Avanza

Underrubriker

fredag 3 maj 2019

Ramirent: Första kvartalet 2019
I tisdags kom kvartalsrapporten från Ramirent som utgör cirka 3,9% av aktieportföljen. Om man summerar utvecklingen för det första kvartalet 2019:

 • Nettoomsättningen minskade med -2,7% till 163 MEUR
 • Rörelseresultatet minskade med -19% till 17,1 MEUR
 • Vinst per aktie minskade till 0,12 EUR från 0,14 EUR
 • ROCE% minskade till 9,4% från 15,1%
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade med 8,3% till 35 883 MEUR
 • Periodens kassaflöde minskade med -140,6% till -620 MEUR
Ramirents underliggande verksamhet fortsätter att vara stark trots tuff jämförelsedata från föregående år. Utvecklingen i Norge, Östeuropa och Finland fortsätter att vara god. Dessvärre lyckas det inte uppväga den svaga byggmarknaden i Sverige.

Minskningen på den svenska marknaden beror även på försäljningen av Ramirents Temporary Space verksamhet. Dessa två saker i kombination slår igenom hela vägen i resultaträkningen. Dock så har bolaget en solid pipeline av kommande projekt, varpå man är optimistik om framtiden på medel och lång sikt.

I Finland växer man ordenligt främst drivet av uthyrningsverksamhet men även tack vare förvärvet av SRV Kalusto.

Norge visade på stabila siffror över alla segment och omstruktureringen från Q4 2018, visar att bolaget är på rätt väg. Även i Östeuropa går verksamheten enligt plan trots en lite trögare start i januari. 

Försäljningen av den danska verksamheten är nu klar och nu består Ramirent av fyra segment med verksamhet i nio olika länder. Verksamheten i Ryssland och Ukraina drivs genom ett 50%-ig joint venture, Fortrent. 

Efter kvartalets stängningen har Ramirent köpt Stavdal AB, ett maskinuthyrningsbolag med verksamhet i Sverige och Oslo (Norge). Förvärvet gör att man blir störst på den svenska marknaden.

Under 2019 kommer fokus ligga på att ytterligare växa verksamheten, men även konsolidera de avyttringar och köp av bolag som skett, för att snabbare uppnå synergier. 


           Läs hela rapporten: Ramirents rapport för första kvartalet 2019

Mina slutsatser


Normalt sett är det första kvartalet ofta lite sämre med tanke på att vintern gör att uthyrning av maskiner och utrustning minskar till viss del. Sedan har vi avmattningen på den svenska byggmarknaden som slår hårt mot alla bolag inom byggbranschen.

Därför är jag inte förvånad över att rapporten visar på en minskning i resultatet. Rensat för försäljningen av Temporary Space verksamheten och att det är främst den svensk marknaden som är svag tycker jag ändå att rapporten är ganska ok.

Om man tittar på nedan siffror är det främst avskrivningar och omvärderingar som driver minskningen.

Vid en närmare analys av de -32 MEUR, är ökningen främst hänförlig till IFRS 16, så man har kapitaliserat leasingtillgångar (Rights-to-use) i balansräkningen som sedan ska skrivas av. Denna kostnad har man egentligen haft tidigare också, skillnaden är att man inte behövt ha den i balansräkningen och skriva av på den.

Hade IFRS 16 inte implementerats skulle EBIT vara på samma nivå som för ett år sedan, trots den minskade omsättningen.

Jag ligger därför kvar med mitt innehav och tycker att det ska bli spännande att följa bolagets utveckling framöver.

Finns Ramirent i din aktieportfölj? Om så, vad tyckte du om bolagets rapport? Dela gärna med dig bland kommentarerna.

2 kommentarer:

 1. Måste gratulera dig till en mycket bra analys av Ramirent mvh bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, kul att du gillade den. Finns Ramirent också i din portfölj?

   Radera