I mitten av veckan åkte jag iväg på en veckas semester till lägenheten i Simrishamn. Igår blev det en promenad i det fina vädret. Fantastiskt härligt att kunna blicka ut över havet och tänker på mina nya bolag som har fått kommit in i portföljen.
Det är skönt med lite miljöombyte och fördelen med att komma ned innan turistsäsongen börjar är att det är ganska lugnt i byn och man är i princip själv på stranden. Själv gillar jag att sitta vid havet och fundera på aktieportföljen, dess innehav och olika investeringsstrategier.
Ett av mina kärninnehav är Resurs Holding. Den har jag nu ägt i snart två år och kursen pendlar runt 55-60 kronor, med ett snabbt gästspel på nära 70 kronor.
Med tanke på att den för tillfället är mer som en obligation, som delar ut två gånger per år, har jag valt att sälja av en tredjedel av innehavet.
Nu kommer säkert många undrar varför då? Anledningen är att jag tror att kursen kommer att ligga och skvalpa i spannet 55-60 kronor och först i november kommer nästa utdelning. När den närmare sig, kan nog aktiekursen stiga lite.
Men till dess är min tes att det inte kommer hända mycket i bolaget. Därför ser jag försäljningen som att jag "lånar" av mig själv i 3-6 månader för att investera i andra intressanta bolag som jag tror kommer att ha en bättre totalavkastning.
Med hjälp av den försäljningen samt ökning av belåningen till 4% har jag köpt in mig i tre nya bolag. Nu är belåningen knappast hög, men eftersom jag har fyra konton och har belåning på endast ett av dessa, är det nästan max för det kontot, men för hela portföljen som helhet är det väldigt konservativ belåning.
De bolag som jag valt att investera i är
- Sinch (CLX Communication)
- Sobi
- Pricer
Men under 2016 och 2017 ökade man omsättningen kraftigt genom främst förvärv av Mblox och Sinch, men även mindre förvärv av Xura Secure Communication, Dialogue Group och resterande 33% i Caleo Technologies.
Under 2018 har man fortsatt med sina förvärv, genom Unwire och Vehicle Agency. Tack vare dessa förvärv har Sinch byggt en koncern där man är en av de största messaging services provider (SMS), har närvaro i Asien, stärkt positionerna i Europa och Norden, samt USA.
Detta återspeglas även i bolagets siffror, vilket syns i bilden nedan.
Källa: Börsdata |
Med denna plattform kan företagen forma sitt sätt att kommunicera med sina kunder på ett enkelt sätt via olika typer av API:er. Denna marknad tros vara värd 12 miljarder USD per år och växer tvåsiffrigt.
Det jag gillar med bolaget är att de verkar på en kraftigt växande maknad och de har bevisat under ett antal år att deras affärsmodell genom att växa lönsamt via förvärv fungerar.
Deras affärmodell är fullt skalbar och man jobbar med 8 av de 10 största techbolagen i USA, vilket borgar för att man kommer att kunna fortsätta visa en bra tillväxt under flera år. Dock har jag inte funnit vilka dessa bolag är, men när så sker, tror jag att det kommer ge aktiekursen en rejäl skjuts.
I bolagets senaste kvartalsrapport, nämner man bland annat att det är techbolagen som driver tillväxten och det är ökade sms volymer (2 miljarder per månad) samt en ökad efterfrågan på personliga videomeddelanden.
Som grädde på moset ligger man också framme med nästa generations meddelandetjänster genom RCS (Rich Communication Services).
Här har man ingått ett samarbete med WIT Softwares teknologi, som en del i sitt erbjudande kring RCS-as-a-Service till mobiloperatörer som behöver en smidig och skalbar lösning för att erbjuda RCS till sina abonnenter och företagskunder.
Timingmässigt sett hade det varit bättre att jag gått in i bolaget i början av april, då mitt GAV hade varit runt 115 kronor. Men jag ville vänta på Q1 rapporten först och sedan gå in.
Dessvärre med all rätt stack aktien kraftigt när rapporten väl kom. Det gör att mitt GAV är 143 kronor och jag tror att detta bolag inom 1-3 år står i det dubbla så länge som de fortsätter att jobba som det hittills gjort.
Läs mera: Kvartalsrapport 1 2019
Sobi är också ett bolag som jag följt ett tag och som forskar fram nya läkemedel för sällsynta sjukdomar. Man har cirka ett 40-tal produkter med inriktning mot hemofili, inflammationssjukdomar samt genetiska- och metabola sjukdomar.
Bolagets produkter ägs på egen hand eller licencieras ut till en partner. Störst närvaro har Sobi i Europa, som står för cirka 60% följt av USA som står för nära 30%
Hittills har man varit beroende av framgångarna inom hemofili, men bolaget tror att man kommer att bygga ytterligare en ny tillväxtbas i läkemedel mot inflammationssjukdomar och därmed minska beroende av Elocta och Alprolix.
Källa: Sobis kapitalmarknadsdag maj 2019 |
Just BIVV001 tycker jag är intressant, då det är i ett samarbete med Sanofi. Även om det känns långsökt kanske, men med tanke att Nuevolution som hade ett samarbete med Amgen blev uppköpta av just sin samarbetspartner, kanske det finns en framtida möjlighet här att också att Sanofi budar på Sobi?
Inom inflammationssjukdomar är det läkemedeln Gamifant, Kineret och Synagis, som bolaget hoppas kunna skapa en ny bas inom inflammationssjukdomar, som Sobi kommer att kunna kapitalisera ifrån under lång tid.
