Avanza

Underrubriker

tisdag 7 maj 2019

Bankernas marginal på bolån

Idag publiserade Finansinspektionen (FI) bankernas bruttomarginal på bolån. Detta gör FI varje kvartal som en led i att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden.
För det första kvartalet 2019 ligger den genomsnittliga bruttomarginalen på 1,46 procentenheter. Det gör att marginalen nu är tillbaka på liknande nivåer som vi såg för det första kvartalet 2016.

Jämfört med det sista kvartalet 2018 var bankernas bruttomarginal i snitt på 1,54 procentenheter, vilket innebär att minskningen i det första kvartalet 2019 är ytterligare 0,08 procentenheter eller 8 punkter.

Om man istället jämför med det första kvartalet 2018, har bankernas bruttomarginal på bolån minskat från genomsnitt 1,67%, vilket är 0,21 procentenheter eller 21 punkter.

Slutsats


Alla storbanker har kommit med sina kvartalsrapporter för det första kvartalet 2019 och samtliga visar på ett räntenetto som påverkats negativt från ett tillväxtperspektiv.

Den höjning av reporäntan som Riksbanken gjorde senast har heller inte kunnat föras över i sin helhet till kunderna, vilket också påverkat bolånemarginalen.

För oss som äger aktier i bankerna, får nog räkna med att den kassako som bankernas räntenetto utgör, kommer på sikt inte att öka utan förhoppningsvis stabiliseras kring denna nivå. Däremot, för alla låntagare är det positivt att marginalen minskar då det ger billigare bolån.

       Läs mer: Bankernas kassako minskar

6 kommentarer:

 1. Tack för bra inlägg och info! Ska bli spännande att se hur utvecklingen blir kommande kvartal och år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Tror att även om bankerna nu är nedtryckta, kan de på sikt bli en bra investering.

   Radera
 2. Hej!
  Intressant att marginalen är så hög trots låga räntan.

  Man tänker att bankerna ska tjäna mindre på lågräntemiljö men så verkar det inte vara.

  Hur tror du att det kommer se ut framöver?

  MVH PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att vi kommer att få se en snabb höjning av bolåneräntan, vilket gör att marginalen kan hållas uppe. Sedan finns det nog en nivå där en höjning från RB inte kan tas ut gentemot kund för då faller marknaden ovh det är då vinsterna kommer ned. En för snabb höjning skulle resultera i kollaps på bomarknaden.

   Radera
  2. Håller med dig, jag behåller räntan rörlig.
   Mvh PB?

   Radera
  3. Själv binder jag på 1-3 år om jag får runt 1,30% i ränta. Tror nämligen inte att den sänks och den nivån på räntan känns som en bra deal.

   Radera