Avanza

Underrubriker

torsdag 13 juni 2019

Sampo delar ut Nordea - 1,6% i extrautdelning
Största ägaren i Nordea är sedan en bra tid tillbaka finska Sampo. Totalt har de 21,25% av kapitalet och rösterna i Nordea. Under en tid har Björn Wahlroos, ordförande i Sampo talat om att minska ned ägandet i Nordea till under 20%. Anledningen är inte för att man inte längre tror på bolaget, utan för att det har att göra med solvensregler.

Om man äger mer en 20% av ett bolag ses det inte som en aktieinvestering och då är det andra solvensregler som gäller. En effekt är att Sampo nu ses som ett finanskonglomerat, vilket alltså kräver att Sampo håller en högre andel eget kapital inom koncernen.

Genom att minska ned ägandet i Nordea till under 20% behöver man beräkna koncernens solvens endast enligt EU:s Solvens II-förordning. Om Nordea redan i kvartalsbokslutet januari-mars 2019 hade räknats enligt dessa regler hade solvenskvoten varit 169 procent istället 126 procent, vilket är en stor skillnad.

Formellt sett kommer Sampo att fatta beslutet på sitt styrelsemöte 7:e augusti med utbetalningsdatum 12 augusti. Totalt rör det sig om 55 miljoner aktier och enligt förslaget kommer tio aktier i Sampo ge en aktie i Nordea i extrautdelning. Det motsvarar en extrautdelning på 1,6% räknat på Eurokurserna för Nordea och Sampo. Totalt kan jag se fram emot 110 exta aktier i Nordea att lägga till mitt nuvarande innehav av Nordeaaktier.

Har du Sampo i din aktieportfölj? Kommentera gärna i bloggen vad du tycker om förslag från Sampo.

4 kommentarer:

 1. Tjena Stojko. Har Sampo som mitt fjärde största innehav. Kommer att återinvestera likviderna i Sampo. Det går inte att ha Nordea-aktier hos Nordeas KF. Så det blir likviderat. Blir en bunt transaktionskostnader vid sälj och köp.

  Ska du behålla Nordea-aktierna?

  //Myntaren

  SvaraRadera
 2. Tjena Myntaren. Jag kommer att behålla Nordeaaktierna. Jag håller på och bygga en position i den aktien och kommer att köpa från 68 kronor och nedåt.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Bra förslag för Sampo tycker jag. Då jag redan har "många" Nordea-aktier så kommer jag sälja mina 59 Nordea-aktier jag får från Sampo och återinvestera i Sampo tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   För Sampos del borde den högre solvenskvoten efter utdelningen av Nordeaaktier möjliggöra att Sampo kan fortsätta höja sin utdelning nu när de frigör kapital som de inte längre måste hålla kvar inom koncernen.

   Radera