Källa: Börsdata
Värderingen styrs väldigt mycket av hur det går för läkemedelsbolaget Roche, som inom hemofili har med sin produkt Hemlibra haft en bra lansering i USA.
Marknaden verkar tror att den kommer slå bättre än Sobis produkter och därför har aktien gått ned med cirka 20%.
Men med tanke på att Sobi guidar för en omsättning kring 12,5-13 miljarder kronor, upp 35-40% jämfört med förra året, är detta ett tillväxtcase men med en värdering på EV/EBIT på 15 och ett P/E-tal på 17,6, vilket jag tycker är för lågt.
Mitt investeringscase är att marknaden har överreagerat och jag ser detta som ett bra tillfälle att komma in billigt i ett fint bolag. Med ett GAV på 175 kronor, räknar jag med att kursen ska ta sig tillbaka till 220 kronor i år, där den var för 1,5 månad sedan.
Läs mera: Kvartalsrapport 1 2019
Pricer är den enda leverantören av ESL (hyllkantsetiketter), som arbetar med optisk, trådlös kommunikation något som ger ett pålitligt och skalbart system. Bolagets etiketter förbrukar mindre energi men samtidigt behåller man snabbhet, flexibilitet och en branschledande batteriprestanda.
Men det har tagit tid och nu verkar det som att det har lossnat för bolaget. I början av förra året kom nyheten att den amerikanska kedjan Best Buy valt att testa Pricers produkt i 60 av sina runt 1000 butiker.
Detta blev lite av ett startskott för aktien som gick upp cirka 50%, men sjönk tillbaka under hösten, drivet av att bruttomarginalen under Q3 föll och den allmänna börsfrossan.
Tidigare har Pricer genom åren kommit med besvikelser, så denna aktie är väldigt volatil och omtyckt av traders.
Källa: Börsdata
Men det Pricer har lyckats med är att man nu har minskat risken i bolaget genom att bredda kundbasen, slagit sig i på den amerikanska marknaden samt ha en kassa på över 200 miljoner kronor som en kudde mot tidigare historiska nyemissioner. Detta kan man också se i siffrorna för de senaste året.
Marknaden för digitala hyllettiketter är inte bara i sin linda, men också väldigt fragmenterad. Dock väntas den växa 15-20% de kommande åren och här är Pricer en av de större spelarna. Med en stor kassa och låg skuldsättning, öppnar det också möjligheten för framtida förvärv för Pricer.
Mitt investeringscase är att marknaden har glömt bort detta bolag på grund av flera år av besvikelser. Det är knappt någon analytiker som följer bolaget, trots att bolaget växer 40-50%, men värderas till EV/EBIT 13,3 och P/E 15.
Jag tycker helt enkelt att marknaden har missat att trenden har vänt i Pricer och tror att när väl marknaden får upp ögonen för detta, så kommer bolaget att uppvärderas. Mitt GAV ligger på 13,15 och siktar på en målkurs om 20 kronor som ett första steg.
Läs mera: Kvartalrapport 1 2019
Har du gjort några nya inköp till din aktieportfölj? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant och viktig
Hej!
SvaraRaderaDet ser fantastiskt ut på stranden!! Intressanta tankar kring Resurs. Tror du har rätt i dem :) Men jag kommer behålla mina aktier i bolaget och satsa på att fylla på lite mer.
Hehe, Pricer är ett bolag som i alla fall jag aldrig kommer att glömma :) Det var ett av mina första innehav som jag plockade in i portföljen. Tänkte skriva om dem på bloggen framöver någon gång. Jag var inbiten Pricer-fantast och var i butiker och vände på ESL-etiketter för att se om det var Pricers, var på årsstämman och kunde inte förstå varför alla butiker inte ville installera detta system. Kostnadseffektivt och man kan sitta på helt annan ort och bara trycka på en knapp så ändras priserna, t ex torsdag förmiddag handlar mycket pensionärer då anpassar vi priserna till det osv. Hursomhelst, utfallet i min investering blev lite upp som en sol och ner som en pannkaka :)
Intressant med att intressant ökat lite på den amerikanska marknaden! När jag var ägare var det främst den franska marknaden samt delvis lite i Sverige, Norge och Japan. Ska bli spännande att följa utvecklingen i bolaget!
Tackar TDS. Österlen är verkligen underbart, kan rekommendera det som semestermål, det finns otroligt fina stränder här längs kusten ned till Ystad.
RaderaJo, jag känner igen mig i beskrivningen kring Pricer. Jag har själv inte ägt dem tidigare men förstått att deras produkt har varit överlägsen men ändå har det inte lossnat. Skillnaden nu tror jag att man börjar komma in på nya marknader, marknaden i sig börjar bli mogen för denna teknik och att bolaget visar att de växer och tjänar bra med pengar. Men som du säger, det finns alltid en risk med just Pricer. Det blir spännande att se om jag gick in i rätt tid.
Såg att Börsveckan rekommenderade Sinch med, grym start där :)
SvaraRaderaVill gärna att Pricer ska lyckas, så hoppas verkligen det kan ta fart ordentligt där och som du säger är det stor potential om t ex den amerikanska marknaden skulle kicka igång på allvar. Jag kommer med intresse följa dina uppdateringar kring bolaget :)
Jo, där hade man lite tur med tajmingen. Även Börsplus skriver positivt om Sinch idagens SvD.
RaderaPricer blir spännande och det är väl det bolag som jag känner är mest risk i eftersom den aktie historiskt varit så utsatt för traders upp- och nedkörningar i aktien.