Avanza

Underrubriker

söndag 1 mars 2020

Så hanterar jag börsfallet 2020
Wow, vilken vecka det har varit. Det var länge sedan som man såg börsen falla med mer än 3 procent flera dagar i rad. I fredags den 23:e februari tänkte jag faktiskt att det gått lite för bra och snabbt sedan årsskiftet. Särskilt när mitt största case, Sinch, kom med rapport dagen innan och aktien stängde över 15% upp och med ett P/E-tal på över 90. Nu är jag långsiktig i mitt investerande och har allokerat om aktieportföljen utifrån de bolag och case jag vill satsa på. Det gör att behovet av att hålla på att köpa och sälja avtagit. I alla fall i teorin. Historiskt sett har det visat sig att det lönar sig bäst att sitta still i båten eftersom det är så svårt att tajma upp- och nedgångar.

Men i och med att jag inte längre jobbar, är det viktigt att jobba med att även försöka eliminera nedsidan i aktieportföljen. Det gäller även för de fonder som jag själv kan placera i tjänstepensionen och  i PPM.Hur har jag agerat i veckan som varit?


I måndags minskade jag ned lite i min "fond" Stojko Invest Investmentbolag, så att belåningen blev nollad. Just vid tillfällen när marknaden sjunker kraftigt vill jag sitta med torrt krut och en outnyttjad kreditlina då det kommer att komma fina köplägen. Sedan var substansrabatterna inte direkt låga, både Latour, Bure och Lundbergs handlades till premier.

Samtliga investmentbolag som jag äger har innehav i bolag som kommer att drabbas av deras Kinaexponering. Något som kommer att visa sig i Q1-rapporterna men troligen även i Q2-rapporterna. Med andra ord tror jag att man kommer att kunna handla investmentbolagen till lägre kurser framöver och därför valde jag att plocka hem lite vinster.

Allt sedan man upptäckte det första Coronafallet i Kina har jag tyckt att det varit märkligt att börsen inte gått ned utan istället tuffat på uppåt. Någon gång borde det komma ett nedställ. Nu kan man säga att med tanke på att räntan är så låg finns det inte några direkta alternativ till aktier. Men med de höga värderingarna behövs det inte mycket för att pendeln ska svänga över åt andra hållet, så jag har suttit och bevakat utvecklingen dagligen under februari.

Men i tisdags valde jag ändå att agera och kraftigt minska ned mina positioner i Sinch och Evolution Gaming. Med tanke på att innehaven gått upp närmare 80%, kändes det bättre att växla över till cash med tanke på osäkerheten på marknaden. Det som fick mig att ta beslutet är för att städer och företag kan sättas i karantän när Coronaviruset har bekräftas hos människor. Just karatänförfarandet på den nivån är något nytt.

Det är en sak när det avsåg staden Wuhan i Kina och någon lyxkryssare samt enstaka hotell. Men om detta blir metoden som kommer att användas generellt i fler länder globalt sett vill jag inte sitta med högt värderade tillväxtaktier.

Även en vanlig säsongsinfluensa dödar runt 300 000 människor årligen globalt, så har det hittills dött runt 3 000 personer av Coronaviruset. Men jag tror inte att vi nått kulmen för virusutbrottet ännu på långa vägar. Det är först i helgen som jag läst om ett dödsfall i USA av en man smittad av Coronaviruset. Hittills känns det som att marknaden har tolkat utbrottet som en sak som främst drabbat Kina och några länder till med enstaka fall i övriga världen.

Börsen är ned runt 11% den senaste veckan och nästan 6% i år, så det har inte varit någon större korrigering eller effekt än. Men om detta exploderar och städer börjar sättas i karantän med följd av att människor får panik då varor inte levereras, kommer man se ett utflöde från aktier som bara den. Med tanke på dagens robothandel kommer detta gå blixtsnabbt, särskilt när fonder måste sälja av för att dess sparare vill byta till räntefonder eller cash. Detta har vi inte sätt ännu, men själv vill jag inte chansa.

Därför har jag också växlat över till räntefonder i min PPM och tjänstepension och kommer att ligga i dessa tills man ser täcken på vändning. Visst, jag kommer att missa en snabb uppgång när det väl vänder, men jag har säkrat kapitalet till en viss nivå och tagit hem vinsterna. Det hade varit skillnad om jag haft 40 år kvar till pensionen och skulle jobba hela tiden. Då hade nya pengar kommit in och det kapital som jag byggt upp i pensionen hade varit rätt så litet att en börskrasch inte fått så stor påverkan. Men då jag blir 48 år om en månad och teoretiskt kan börja plocka pension om 7 år, gäller det att minimera risken för ett större nedställ.

