Avanza

Underrubriker

tisdag 11 juni 2019

Budet på Oriflame - uppföljning
Efter mycket tänkande fram och tillbaka hur jag skulle göra angående kontantbudet från af Jochnickfamiljen på Oriflame, bestämde jag mig i förra veckan för att sälja samtliga aktier. För er som missat det inlägget och vill veta hur jag tänkte, kan läsa det här: Jag bestämde mig för att sälja Oriflame.

I morse kom besked från en oberoende budkommitte att den rekommenderade aktieägarna att acceptera budet. Det som jag tycker sticker ut lite är trots att kommitten inte anser att budet fundamentalt återspeglar Oriflames fulla värde rekommenderar man ändå att man ska acceptera budet.

Vidare pratar man om att det kan komma att ta tid att vända trenden på bolagets viktigaste underliggande marknader  Baserat på det är den samlade bedömningen att den potentiella uppsidan i aktiekursen på lång sikt inte väger upp de risker på kort till medellång sikt för att aktieägarna ska avvisa budet.

Om man tittar på vilka som är med i denna oberoende budkommitte, är det styrelsen förutom de tre af Jochnickarna samt VD Magnus Brännström. Dessa fyra är inte oberoende, men jag kan tycka att resterande styrelse inte heller är direkt oberoende.

Anledningen är att jag har svårt att tro att denna fråga inte har diskuterats under en tid och att man även har diskuterat en rimlig prisnivå innan detta offentliggjordes.

Budkommitten har även engagerat Morgan Stanley och Carnegie för att hjälpa till med att utvärdera budet och PwC har inkommit med en fairness opinion vars slutsats är att budet är finansiellt rimligt. Från kommittens sida har man även försökt hitta andra intressenter, men inte lyckats.

Det är kanske inte så förvånande, för det har knappast varit som så att man tidigare har hört talas om att Oriflame skulle vara en uppköptskandidat.

Mitt på förmiddagen kom även fjärde AP-fondens beskedsom äger nästan 10 procent av rösterna och kapitalet i Oriflame, att de också accepterar budet. Anledning till att man accepterar budet är att man tycker att budet på kort sikt är bra och att det är för osäkert att sia om Oriflames utsikter på lång sikt.

Slutsats


Det är bara att gratulera familjen af Jochnick som med detta bud nog lyckas få igenom att köpa Oriflame till 227 kronor. Man pratar ofta om att sparande i aktier ska vara på minst 5-10 års sikt, men när det väl gäller, verkar det som att man är beredd att sälja för mindre än vad man tycker det är värt bland storägarna.

Nu har jag svårt att se att budet inte går igenom och även om jag sålde för några kronor lägre är jag ändå så nöjd med avkastningen jag fick.

Dessa pengar har nu gjort nytta i CLX och Pricer som har stigit mer än de kronor som jag lämnade på bordet genom att sälja innan budettiden gick ut.

Du som har Oriflame i din portfölj, behåller du eller säljer du också? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

2 kommentarer:

 1. Hej stojko!

  Jag kommer inte att acceptera med samma anledning som kommiten kommit fram till.

  På tok för dåligt bud när man väger in skuldsättning och kassaflöde. Jag har is i magen och blir inte lockad av psykologiskt bra tajmat underbud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetviautdelning,

   Jag förstår hur du tänker och jag känner likadant, men medtanke på att ägarfamiljen helt kan styra och ställa så är risken stor att de ser till att minska utdelningen rejält samtidigt som aktien för en borttynande tillvaro på börsen.

   Radera