Avanza

Underrubriker

måndag 10 juni 2019

Bud på Ramirent från franska Loxam
Ytterligare ett bud har kommit på ett av mina bolag i aktieportföljen. Nu är det tredje gången gillt. De andra bolaget som har fått bud på sig är Acando och Oriflame. På mindre än tre månader har jag lyckats att ha tre bolag i portföljen där andra bolag har lagt ett kontantbud på dem.

Visst är det roligt att lyckas pricka in dessa bolag, men det har aldrig varit tanken och samtidigt så försvinner även fina bolag som man tänkt att äga under lång tid ur aktieportföljen.

Dagens bud är på Ramirent från franska Loxam. Budpremien är det knappast något att klaga på, då den är på 56% räknat från fredagens stängningskurs. 


Både Ramirent och Loxam hyr ut utrustning men till olika industrier och man har nu kommit överens om att gå samman i en affär där Loxam då lägger ett rekommenderat på Ramirent om 9 Euro per aktie.

Totalt sett värderas Ramirent till nästan 1 miljard euro efter budet och styrelsen i Ramirent rekommenderar budet. Bland villkoren i budet är att en acceptansgrad på över 90 procent nås.

Även storägarna Nordstjernan och Julius Tallberg, samt bolagets VD Tapio Kolunsarka och finanschef Jukka Havia har åtagit sig att acceptera budet, vilka motsvarar cirka 32 procent av kapitalet.

Loxam är ledande i Europa på att hyra ut utrustning till bygg, industri och offentlig sektor. Förra året omsatte de 1 483 miljoner Euro. När det gäller Ramirent, är de ledande i Norden och Baltikum på att hyra ut utrustning till bygg, industri och bostad och de omsatte 712 miljoner Euro förra året. Med andra ord är Loxam dubbelt så stort och sammanslaget kommer Loxam-Ramirent bli ett paneuropeiskt bolag som omsätter nästan 2,5 miljarder Euro.

Hur ställer jag mig till budet?

Mina första aktier i Ramirent köptes in i september förra året och så har jag fyllt på under mars-maj i år då aktien varit rejält nedtryckt. Mitt eget GAV är 6,21 Euro och med tanke på att aktien under de senaste fem åren varit över 9 Euro vid två tillfällen för att sedan vända nedåt tycker jag att det är ett bra bud.

Källa: Börsdata

Budpremien räknat på mitt eget GAV motsvarar nästan 45% och därför valde jag att sälja av samtliga aktier till 8,93 Euro. Det gav mig en budpremie på 43,8% vilket jag är nöjd med. Med tanke på att jag ägt aktien mindre än ett år, blir avkastningen på årsbasis med beröm godkänt som man sa förr i tiden i skolan. Till denna avkastning ska också läggas till en utdelning om 0,23 Euro från i våras. Nu blir det att sätta sig ned och analysera bolag på nytt för att hitta en ersättare till Ramirent.

Fanns Ramirent i din aktieportfölj också? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är värdefull.

7 kommentarer:

 1. Vilket år du har på förvärvsfronten!! :) Galet häftigt med 3 bolag som blivit utköpta på så kort tid.
  Blir intressant att se vilka nästa bolag blir ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Ja, det känns märkligt att lyckats pricka in tre bolag som blir uppköpta. Hoppas att man inte har flera då även om det är kul så lägger man ned tid på att hitta bolag att äga och då vill man ju ha kvar dem 😃

   Radera
 2. Jag är just i början med att bygga upp min portfölj, och köpte för ca 2v sedan in en liten post ramirent som jag tyckte såg prisvärda ut. (25st, 5,45€) borde jag sälja dem nu, och plocka hem ca 900kr?

  Jag hade turen att göra samma sak med Oriflame, köpte 25st när de var nere på 175, de sålde jag på 224kr efter budet, där var det lättare för mig att besluta att sälja av någon anledning.

  Mvh/ Ekan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ekan, grattis till att du lyckats kliva in i bolag som fått bud på sig. När det gäller Ramirent så får du fundera på om du tror att det kan komma ett högre bud eller ej. Om inte skulle jag nog sålt av. Det var så jag resonerade själv idag. Eftersom det är ett kontantbud får man inte aktier i Lomax. Annars skulle det kunnat ha varit ett alternativ.

   Radera
 3. Hur ser tidplanen ut för ersättning? När kan man förvänta sig cash på kontot?
  MVH
  Nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nils,

   De 9 EUR skulle ha betalats den 14 aug enligt vad jag kan se från nedan release.

   https://www.ramirent.com/news/releases/final-results-of-the-subsequent-offer-period-of-loxam-sass-voluntary-recommended-public-cash-tender-offer-for-ramirent-plc-2152035?locale=en-US%22

   Nu verkar det som att minoriteten inte släppts sina aktier, men då Loxam har mer än 90% kommer tvångsinlösen att ske, oklart hur länge sånt tar.

   Har du inte fått betalt än, så föreslår jag att du kollar med din nätmäklare i första hand och i andra hand vänder dig till Investor Relations hos Loxam.

   //Stojko Invest

   Radera
 4. Hej, jag har 48 aktier i Remirent, vad gör jag bäst?

  SvaraRadera