Avanza

Underrubriker

måndag 16 mars 2020

Svolders Q2 rapport 2019/2020


Mot slutet av förra veckan kom Svolder med sin Q2-rapport för det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Lite otacksamt att rapportera mitt i en pågående börskrasch och inte oväntat har Svolders innehav tagit en hel del stryk sedan delårsperiodens slut. Delårsperioden avslutades 29 februari 2020 och då var substansvärdet ned 3,3% till 127 kronor och aktiekursen (för B-aktien) upp 3,9% till 124 kronor under Q2.

Men med tanke på att det fallit en hel del sedan dess och mest troligt kommer att fortsätta att falla, är det mer intressant att se hur substansvärdet respektive aktiekursen står för tillfället. I fredags rapporterade bolaget ett substansvärde om 98 kronor. Men med hjälp av sidan ibindex.se, som redovisar investmentbolagens substansvärden, är Svolders beräknade substansvärde 88,50 kronor och bolaget handlas till kursen 84 kronor (för B-aktien). Det ger en substansrabatt på cirka 5,5%, vilket är i klass med det medelsnittet för upp till 5 år.


Så på 16 dagar sedan Q2-perioden stängde har bolagets substansvärde minskat med cirka 30% och aktiekursen har minskat cirka 32%. Samtidigt har OMX30 fallit med cirka 23,7% under samma period. Nackdelen med investmentbolag vid kraftiga börsfall är att de drabbas hårdare på grund av att de ofta har en substansrabatt också. Sedan riktar Svolder i sig på småbolag, vilka i sin tur faller mer i dessa tider än stora bolag.

Men, läser man VD Ulf Hedlundhs ord i början av rapporten summerar han fördelen med att äga investmentbolag.

"Det kan i sammanhanget också tyckas omänskligt att prata om finansiell strategi i den uppkomna situationen, men väl fungerande bolag och ekonomier ska kunna motstå stora påfrestningar. Svolder som investmentbolag arbetar kontinuerligt med förvaltningen av sitt egna kapital och påverkas inte direkt av eventuella in- och utflöden, såsom exempelvis olika publika fonder. En högre volatilitet i vår aktie ska inte uteslutas, men Svolders investeringar kvarstår och vi tvingas inte sälja av våra innehav på en fallande marknad. Vår aktieportfölj har starkt fokus på bolag med etablerade affärsmodeller och uthållighet, såväl finansiellt som operationellt. Då bör den långsiktiga utvecklingen åter visa på värdet av investmentbolag som långsiktig placeringsform, inte minst för privatpersoner."

I fredags kom bolaget ut med en pressrelease om att de ökat sitt ägande i Beijer Electronics till drygt 15% av dess kapital och röster. Jag känner mig säker på att Svolder kommer att utnyttja situationen som uppstått för att fylla på med fler aktier i sina innehav, men kanske även ta in ett nytt innehav, vilket vore spännande. Själv har jag inte fyllt på med fler aktier ännu, utan jag avvaktar lite till och hoppas att kursen letar sig ner mot 75 kronor.

Finns Svolder B i din aktieportfölj?


4 kommentarer:

 1. Jo, det gör den... men undrar om / när jag ska fylla på igen. Svolder har ju mycket i Scandic hotel bla... och de har det ju inte så bra just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Svolder kommer nog att drabbas lite extra tufft under 2020, men sedan borde det svänga upp igen.

   Radera
 2. Självklart finns Svolder i portföljen. De är mitt enskilt största innehav och det gör ont när de går ner som de gjort de senaste veckorna. Dock tror jag att det lönar sig långsiktigt att äga kvalitet så jag sitter kvar.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror precis som du att detta är ett bolag att äga på lång sikt.

   Radera