Avanza

Underrubriker

fredag 27 mars 2020

Nytt stort förvärv av Sinch




För drygt en vecka sedan annonserade Sinch att de gjort ett mindre förvärv i Belgien när de köpte belgiska Chatlayer. Igår kväll kom så nyheten att de gjort ytterligare ett förvärv. Denna gång är det ett betydligt större förvärv som bolaget har gjort. Återigen har man vänt sig mot den brasilianska marknaden och förvärvar Wavy med de två bolagen Movile Internet Móvel S.A. och Wavy Global Holdings BV.

Totalt har gruppen cirka 260 anställda och med verksamhet i 6 länder. Man är den näst största leverantören i Brasilien och har även verksamhet i Mexico, Colombia, Peru, Chile, Argentina och Paraguay. Det gör att Sinch nu kommer att öka sin närvaro och exponering ytterligare mot Latin- och sydamerika.

Wavy är en del av Movilegruppen, ett holdingbolag som bäst kan beskrivas som ett ekosystem av olika techbolag uppdelat i fyra områden: Food and Groceries, Tickets, Content and Services och Payments and Financial Services.


Själva Wavy finns inom området Content and Services och är specialiserat på användarupplevelse (CX). Genom mobila kanaler som SMS, Whatsapp, RCS, Voice med flera jobbar man nästa generations meddelandetjänster genom tvåvägskommunikation och interaktion. Som en liten passus, är Naspers via sitt bolag Prosus majoritetsägare i Movilegruppen.

Det stora värdet i Sinch, förutom dess skalbarhet, är alla bolagets kommersiella avtal med mobiloperatörer som utgör dess plattform. I och med förvärvet av Wavy adderar man ytterligare mer än 50 kommersiella avtal med mobiloperatörer i Latinamerika, vilket innebär över 1 miljard fler meddelande i månaden. Om man jämför med vad Sinch hanterar i månaden enligt senaste rapporten, kommer detta förvärv att alltså öka antalet transaktioner med cirka 50% räknat per månad.

Wavy kommer under de 12 månader som slutar 31 mars 2020 nå en förväntat försäljning på 464 MBRL (929 MSEK), ett bruttoresultat på 130 MBRL (261 MSEK) och justerad EBITDA på 48 MBRL (95 MSEK). Under 2020 förväntas också bolagets bruttoresultat växa med cirka 15% i lokala valuta givet rådande marknadsläge.

Om man ser till Sinch som helhet, stängde de 2019 med en försäljning om 5 035,6 MSEK, ett bruttoresultat på 1394,1 MSEK och en justerad EBITDA på 573,5 MSEK. Så genom köpet av Wavy, adderar man cirka 20% till ovan siffror före synergier. De beräknade synergierna väntas uppgå till 30-40 MSEK under de kommande 24 månaderna.

Det pris som Sinch betalar för förvärvet baseras på en värdering av SMS-verksamheten till 8,8x EV/EBITDA och interaktiva meddelandetjänster till 3,4x EV/Sales. Sammantaget värderas Wavy till 12,5x EV/EBITDA eller 9,1x EV/EBITDA. Som jämförelse, värderas Sinch enligt Börsdata i dagsläget till en EV/EBITDA på 31,3.

När det gäller köpeskillingen består den av dels en kontant del och dels av aktier i Sinch, 355 MBRL (ca 710 MSEK) i kontanter och 1 523 582 aktier i Sinch. Aktierna omfattas av en lock-up period och Movilegruppen kan sälja hälften om 12 månader och resten efter 24 månader om de skulle önska.

För att finansiera detta och samtidigt inte riskera att stiga över sitt mål om max 2,5x nettoskuld/justerad EBITDA har man igår också gjort en riktad nyemission på 5 miljoner aktier till ett pris om 300 kronor. Totalt tillförs Sinch cirka 1,5 miljarder SEK och själva nyemissionen ökar antalet aktier med strax över 9%.

Marknaden reagerade klart positivt på affären och skickade upp aktien med över 10% på en börs som är ned över 3% idag. Själv har jag inte köpt på mig några fler aktier i Sinch, eftersom jag tror att vi ska ner mer i denna börskris. Däremot är Sinch ett bolag som jag kommer att återkomma i då jag tycker att de har en fantastik affärsmodell och framtid.

Finns Sinch i din aktieportfölj?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar