Avanza

Underrubriker

lördag 8 juni 2019

Nordeas förväntade utdelning 2020
Nordea är ett bolag som jag ägt tidigare under året. Men efter utdelningen i slutet av mars valde jag att sälja av innehavet. Anledningen var all diskussion kring penningtvätt, eventuella böter i samband med dessa och att det kändes som att Nordea hade en lång väg tills dess att de började visa att omstöpningen mot vinst har börjat gå åt rätt håll.

När sedan Q1-rapporten kom och bolaget tog mer kostnader än väntat, något som gjorde att 12-månaders vinsten hamnade under vad man delade ut för det senaste räkenskapsåret, kändes det som ett bra beslut att ha klivit ur Nordea några veckor innan.

Nu tog man i för sig hela årets resolutionsavgift i det första kvartalet och reserverade 1 miljard kronor för penningtvättsrelaterade böter i Danmark. Om man rensar för dessa hamnade den rullande 12-månaders vinsten strax över vad delade ut förra året.

Men det känns ändå som att marginalen för att nå en vinst som ligger över föregående års utdelning har krympt rejält och att köpa in sig runt 75 SEK och åka på en eventuell utdelningssänkning känns inte så lockande.

Själv tror jag att utdelningen kan komma att sänkas till 0,60 Euro nästa år. Om det det skulle ske tycker jag att det är intressant att kliva in i aktien igen om den hamnar runt 65 kronor eller lägre. Det skulle ge en direktavkastning på nästan 10% med en option på kursstegring om Nordea lyckas att minska sin kostnadsmassa som VD utlovat.

Lyckas man får ned kostnadsmassan under dessa år, tycker jag inte att det vore orimligt att Nordeaaktien handlas över 80 kronor, vilket skulle ge en ökning på 7-8% per år under de kommande tre åren. Till det skulle även en utdelning på runt 6 SEK läggas till årligen. Då känns det som ett bra investeringscase.

I förra veckan hade Deutsche Bank en bankkonferens där Nordeas operativa chef, tillsammans med IR-chefen representerade Nordea. En av frågorna som diskuterades var om Nordeas utdelningspolicy var hållbar, det vill säga att Nordea successivt ska öka utdelningen per aktie.
Beskedet från Nordearepresentanterna var att Nordea kan fortsätta att betala 90 procent eller mer av vinsten i utdelning och att bolagsledningen inte är emot det. Den operativa chefen räknar heller inte med någon begränsning från ECB i det läget utdelningsnivån eventuellt når 100 procent.

Enligt snittestimaten i Infront Datas senaste uppdatering kommer vinsten per aktie för 2019 att minska till 0,66 Euro från 0,76 Euro. När det gäller utdelningen är förväntan att Nordea delar ut 0,67 Euro per aktie för 2019, vilket är en minskning från 0,69 Euro men klart över mitt eget estimat.

Om detta stämmer, skulle en utdelning i SEK motsvara (med EUR/SEK-kursen 10,60) cirka 7,10 SEK. Vid min målkurs på 65 SEK, skulle det ge en direktavkastning på nästan 11%. Med tanke på den höga förväntade direktavkastningen är jag därför köpare redan från 68 kronor och lägre. Jag har i veckan tagit en första position i Nordea och köpt in 850 aktier till aktieportföljen.

Vad tror du om Nordea utdelning 2020? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig och intressant.

8 kommentarer:

 1. Jag skulle nog hellre köpa Sampo i det läget, då får man del av eventuell uppsida i Nordea, men man får även del av andra mer välskötta verksamheter. Visst har bankerna fin utdelning, men det saknas helt möjligheter till någon tillväxt samtidigt som det finns en eventuell nedsida i konjunkturen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Den finns också i portföljen, men främst för deras fina försäkringsverksamhet. Men jag tror att ett direktägande i Nordea ger en klart större chans till värdestegring o kostnadsprogrammet lyckas.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg! Well, Nordea är mitt största innehav när det kommer till erhållen utdelning så jag hoppas verkligen att de kan fortsätta leverera på den utdelningspolicy :) Det känns dock som situationen har blivit ganska pressad och det krävs nog att man väldigt snart börjar leverera förbättrat resultat om ska leva upp till utdelningspolicyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Personligen tror jag att det kan finnas en risk i att utdelningen blir lägre än 0,67 Euro för nästa år, men det är initialt positivt att man kommunicerar att 0,67 Euro är en ”botten”. Tror nog att om resultaten inte kommer de närmaste kvartalen sitter nog inte VD kvar längre.

   Radera
 4. Jag har faktiskt köpt både Sampo och Norde här under våran. Lite för tidigt i Nordea dessvärre men det kommer sannolikt att reda upp sig.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sampo har jag också fyllt på under våren när den handlades under 40 Euro.

   Radera
 5. intressant resonemang. tycker också att nordea känns osäkert inför 2020 och kursen kan säkert pressas ytterligare. personligen har jag GAV 80 kr och ganska fullinvesterad och har bestämt mig för att strutsa ut situationen, men skulle vara riktigt nice att köpa nordea för 65-68 som du säger. Kanske i en annan depå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattade inlägget. Även om GAV:et kan kännas högt såtror jag att på tre års sikt nog är över ditt GAV. Konstigt vore annars. Får de ned k/i-talet så att värderingen går mot de andra storbankernas så ska kursen upp. Till det kan vi nog räkna med fina utdelningar.

   Radera