fattade helt andra typer av beslut.

   Radera
 4. Du har porträtterat kärnan i socialismen, hugger blint mot de som vill göra något av sina liv. Kapitalet i detta sammanhang är vanligt folk som sparar ihop en slant för sina barn, att inte bli beroende av en stat på dekis. Strävsamma och ambitiösa personer straffas gång på gång, genom allt hårdare dubbelbeskattning.

  Med vänlig hälsning
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Exakt så är det och det känns helt fel att man ska straffas ytterligare bara för att man inte vill konsumera upp sina pengar.

   Radera