Nu i veckan har vi fått lära oss alla att räntefonder är inte säkra placeringar när det skakar rejält på de finansiella marknaderna. Väldigt många inte nog heller inte varit medvetna om är att vanliga korträntefonder placerar i företagsobligationer, för att på så sätt boosta sin avkastning. Problemet blir när det uppstår ett börsfall som nu. Då vill plötsligt ingen köpa företagsobligationer, vilket leder till att fonderna inte kan sätta några rimliga kurser.
Effekten blir att likviditeten försvinner och det inte går att handla instrumentet. Vissa fonder som inte har hållit någon kassa, tvingas nu stänga fonderna för insättning och uttag. En vanlig fond är Spiltan Räntefond, som nu är stängd och om man har pengar placerad i den vet man inte när man kommer att kunna få tillgång till dem eller vad effekten blir när väl fonden öppnar för handel igen.
Just räntefonder är något som också är vanligt bland kollektivavtalade pensionsplaner. Ofta är man fast vid att kunna välja ett begränsat antal fonder hos ett begränsat antal förvaltare. Detta inlägg kommer att fokusera på just detta och jag kommer att utgå ifrån mig själv.
Jag har större delen av min tjänstepension hos Länsförsäkringar, just för att att jag tycker avgifterna är förhållandevis ok och att deras indexfonder presterar bra och att de övriga fonder som jag kommer åt är hyfsat bra fonder.
Innan börsfallet tog fart, hann jag lägga över nästan all min tjänstepension till räntefonder och i detta fall Länsförsäkringar Kort räntefond. När jag loggar in på deras hemsida och in på min tjänstepension, för att kolla närmare på fonden ser jag att de har en hyfsat stor kassa.
Det känns betryggande och borde rimligen minska risken för att fonden stängs. När jag kollar vidare på hemsidan ser jag också att de fem största innehaven inte verkar vara några företagsobligationer.
Skönt, då borde denna fond vara ganska säker, eller?
Nja, för att vara säker på vad den innehåller måste man kontrollera fondbolagets rapporter. I dessa står det vilka samtliga innehav varje fond har. Det finns en länk som öppnar upp den senaste årsrapporten. Nu är den från 2018 och knappast aktuell längre. Men jag letar upp rapporten över Länsförsäkringar Kort Räntefond. Där listar de samtliga värdepapper som fonden har placerat i.
Per 2018-12-31 består Länsförsäkringar Kort Räntefond av följande värdepapper:
- Kommun 1,5%
- Kreditinstitut 7,5%
- Säkerställda obligationer 49,5%
- Noterade ränterelaterade papper Företag 26,9%
- Övriga noterade penningmarknadsinstrument Företag 12,3%
Nästan 40% av alla placeringar är mot företag, där större delen är företagsobligationer och resten bostadsobligationer. Det är ju knappast denna bild man förväntade sig!
Nu är information över ett år, så det kanske ser annorlunda ut nu. Genom att googla efter "Länsförsäkringar fonder årsredovisning 2019" hittar jag en länk till Länsförsäkringar där jag finner samtliga rapporter från fondbolaget. Den senaste är per 2019-06-30 eftersom fonden bara avger halvårsvisa redovisningar. Varför är länken som man finner när man vill veta mer om fonden inte uppdaterad?
Om man tittar på innehavet i fonden vid halvårsskiftet består den av följande värdepapper:
- Kommun 1,7%
- Kreditinstitut 8,1%
- Säkerställda obligationer 53,8%
- Noterade ränterelaterade papper Företag 27,1%
- Övriga noterade penningmarknadsinstrument Företag 8,1%
Fortfarande över 35% av placeringarna är mot företag, där företagsobligationer är den största delen.
Hur det ser ut per idag vet jag inte då Länsförsäkringar inte tillhandahåller sådan information vad jag hittar. Så min "säkra och likvida" räntefond kanske inte är så säker. Dock verkar den inte vara handelsstoppad, men av de andra 21 räntefonder som jag kan komma åt är det inte någon som placerar enkom i statspapper.
Närmast är Öhman realräntefond A. Men den verkar köra med belåning, då de har en negativ kassa på -4% samt gått ned strax över 4% sedan årsskiftet. Så det är knappast intressant. Tyvärr verkar det som att den jag har är den som är vettigast.
Att man som pensionssparare via ett kollektivavtal tvingas att välja det som är minst dåligt är egentligen helt sjukt. Frida Bratt har gjort ett hästjobb med att ligga på om ändring i flytträtten och vad det får maximalt får kosta. Nästa steg är att regeringen nu lägger fram ett förslag där man som pensionssparare alltid ska ha kunna välja att ha pengarna på ett bankkonto.
Man behöver alltså utöka räntealternativet med ytterligare ett alternativ - sparkonto! Om inte det går, borde det bli tvingande att varje fondbolag har två räntefonder, en kort och en lång, som placerar enbart i statspapper i länder som har AAA rating. Dessa borde ju knappast bli illikvida.
Har du koll på vad dina räntefonder placerar i?
Jag vet inte varför du låter så upprörd? Det är ytterst få länder som har AAA rating idag, så det vore hög risk att lägga allt i statsobligationer i ett fåtal länder, kanske med garanterat negativ avkastning. För övrigt är det även mycket politik i rating av länder, deras skuldsättning har i många fall ökat markant och trots det är räntorna negativa. Många företag har bättre balansräkningar än länder. Men jag får hålla med om att det nog är många kunder till dessa fonder som inte har förstått vad de har köpt, detta trots att krisen 2008 visade just detta.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
I övrigt tror jag nog att det givet omständigheterna var rätt att stänga fonderna. För ingen är förtjänt av att alla tävlar om att sälja av snabbast möjligt i snabb självförvållad fart mot avgrunden. Bättre att folk får lugna ned sig och situationen kan redas ut med tiden. Vi står ju inte inför jordens undergång denna gång heller. Även räntefonder innebär viss risk, men den är ju ganska låg relativt sett ändå.
SvaraRaderaDet som jag upprör mig över är att du i en kollektivt upphandlad tjänstepension inte har något alternativ än en kort räntefond. Att den då innehåller företagsobligationer för att "boosta" den mediokra avkastningen, som i sin tur till högre risk. Korta räntefonder är bara för att mer tillfälligt parkera dina pengar för de flesta. Själv anser jag att man ska kunna väjla ett sparkonto inom ditt pensionssparande. Det borde vara en självklarhet.
Radera