Avanza

Underrubriker

fredag 7 juni 2019

Jag bestämde mig för att sälja mitt innehav i Oriflame




För cirka två veckor sedan la af Jochnick-familjen ett bud på Oriflame till 227 kronor per aktie. Med den kurs som var då vid tillfället, var det en budpremie på cirka 35%. Bakgrunden till budet är att familjen anser att bolaget måste genomdriva omfattande förändringar på dess kärnmarknader, vilket är svårt att göra om man är ett noterat bolag.

Med ett GAV på cirka 182 kronor var detta självklart en trevlig överraskning, om det nu inte varit för att jag tyckte att budet var för lågt.

För er som är intresserade av att läsa mina åsikter kring budet och varför jag tycker att det är för lågt, kan läsa det inlägget via denna länk: Bud på Oriflame.

Hittills har de andra storägarna, AP-fonderna och Robur, inte kommunicerat hur de ställer sig till budet och jag har själv funderat fram och tillbaka på hur jag ska göra med aktierna. Budet är nämligen villkorat så att det inte kan höjas av de som lagt budet tidigare än ett år på grund av börsens take-over regler.

Det gör att det kommer knappast att bli någon budstrid på detta bolag och självklart har budgivarna planerat det på så vis. Personligen vill jag ha minst 255 kronor och frågan är då vilken annan intressent skulle komma och lägga ett högre bud. Jag kan inte själv komma på någon, så den dörren känns nog rätt så stängd. 




Aktien handlas nu runt 222-223 kronor, alltså under budet och det spekuleras i att anledningen är att man inte tror att budet går igenom. Skulle budet falla är frågan vad som kommer hända med aktien. 

Själv tror jag att den kommer falla tillbaka ned mot 170 kronor och om man sedan har några år med omfattande omstruktureringar, något som leder till minskad vinst, kommer det att leda till att kursen går ned ytterligare. 

Som lök på laxen finns det risk att styrelsen (där familjen af Jochnick har 3 av 10 stolar) lägger fram ett förslag om kraftigt minskad utdelning, vilket i sin tur kommer att driva ned kursen. Med tanke på att de äger 30,81% av bolaget lär stämman också rösta för ett sådant förslag. Så länge som omstruktureringarna pågår är det i princip endast utdelningen som kommer att vara intressant i detta bolag. 

För att summera läget, så är det att sälja nu eller sitta still i båten ett bet på att budet verkligen går igenom. Med tanke på den osäkerhet som råder kring budet och att 222-223 kronor i handen är mer lockande än att riskera att sitta med en aktie som blir som en död fisk i ett antal år, har jag valt att sälja av samtliga aktier i Oriflame. 

Baksidan av att investera i bolag med en stark ägarfamilj är att ibland råkar man ut för liknande tillfällen, men jag får vara nöjd med en drygt 20%-ig avkastning på mindre än ett år. Skulle sedan inte budet gå igenom utan bolaget blir kvar på börsen, kan jag alltid köpa in mig igen i bolaget.

Har du några Oriflame i aktieportföljen? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant.

4 kommentarer:

  1. Tycker du resonerar klokt! Jag äger nämnda via Öresund och litar på att de vet hur att agera. Skulle dock Oriflame komma ned till kurser om 150 kr, då givet att inget "väsentligt" har hänt/händer, kommer jag nog att ta en position. Två-tre år har jag "råd" att vänta till att både tillväxt och utdelning återgår till att växa.

    Tack för bra genomgångar!

    /Sofokles

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillar genomgångarna. Håller med dig att kommer kursen ned till 150 kronor blir det klart intressant att sitta på i några år.

    SvaraRadera
  3. Bra resonemang! Jag hade nog gjort som dig och sålt av. Det är fint flow gällande dina innehav som blir utköpta från börsen, först Accando och nu Oriflame (om budet går igenom) :) Tror du på fler utköp av något av dina innehav inom t ex närmaste året?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Jag tror att det finns en risk att Sinch/CLX kan bli uppköpta, men det är verkligen en vild gissning. De har ett lågt börsvärde och en grym skalbar produkt i sin sms-platform med avtal med de flesta mobiloperatörerna globalt.

      Radera