Avanza

Underrubriker

onsdag 22 maj 2019

Bud på Oriflame
Imorse satt jag och scrollade igenom Omni Ekonomiappen, som alltid till morgonkaffet. Jag blev verkligen förvånad när jag läste att Oriflame släppt en ny pressrelease där af Jochnickfamiljen kommit med ett kontantbud på hela Oriflame.

Vad jag vet har det inte varit några uppköpsspekulationer i pressen om att bolaget skulle komma att köpas upp. Snarare pratades det, förutom att det inte för tillfället går bra på dess kärnmarknader, omr hur blankat denna aktie är.

Budet är värt 227 kronor, vilket är en budpremie på cirka 35% räknat från tisdagens stängningskurs. Budperioden sträcker sig från 24 maj till 24 juni och det är tänkt att betalning ska ske 1 juli. Vidare har man villkorat budet med att det inte kommer att höjas och att de behöver 90% för att det ska gå igenom. I dagsläget kontrollerar familjen 30,81% av aktier.

Anledningen till budet är att man anser att Oriflame behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt att göra som publikt bolag. För att kunna möjliggöra för Oriflame att genomföra dessa förändringar är det bättre att genomföra dessa inom ramen av de fördelar som ett privat ägande medför.

Budet kommer att läggas via budbolaget Walnjt Bidco och familjen anser att erbjudandet repressenterar en mycket attraktiv värdering. Värdemässigt är det tilltalande då de tar på sig marknads- och genomföranderisken av den pågående förändringsprocessen enligt Alexander af Jochnick.

Förutom att det är kul med bud, det andra bolaget inom ett halvår. Det förra bolaget var Acando. Men det tråkiga är att båda dessa aktier var bolag som jag skulle vilja ha länge i min aktieportfölj. När det gäller Oriflame, tycker jag även att budet är snålt.

Innan budet värderades Oriflame till P/E 9,3 och till EV/EBIT under 9. Budet i sig motsvarar ett P/E på 12,5 och en EV/EBIT på lite över 9 för 2020-21. När man läser erbjudandet, framstår det som sagt som generöst och som att de gör oss stackars investerare, många låg innan budet back på denna investering, en tjänst.

Men med en låg skuldsättning och ett fritt kassaflöde på runt 20 kronor aktien, är detta bolag en kassako. De senaste tre årens kvartal visar också att bolaget håller sina marginaler inom sina spann.

Källa: Börsdata


Helt klart behöver bolaget göra en del förändringar på kärnmarknaderna, men med ovan siffror, låga skuldsättning och höga fria kassaflöde, tycker jag att budet åtminstone borde ligga på minst 255 kronor aktien. Det motsvarar ett P/E på 14, vilket är under dess 5 års snitt. 

Jag tror helt enkelt att familjen vill köpa ut Oriflame för att kunna öka skuldsättningen och använda sig av kassaflödet för att stöpa om bolaget istället för till utdelningar. Efter några år kommer det säkert tillbaka till börsen, men till betydligt högre multiplar. 

Med tanke på att fjärde AP-fonden har 9,7%, Swedbank Robur Fonder 6,5% och första AP-fonden har 4,4% av aktier, väntar jag först och ser hur de ställer sig till budet innan jag går vidare. 

Men med tanke på att aktien stängde på 221 kronor idag, verkar  som vissa inte tror att budet går igenom på denna låga nivå utan det måste höjas. 

Äger du några Oriflameaktier? Om så, sålde du idag eller hur tänker du kring budet? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är värdefull.

12 kommentarer:

 1. Jag äger och behåller. Betalar de 226 kronor per aktie går jag väl +/- 0 med utdelningen inräknat. Det lär ta lite tid och man hinner säkert få in ytterligare någon utdelning innan en eventuell affär går i lås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ser vi på likadant på budet. Det blir intressant att få veta hur AP-fonderna och Swedbank Robur ställer sig till budet.

   Radera
 2. Jag ägde och sålde! Fick 225,5 köpte för 195 . Vet inte om jag gjorde rätt men tycker aktien har känt osäker sista tiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig fel att ta hem en fin vinst och om du tycker att det känts osäkert, tycker jag du gjorde rätt som sålde av när chansen kom. Har du hittat något annat intressant bolag att stoppa in pengarna i?

   Radera
 3. Jag äger Oriflame och sålde halva mitt innehav igår. Har inte bestämt mig för hur jag ska göra riktigt än. Hade tänkt äga Oriflame bra många år till så vill inte bli av med de men tycker det känns lite osäkert så då kändes det vettigt att enbart minska för tillfället :) / Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Lotta. Det låter som en klok tanke att sälja av halva.

   Radera
 4. Hej Stojko!

  Jag resonerar precis som du. Tycker det var ett alldeles för snålt pris. Själv kallar jag det "reabud" och jag tror dem hoppas på att många kommer acceptera det efter senaste tidens 50%iga nedgång och glömmer bort den låga skuldsättningen och det höga kassaflödet.

  Tyvärr tror jag själv att budet kommer gå igenom men jag håller såklart tummarna på att det inte gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jag tror att många ligger back i aktien och drog en lättnadens suck när budet kom så att de kom ut på lite plus. Men som du skriver, missar man att bolaget är värt mer med tanke på hur lite kapital det binder, men hur mycket som de genererar.

   Radera
 5. Hej
  Helt ny och grön på aktiemarknaden. Hade som sagt hoppats på denna aktie. tänker iaf vänta och se. Men vad händer om affären går i ls och jag inte tackat ja? Som ni förstår väldigt ny och grön på detta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag tror att om budet inte går igenom kommer aktien bli ”död” under en bra tid och kursen lär falla. Det var pga den risken som jag valde att sälja mina aktier i Oriflame.

   Radera
  2. tack för klokt råd
   /Ann

   Radera
  3. Kul att jag kan hjälpa till.

   Radera