Hur går tankarna kring att köpa in sig i marknaden igen?


När det gäller min privata aktieportfölj har jag spenderat helgen med att identifiera bolag som jag gärna vill äga långsiktigt och skapat en bevakningslista med ingångsvärden för när jag kommer att börja köpa in mig i bolagen igen. Utgångspunkten är att börsen nog kan gå ned ytterligare 10-20% innan vi ser en vändning. För varje bolag som jag identifierat tittar jag på 5-årsgrafen och ser hur aktiekursen har rört sig och där efter lägger köporders med 30 dagars giltighet. Primärt är det Sinch och Evolution Gaming som jag vill köpa tillbaka då dessa är mina långsiktiga case och jag vill ha tillbaka dem in i aktieportföljen igen.

Viktigt att tänka på är att ett börsfall, på 20-50% ofta sker stegvis. Man brukar prata om "bulltraps" på vägen ned. Ett typiskt exempel är att om börsen nu går upp på måndag och tisdag tror många att korrigeringen är över och skyndar in i marknaden igen. Men sedan kommer ett nytt stort ras och då får man panik och säljer av till ännu lägre nivåer än man köpte tillbaks till. Nedan bild visar hur det såg ut under Lehmankraschen
Det troliga är att man legat still fram till början av juli 2008 för att då sälja av. När det sedan steg lite under juli/augusti 2008 skulle man in igen, för att drabbas av fallet september/oktober 2008. Stigningen i juli/augusti 2008 var en så kallad "bull trap". Det hade inte vänt då.

Egentligen är det först i april 2009 som vändningen kom. Från oktober 2008 till april 2009 var det fler falska uppgångar och lätt att köpa dyrt och sälja billigt, för att på så sätt förlora en massa pengar. Har man som jag väl sålt av gäller det att bestämma sig för när man ska köpa in sig igen, till vilka nivåer och hur mycket man köper per gång. Sedan måste man följa den strategin.

I mitt fall kommer jag att börja handla Sinch vid 350 kronor och Evolution Gaming vid 300 kronor. Sedan kanske dessa aktiekurser fortsätter att falla, men jag är nöjd om jag kan köpa på dessa nivåer och lägre, då dessa kurser är bra ingångsvärden för mig i mitt investerande.

Förutom ovan nämnda bolag har jag även skalat av hälften av innehavet i Cibus Nordic Real Estate. Bolaget kom med rapport i torsdags och som förväntat växer inte bolagets NAV i någon större takt. Däremot är det en ok tillväxt i driftsnetto och förvaltningsresultat. Anledning till att jag investerat i detta fastighetsbolag är för att de hyr ut till matvarubutiker och det känns som en stabil verksamhet. Sedan är det också ett utdelningsbolag, kännetecknat av hög utdelningen, som höjs med 5% årligen.

Det normala är att styrelsen i bokslutskommunikén anger förslag om årets utdelning till årsstämman. Men i detta fall skriver man lite kryptiskt att man inte har något förslag ännu, men ämnar att följa utdelningspolicyn, vilket skulle innebära en utdelning på 0,89 Euro.

För mig är det ofattbart att man är så här otydlig. Styrelsen vet årets resultat och vilken policy man har att följa, att då inte kunna ange förslaget nu utan ska vänta tills kallelsen till årsstämman är för mig otroligt. Det väcker mer frågor än förtroende och därför känns det bättre att ha minskat ned exponeringen i bolaget.

Hur har du agerat i veckan och hur kommer du agera den närmaste tiden med din aktieportfölj och pension/PPM?


12 kommentarer:

 1. "Med tanke på all den potential som finns i bolaget och att det växer enligt mina förväntningar kommer jag att behålla mina aktier. Om ett eventuellt nedställ kommer, vilket jag tror då bolaget historiskt varit hyfsat volatilt, kommer jag att utnyttja det för att fylla på med ytterligare aktier."

  "Wow, vilken vecka det har varit. Det var länge sedan som man såg börsen falla med mer än 3 procent flera dagar i rad. I fredags den 23:e februari tänkte jag faktiskt att det gått lite för bra och snabbt sedan årsskiftet. Särskilt när mitt största case, Sinch, kom med rapport dagen innan och aktien stängde över 15% upp och med ett P/E-tal på över 90."

  8 dygn har gått mellan inläggen.

  Du sa att du skulle fylla på men istället sälde du av.

