Normalt sett brukar jag inte vara med i IPO:er i biotechbolag av den enkla anledning att jag tycker att många bolag är rena förhoppningsbolag, som om man har tur har en produkt som kommer att tjäna pengar. Men oftast bränner dessa bolag mest pengar och om man får tilldelning är det mer en fråga om hinner man sälja innan luften går ur?
Men för bolaget Mentice kommer jag att teckna aktier i IPOn. Mentice är världsledande inom mjuk- och hårdvarusimuleringslösningar för kärlkirurgi. Bolaget utvecklar och säljer simuleringslösningar som används av kirurger världen över för att träna på att utföra ingreppen. Ungefär som piloter tränar i flygsimulatorer för att lära sig.
Det som sticker ut med Mentice är att de idag tjänar pengar, både 2017 och 2018. 2017 omsatte koncernen 112 MSEK och gjorde en vinst på 6,2 MSEK. Motsvarande siffror för 2018 är 166 MSEK och 20 MSEK. Inga jättebelopp, men med tanke på att det är ett mindre medtechbolag som ska in på en mindre lista, First North i detta fall, tycker att det är positivt.
Intjäningsmodell
Det som lockar med bolaget är deras intjäningsmodell och i prospektet kan man läsa följande:
Just att man har repetetiva intäkter under en lång tid efter att man har sålt grundsystemet gillar jag.
Noteringsfakta
Tekningskurs: 49 kr
Sista teckningsdag: 13 juni
Första handelsdag: 18 juni
Minsta teckningspost: 200 aktier, dvs 9 800 kronor
Totalt antal aktier som erbjuds: 6 747 281 aktier
Bolagsvärde efter noteringen: 1 183 miljoner kronor
Börs: First North
VD: Göran Malmberg
Styrelseordförande: Lawrence D. Howell
Ankarinvesterare
En viktig parameter för att vara med i en IPO tycker jag är om det finns andra tunga investorer som också har valt att teckna i emissionen. Det ger en hint om hur troligt det är att bolaget faktiskt är något att investera i. De investerare som har åtagit sig att teckna aktier i emissionen är:
Bure (30% av erbjudandet)
Joh Berenberg Gossler (11% av erbjudandet)
4:e AP-fonden (11% av erbjudandet)
Handelsbanken fonder (7% av erbjudandet)
TIN Fonder (6% av erbjudandet)
Sedan finns det en övertilldelningsoption där det finns en möjlighet att erbjuda ytterligare 1,3 miljoner aktier vilket ökar erbjudandet med 63 miljoner kronor.
Slutsats
Med tanke på att bolaget tjänar pengar, är världsledande i en spännande nisch och att 64% av erbjudande är säkrat av tunga ankarinvestare gör att jag väljer att teckna i denna IPO. Kom ihåg dock att själv göra din egen analys och trots goda förutsättningar finns det ingen garanti för att emission blir en lyckad investering. Som alltid i IPO:er är det särskilt viktigt att läsa igenom prospektets riskavsnitt innan man bestämmer sig.
Länkar
Prospektet
SvD Börsplus
Det här hade jag missat pga tidsbrist, så tack för ditt inlägg. Låter möjligtvis intressant.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com/
Kul att kunna bidra.
RaderaTecknade själv innan, enda haken för mig var att jag inte kunde få de i min isk, kunde bara välja af eller kf... Blev kf men gjorde jag fel?
SvaraRaderaI det stora hela är KF eller ISK detsamma. Den stora skillnaden är att i KF är det formellt sett försäkringsbolaget som äger aktierna, men du äger försäkringen där dina aktier ingår. Skulle försäkringsbolaget gå i konkurs kan det vara lite vanskligare att få ersättning, men tecknar man via de stora bolagen skulle jag säga att risken är minimal. Sedan finns det en skattefördel med KF och det är att om källskatt dras på utdelningar får du tillbaka 100% utan något tak om du skulle ha underskott av kapital från t ex banklån. I en ISK ärret en begränsning på 3000 kr har jag för mig. Det är därför man rekommenderar att ha utländska aktier i en KF och svenska i en ISK.
RaderaLäste på IPO guiden att man nyligen gjort emission till betydligt lägre kurser än nu....
SvaraRaderaDet är riktigt och det har legat dem lite i fatet. Samtidigt har det varit riktade emissioner så tyvärr är det vanligt att de investerare får ett bättre pris. Men det hade varit klädsamt om det inte skilde så mycket i pris i denna emission.
Radera