Avanza

Underrubriker

måndag 6 maj 2019

SJR: Första kvartalet 2019
I förra veckan kom SJR med sin kvartalsrapport. Bolaget är ett av mina större innehav i aktieportföljen och uppgick innan rapporten till cirka 3,5% av portföljen. En summering av utvecklingen för det första kvartalet 2019:

 • Nettoomsättningen växte med 0,8% till 107,8 MSEK
 • Rörelseresult uppgick til 6,9 MSEK
 • Rörelsemarginalen minskade med 40% till 6,4%
 • Resultat per aktie efter utspädning minskade med 35% till 0,50 SEK
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 0,2 MSEK, från 9,5 MSEK året innan.
 • Den andra januari 2019 konsoliderades förvärvet Women Executive Search Sweden AB (WES) och är med i sifforna för det första kvartalet i år
 • Anna Kinberg Batra föreslå bli ny styrelsemedlem på bolagsstämman

Förra året genomgick SJR en stor omstrukturering. Anledningen är för att möjliggöra en fortsatt expansion enligt VD Per Ogunro. Detta har dock lett till att bolaget för närvarande har för höga kostnader, något som man kunde skönja redan i det sista kvartalet 2018.

Man har även haft ökade lokalkostnader och anställningen av mer kontorspersonal leder till försämrade marginaler.

Två av tre regioner har också haft en lägre omsättning och orderingång, något som har drabbat marginalen kraftigt, vilket siffrorna visar på. Fokus ligger nu på att vända denna trend.

Bolaget har haft problem med SJR IT, eftersom affärsmodellen har varit allt för snäv men görs nu istället om för att mer likna övriga områden inom SJR.

Det positiva är dock att WES (Women in Search), koncernens nya bolag går enligt plan och ger ett positivt tillskott till gruppen.

Slutligen bedömer VD att kvartal 2 kommer att ha en förbättrad marginal jämfört med detta kvartal

        Läs hela rapporten: SJRs rapport för det första kvartalet 2019


Mina slutsatserDet första kvartalet för SJR är vanligtvis det starkaste och om man tittar på graften ovan ser man också att det är det kvartalet, följt av kvartal 2 och 4 som står för den största försäljningen.

Men rörelsemarginalen har de två senaste kvartalen fått sig en rejäl törn historiskt sett. Normalt  brukar SJR uppvisa en rörelsemarginal som ligger runt 10%.

Det känns som att SJR under många år levererat sin grej, men helt plötsligt insett att man måste göra något för att fortsätta att växa. Ett resultat av den insikten är att man nu gjort allt på en gång.

Självklart kommer man att tappa momemtum och det var inte förvånande att rapporten inte skulle bli direkt lysande. Samtidigt handlades aktien upp rejält inför rapporten, vilket gjorde att det fanns hopp om att den skulle bli bra.

Sedan rapporten i förra veckan har aktien nu backat från 50 kronor till 40, inklusive avskiljandet av utdelningen på 3 kronor. Att bolaget behöver genomgå en konsolideringsfas är förståeligt, men jag tycker ändå att rapporten var klart sämre än väntat.

Jag tror inte att kvartal två, som följs av kvartal tre påverkat av sommarmånaderna kommer att ge någon vidare positiv bild i det kortare perspektivet. Istället tror jag helt enkelt att 2019 kommer vara lite av ett förlorat år för SJR. Det kommer nog ta lite tid innan man är tillbaka igen.

Nedgången i aktien har gjort att SJR numera är strax under 3% av min aktieportfölj. Även om SJR har en välfylld kassa, vilket gör att man borde kunna behålla utdelningen 2020, gör inte en direktavkastning på 7,5% att jag återinvesterar utdelningen som kommer senare i maj.

Först vill jag se att marginalerna vänder upp och att man har fått ordning på verksamheten.


Finns SJR i din aktieportfölj? Om så, vad tyckte du om bolagets rapport? Dela gärna med dig bland kommentarerna.

2 kommentarer:

 1. Äger ej men har haft SJR under bevakning. hur länge har du haft SJR i portföljen? tyvärr ser detta inte ut som ett köpläge alls. SJR har många fina år av tillväxt bakom sig, inte mycket att köpa in sig i nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har SJR mindre än ett år och kan hålla med om att 2019 ser ut som ett förlorat år, men ska man investera ska man göra det när det gör ont. Fast vill nog se bolagets Q2:a först.

   Radera