  Tiden kmr utvisa vad som är rätt. Bolaget handlas väl fortf till PE 85 lr så per dags dato.

  Min kommentar är endast till för att belysa det här med börspsykologi, vilket är väldigt fascinerande.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är tanken att fylla på, men tyvärr har förutsättningarna ändrats i och med karantänförfarandet vilket gör att jag har fått modifiera min strategi tillfälligt. Ett nedställ på 10% är inget som stör mig, men just nu känns det som att risken för en börskrash klart ökat och då blir det andra beslut. Sedan kanske det hade varit ännu tydligare om jag skrivit det i det förra inlägget, vilket jag tar till mig till framtida inlägg. Och som du säger, så är detta med börspsykologi fascinerande och svårt.

   Radera
 2. Evo är ett av få bolag som inte missgynnas av virusutbrottet, kanske tvärtom. 350 kr är en helt ok nivå att köpa på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, men vid en börskrasch dras alla över en och samma kam, så hoppas att kunna komma in på låga fina nivåer.

   Radera
 3. Jag tror inte att den här korrigeringen kommer att vara i närheten av Lehman & Gänget kraschen. Men jag vet naturligtvis inte, jag bara tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas inte jag heller, men blir det panik och eventuella uppgångar ganska omgående mattas av finns det stor risk att det blir en massiv utförsäljning när fonder tvingas sälja av.

   Radera
 4. Jag har köpt lite Svolder, Axfood och bts i min allmänna portfölj samt investor till pensionsportföljen.

  Sitter sällan med torrt krut utan månadssparar regelbundet, så jag hoppas det fortsätter ner än mer tills nästa lön.

  Har sålt av mitt innehav för ett tag sedan i cloetta, då det hade fyllt sitt syfte, och alla likvider har nu satts i arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina bolag du fyllt på med och har man lång sparhorisont och möjlighet att hela tiden få in nytt sparkapital förstår jag din strategi.

   Radera
 5. Till delar kan jag förstå ditt agerande. För det är ju trots allt precis i början av fire /pension som risken för ett finansiellt misslyckande är som högst.

  Om jag försöker betrakta Coronas utveckling hitintills, så tycker jag dock att siffror inte inger någon direkt digerdöden utan snarare att det i ett modernt samhälle bör vara möjligt att hantera framgångsrikt. Det förutsätter förstås att regeringen och myndigheter inte fortsätter agera lika apatiskt som hitintills i Sverige.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan summera det med att jag minskar risken för att en global panik uppstår genom att tillfälligt kliva ur vissa innehav. Är inte helt övertygad om att människor kommer att kunna hålla huvudet kallt för att inte drabbas av panik och då dras allt ned. Precis som du säger skulle det vara rätt så förödande för min fire/pensionsbeslut.

   Radera
 6. Du borde ha sålt för 2 månader sen, om inte då så för 1 månad sen, om inte då så förra veckan och om du ännu inte sålt så bör du göra det nu om några timmar! Det kommer krascha, och det rejält. Jag tippar på -40% innan sommaren.

  Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän. Självklart kommer det betyda enorma problem för världsekonomin. Att inte kunna se det gör mig tveksam till hur många av er bloggare faktiskt vet vad ni sysslar med.

  Nästa stad för karantän lär bli Oslo eller Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, med facit i hand är det alltid lätt att veta vad man borde ha gjort. Men faktum är att om man studerar hur stora investerarna, som Buffett, Lynch, Munger m fl eller svenska investerare som Wallenberg, Lundberg, Bennet, Aktie-Stinsen etc agerar, handlar det mer om att ha en plan och strategi som man sedan följer.

   Själv ser jag långsiktigt på mina innehav, ungefär som om jag ägde en del av bolaget och inte bara dessa aktier. Man kan likna det med att jag knappast säljer mitt boende bara för att fastighetspriserna går ned 15%. Varför skulle jag då sälja av mina bolag helt eller det mesta? Däremot tycker jag det är rimligt att man allokerar om en del av aktieportföljen till kassa kortsiktigt för att ha torrt krut att köpa in sig igen om det är en marknadskorrektion vi ser likt 1987, 1991, 2001 och 2008. Då säljs nämligen allt ut helt skoningslöst oavsett om det är bra företag eller ej.

   Själv tycker jag att de bloggar som jag följer har en strategi som de jobbar efter. Sedan kanske inte jag delar den fullt ut, men vi har alla olika mål med våra investeringar. Ska man försöka förutse marknadens alla drag hela tiden låter det mer som att man sysslar med trading och inte att äga bolag.

   Radera